Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Κώστας Γκελαούζος – Εστιάζω μόνο στα θετικά

Οι αγώνες θα έρθουν, προηγείται η υγεία όλων.
Το τρέξιμο είναι η προέκταση της ζωής μου .

Κώστας Γκελαούζος

Οι αγώνες θα έρθουν, προηγείται η υγεία όλων.
Το τρέξιμο είναι η προέκταση της ζωής μου

κείμενο Γιάννης Καταξάκης,
φωτογραφίες: Άγγελος Ζυμάρας

Οι αγώνες μπορεί να έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι πρωταθλητές δίνουν τον δικό τους αγώνα. Κάθε μέρα. Είναι αγώνας με το χρόνο, με το σώμα και με το πνεύμα τους. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι είχαν ως στόχο, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ή να πετύχουν τα όρια για να ταξιδέψουν στο Τόκιο, που τώρα, αυτός ο στόχος φαίνεται να απομακρύνεται κυριολεκτικά για το 2021 και για κάποιους μεταφορικά, εφόσον το να επιτύχουν τους στόχους που είχαν σχεδιάσει δεν θα είναι το ίδιο εύκολο.

Μιλώντας λοιπόν για πρωταθλητές, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μαραθωνοδρόμους των τελευταίων ετών, ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος, υπό κανονικές συνθήκες θα ετοιμαζόταν για ένα δυναμικό ξεκίνημα, της σεζόν, στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, με την κατάλληλη επίδοση να του εξασφαλίζει μια θέση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Όπως αναφέρει: «Κανονικά όλο τον Μάρτιο θα ετοιμαζόμουν για τον αγώνα του Λονδίνου, εκεί όπου με βάση ότι είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, θα κυνηγούσα μια επίδοση στις 2 ώρες 15.00. Για να κάνω έναν χρόνο αρκετά πιο χαμηλά από εκείνον που είχα πετύχει τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο. Σε έναν αγώνα Μαραθωνίου που θα είχε δρομείς στο επίπεδο μου για να με τραβήξουν. Το Λονδίνο για αυτό το επιλέξαμε με τον προπονητή μου για να μπορώ να έχω δρομείς καλούς μεν, αλλά όχι κάτω από 2.10 για να μπορώ να πάω σε αυτό το χρόνο κοντά στο 2.15. Αυτό είναι το μόνο που με στεναχωρεί σε σχέση με το πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση».

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος επαναπροσδιορίζει τους στόχους του και προσαρμόζει την προπόνηση του με βάση τις συγκυρίες, έτσι ώστε στους αγώνες του Σεπτεμβρίου (εφόσον γίνουν) να είναι έτοιμος για να πραγματοποιήσει τους νέους στόχους του.

Ο ίδιος αναφέρει: «Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον έχουμε προσαρμόσει την προπόνηση μας. Κάνουμε συντήρηση. Στην ουσία είναι σαν να κάνουμε ένα διάλειμμα. Έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω σε πράγματα που δε μπορούσαμε στο διάστημα της κανονικής προετοιμασίας. Βλέπω θετικά όλο αυτό που συμβαίνει και προσπαθώ να βγω προπονητικά κερδισμένος. Είναι αλήθεια πως στο δικό μας αγώνισμα η ζημιά από τα κλειστά στάδια δεν είναι μεγάλη. Τα πολλά χιλιόμετρα έτσι κι αλλιώς θα κάναμε στο δρόμο, οπότε αυτό που κυρίως μας λείπει είναι ο προπονητής και το γκρουπ μας».

Παρόλα αυτά, με το καλεντάρι των αγώνων να μην μπορεί να κατασταλάξει σε σίγουρες ημερομηνίες και με την αλλαγή του προπονητικού του προγράμματος, λόγω των απαγορεύσεων, «…ο στόχος είναι αμφίβολος…» όπως ο ίδιος δηλώνει, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δεν ξέρουμε ακόμη τι θα γίνει, σε κάθε περίπτωση συνεχίζω την προπόνηση μου και αναμένω. Οι δικοί μου επόμενοι αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τον Σεπτέμβριο, ενώ μετά υπάρχει και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος το Νοέμβριο που θέλω να υπερασπιστώ τον τίτλο μου».

