Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Τρέχοντας στο Βερολίνο

Αθλητικός Τουρισμός στο Βερολίνο: Γνωρίστε το Βερολίνο τρέχοντας και με ποδήλατο

Του Λευθέρη Πλακίδα

Το Βερολίνο για τη δρομική κοινότητα σε όλο τον πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα, είναι γνωστό ως η πιο γρήγορη πίστα για Μαραθώνιο. Εκεί έχουν κάνει ατομικά ρεκόρ πολλοί ελίτ αθλητές, αλλά και απλοί δρομείς που τρέχουν με αντίπαλο τον εαυτό τους. 

Εκεί έχουν γίνει πολλά παγκόσμια ρεκόρ στη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων και 125 μέτρων. 

Στο Βερολίνο που είναι όλη η διαδρομή flat και με εξαιρετική ασφάλτο που την ανανεώνουν συνέχεια. Εκεί έτρεξαν και πολλοί Έλληνες μαραθωνοδρόμοι όπως ο Κώστας Γκελαούζος και η Γκλόρια Πριβιλέντζιο. 

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σε αυτούς τους δρόμους θέλουν όλοι να τρέξουν. Και αν δεν καταφέρουν να βγάλουν ένα μαραθώνιο, υπάρχει η εναλλακτική να κάνουν κομμάτια των 42 χιλιομέτρων. 

Μία εταιρεία οργανώνει διαδρομές για τρέξιμο στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. 

Προτείνει πολλές και διαφορετικές αποστάσεις, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση που έχει ο πελάτης. 

Μπορείτε να τρέξετε στους δρόμους που περνάει ο Μαραθώνιος και να δείτε τα εμβληματικά σημεία που είναι διάσημα γιατί εκεί έχουν φωτογραφηθεί όλοι οι μεγάλοι αθλητές. Πολλά μνημεία έχουν γίνει spot για εικόνες που θα μείνουν στην ιστορία.

Ο συνοδός σας δρομέας θα σας μιλήσει για όλα όσα βλέπετε. Θα σας πει τρέχοντας την ιστορία της πόλης, θα αναφερθεί στο περίφημο τοίχος και σε όσα έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια. 

Θα σας πει για το Μαραθώνιο και τις εντυπώσεις του γιατί έχει προσωπική εμπειρία, αλλά θα σας μεταφέρει και την αίσθηση που έχει από όσους έχει γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια που έρχονται στο Βερολίνο για να τρέξουν και να το γνωρίσουν με αυτόν τον ασυνήθιστο τρόπο. 

Είναι ένας γρήγορος τρόπος να φτάσετε σε πολλά σημεία που δε θα πηγαίνατε περπατώντας και έχετε και την πολυτέλεια να σταμάτε για φωτογραφίες. Θα σας βγάζει και εκείνος που τρέχει μαζί σας γιατί το έχει εξελίξει πολύ και αυτό. 

Θα έχετε μέσα στην επιλογή προγράμματος φυσικά στάσεις για νερό, για την ειδική τροφοδοσία που ταιριάζει σε έναν δρομέα και αν χρειαστεί και ειδικό εξοπλισμό που έχει φροντίσει να είναι πάντα διαθέσιμος. Ένα αδιάβροχο αν πιάσει ξαφνική βροχή. Θα σας πει τρέχοντας για όλους τους μεγάλους δρομείς που έχουν τρέξει στο Βερολίνο, από τον περίφημο Γκεμπρεσελασιέ, μέχρι τον πρόσφατο Κιτσπόγιε. Αλλά και για το δημιουργικό Βερολίνο, τους καλλιτέχνες που έδωσαν μία τεράστια δυναμική στην πόλη και την έκαναν πολύ ελκυστική σε νέους από όλον τον κόσμο και τη μεγάλη ηλεκτρονική σκηνή που έχει αφήσει το στίγμα της σε όλη την Ευρώπη. 

ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Η επιλογή να κάνετε οργανωμένα τουρ με ποδήλατο και ξεναγό στο Βερολίνο είναι πολύ διαδεδομένα και δημοφιλή. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που το προσφέρουν και έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε με διαφορετικά κριτήρια. Με πιο πολυτελή και ακριβά ποδήλατα, με ηλεκτρικά ποδήλατα, με απλά και πιο φτηνά. Με συνοδό που κάνει ξενάγηση με πολλές στάσεις, με κάποιον που κάνει λιγότερες στάσεις και περισσότερο ποδήλατο. 

Το πρόγραμμα ποικίλει ανάλογα με τη φυσικά σας κατάσταση και τη διάθεση για χιλιόμετρα. 

Το Βερολίνο έχει δεκάδες χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου και φτάνει σχεδόν παντού στην πόλη. Θα σας εξηγήσουν ότι είναι επιλογή πολλών χιλιάδων κατοίκων της πόλης που το χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους.