Κώστας Γκελαούζος – Photo: Άγγελος Ζυμάρας

Όσον αφορά τον ίδιο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, από την αρχή της σεζόν δεν είχε θέση ως βασική προτεραιότητα την πρόκρισή του στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας: «Όταν ξεκίνησε η χρόνια ήξερα πως η συμμετοχή στους αγώνες δεν ήταν εύκολη (είναι η πρώτη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια που στο Μαραθώνιο έχουν βάλει πολύ χαμηλά όρια), γι΄αυτό και κοίταξα να κάνω την προετοιμασία μου κυνηγώντας έναν καλό χρόνο στον αγώνα της Άνοιξης. Αυτής της Άνοιξης που θα μείνει στην ιστορία».

Μέσα λοιπόν σε αυτή τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ένα είναι σίγουρο, πως η βαθιά αγάπη του για το τρέξιμο παραμένει ακλόνητη, ασχέτως με αγώνες και διακρίσεις. Σε προσωπική του ανάρτηση αναφέρει: «Για εμένα, το τρέξιμο είναι προέκταση της ζωής μου. Δεν ψάχνω συγκεκριμένους στόχους και λόγους για να το κάνω. Μου αρέσει να τρέχω, είναι η ψυχοθεραπεία μου και μέσα από αυτό προσπαθώ να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος όσο μπορώ. Οι αγώνες είναι τα κριτήρια που μου δείχνουν εάν κάτι πάει λάθος ή όχι. Έτσι απλά».

Κώστας Γκελαούζος – Photo: Άγγελος Ζυμάρας

Και το ταξίδι της αγάπης αυτής, ξεκίνησε από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άμφισσα, όπου συνεχίζεται η ζωή του και η προπόνησή του αυτή την περίοδο: «Σαφώς εδώ είναι πιο ήρεμα απ΄ό,τι στην Αθήνα. Ήρθα λίγες μέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα με στόχο να παραμείνω εδώ όσο χρειαστεί. Στον Νομό δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα, ωστόσο όλοι προσπαθούν να είναι προσεκτικοί. Δεν με έχει αγχώσει όλο αυτό που συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε κυρίως για τους μεγαλύτερους ανθρώπους, που φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Για έναν αθλητή η ζωή έτσι κι αλλιώς κυλάει ήρεμα και χωρίς πολλές εξόδους. Οπότε αυτός είναι και ο λόγος που δε νιώθω την πίεση του περιορισμού».

Να σημειωθεί πως το 2019 ο Γκελαούζος πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Βερολίνου με 2.18.34, ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους τερμάτισε σε 2:19:02 τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η οποία επίδοση είναι η δεύτερη καλύτερη που έχει γίνει ποτέ από Έλληνα αθλητή στην Κλασική διαδρομή.

Δείτε Επίσης

Βασίλης Βλαχογιάννης – Τρέχοντας στον πλανήτη ΓΗ για να ρίξει την πίεσή του – Ο Βασίλης Βλαχογιάννης σηκώθηκε από τον καναπέ του και άρχισε τους μαραθώνιους

Κάθε χιλιόμετρο τον οδηγούσε και πιο κοντά στο στόχο του. Να τερματίσει τους έξι μεγαλύτερους μαραθωνίους του πλανήτη. Τώρα που το έχει καταφέρει, ετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο του, να τρέξει στους έξι πιο ιδιαίτερους μαραθωνίους που υπάρχουν στη Γη.
Είχε την επιλογή να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για να ρίξει την πίεση ή να ξεκινήσει τη συστηματική άσκηση. Για όσους τον γνωρίζουν η επιλογή του ήταν αναμενόμενη. Ο Βασίλης Βλαχογιάννης αρέσκεται σε απαιτητικούς στόχους, σε δύσκολα πεδία. Ούτε ο ίδιος όμως φανταζόταν ότι θα έμπαινε στη ζωή του μία δραστηριότητα που θα του άλλαζε την καθημερινότητά του. Η πίεση έπεσε και δύσκολα θα ξανάρθει κάτι που δε θα μπορεί να το ελέγξει με το τρέξιμο.
Έξι μαραθώνιοι σε πόλεις που είναι από μόνες τους μυθικές. Σε μαραθωνίους με χιλιάδες συμμετέχοντες, με εκατομμύρια θεατές και ο Βασίλης ένας από τους λίγους που πάλευε για το δικό του στόχο.