Θα δείτε παντού σταθμευμένα ποδήλατα με τεράστιες κλειδαριές. Και στο Βερολίνο κλέβουν ασύστολα. Θα εκπλαγείτε από τον τεράστιο αριθμό κλειδωμένων ποδηλάτων σε σχολεία, σε εταιρείες, σε Πανεπιστήμια. Αλλά και έξω από το μετρό και το σιδηροδρομικό σταθμό. Με κάμερες ασφαλείας που διασφαλίζουν μία ελάχιστη περιφρούρηση για το ποδήλατο που για κάποιους μπορεί να είναι και το μοναδικό μέσο μετακίνησης. 

Πολλά σχολεία που έρχονται για εκπαιδευτικές εκδρομές στο Βερολίνο είτε από την υπόλοιπη Γερμανία, είτε από γειτονικές χώρες, χρησιμοποιούν τις εταιρείες που προσφέρουν αυτήν την εμπειρία για να το κάνουν για τους μαθητές τους. Μαζί και οι καθηγητές φυσικά. 

Είναι ένας παιχνιδιάρικος τρόπος να μάθεις την πόλη, να ακούσεις ιστορίες για την αρχιτεκτονική των κτιρίων, να δεις ότι καινούργιο έχει γίνει και να ταξιδέψεις στο χρόνο μέσα από εμβληματικά μνημεία. 

Οι ποδηλατόδρομοι είναι ασφαλείς, απλά χρειάζεται να εξικοιωθεί κάποιος που δεν το έχει ξανακάνει από τον τεράστιο αριθμό όσων κινούνται με ποδήλατο. 

Θέλει προσοχή γιατί περισσότερο κινδυνεύει κάποιος από τους άλλους ποδηλάτες που πηγαίνουν με ταχύτητα, λόγω εμπειρίας και άνεσης να κινούνται. 

Όλες οι εταιρείες κάνουν μία γρήγορη ενημέρωση και μία μορφή εκπαίδευσης και φυσικά φροντίζουν να έχουν συνοδούς έμπειρους που μπαίνουν μπροστά και πίσω, στα μεγάλα γκρουπ, για να υπάρχει η μέγιστη ασφάλεια. 

Είναι εξαιρετική η εικόνα να βλέπεις τόσο κόσμο με ποδήλατο να κινείται και να σταματάει σε διαφορετικά σημεία για να ακούει τη ξενάγηση και μετά να συνεχίζουν. 

Τα ποδήλατα σε αντίθεση ίσως με ότι έχετε συναντήσει σε άλλες χώρες, είναι καλής ποιότητας και δε σε κουράζει ούτε η μεγάλη παραμονή πάνω στη σέλα, ούτε η κίνηση. 

Στο Βερολίνο έχουν επενδύσει πολύ στο κομμάτι της μετακίνησης με ποδήλατο, το οποίο το προωθούν και και ο Δήμος της πόλης του Βερολίνου και το κρατίδιο του Βερολίνου. 

Στο visit Berlin που είναι ο Τουριστικός Οργανισμός της πόλης έχουν δώσει πολύ μεγάλη σημασία και στο κομμάτι αυτό, γιατί θεωρούν ότι ελκύει κόσμο και κοινότητες που το βρίσκουν πολύ καλή ιδέα για να το κάνουν. Είναι προτεινόμενο από εκείνους γιατί είναι μεγάλο κομμάτι στην τουριστική πίτα και καταλαβαίνεις ότι είναι από τα πολύ δημοφιλή, από το μεγάλο αριθμό εταιρειών που το προσφέρουν στους επισκέπτες. 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Μία πόλη που ξέρει να ανασταίνεται από τις στάχτες της και να δημιουργεί. Έχει καταφέρει να γίνει η πόλη της τέχνης, των δημιουργικών νέων ανθρώπων, 
Το εντυπωσιακό με το Βερολίνο είναι ότι στηρίζεται σε όσους το επιλέγουν. Σε Γερμανούς από την επαρχία και από ξένους, Ευρωπαίους ως επί το πλείστον που κατακλύσανε την πόλη τα τελευταία 10 χρόνια. 
Ο στόχος όλων στο Βερολίνο είναι να κρατήσουν τους νέους στην πόλη και να τους προσφέρουν τις συνθήκες να ανθίσουν. Αυτό θα προσφέρει στους επισκέπτες πολλούς λόγους για να έρχονται συχνότερα. Έχει εξαιρετική γαστρονομία και πολλά μαγαζιά εστίασης για όλα τα γούστα. Θα ξετρελαθείτε από την ποικιλία και την πολύ καλή αισθητική

Αν χρειαστείτε πληροφορίες για τρέξιμο ή ποδήλατο στο Βερολίνο αναζητήστε το Berlin’s official travel website – visitBerlin.de

Δείτε Επίσης