Σπαράγγια και ακτινίδια με την ταυτότητα της ελληνικής γης

Σπαράγγι

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Πρόκειται για μια σύγχρονη επιχείρηση με πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της επεξεργασίας και τυποποίησης λευκού – πράσινου σπαραγγιού και ακτινιδίων. Βασικό του μέλημα δεν είναι μόνο η εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που παράγονται από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές, αλλά και η διαφύλαξη της υψηλής ποιότητας αυτών των προϊόντων.

Περιοχές όπου καλλιεργούνται ακτινίδια και σπαράγγια

Το φυτό της ακτινιδιάς ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη. Στην ελληνική γη χρειάζεται περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό και υγρό καλοκαίρι. Γι’ αυτό καλλιεργείται στην Πιερία, την περιοχή του ποταμού Σπερχειού στη Φθιώτιδα, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στην Άρτα, στην Πρέβεζα και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ρέει ο ποταμός Αχελώος.

Οι ήπιοι χειμώνες ευνοούν την καλλιέργεια του σπαραγγιού. Στην πεδιάδα του ποταμού Νέστου και στο χωριό Αγίασμα καλλιεργείται το σπαράγγι του Νομού Καβάλας, ενώ καλλιέργειες σπαραγγιού υπάρχουν και στα οικοσυστήματα του Δέλτα του Έβρου και του δάσους της Δαδιάς, καθώς και στο χωριό Τυχερό. 

Γεύσεις από Ελλάδα

Χάρη στην εύφορη γη και το εξαιρετικό μικροκλίμα των παραπάνω περιοχών, την αγάπη και τη γνώση των ανθρώπων που καλλιεργούν αυτόν τον εύφορο τόπο, αλλά και σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές δυνατότητες της επιχείρησης, τα προϊόντα του Αχελώου είναι μοναδικά. 

Το σπαράγγι είναι ένα φυτό με φανατικούς «φίλους» χάρη στη χαρακτηριστική του γεύση και την υψηλή διατροφική αξία του. Το σπαράγγι όμως του Αχελώου έχει δική του, ξεχωριστή ταυτότητα, δεν μοιάζει με κανένα άλλο, ελληνικό ή ξένο σπαράγγι. Ίσως είναι το μόνο καλλιεργήσιμο του οποίου η γεύση θυμίζει εκείνη του αυτοφυούς άγριου σπαραγγιού.

Το μυστικό αυτής της ξεχωριστής γεύσης είναι το οικοσύστημα και το μικροκλίμα της περιοχής του Αχελώου. Είναι το μεράκι και η γνώση των παραγωγών. Είναι οι αυστηρές προδιαγραφές καλλιέργειας. Είναι ο πρωτοποριακός τεχνολογικός εξοπλισμός των συσκευαστηρίων. Είναι το πάθος για τελειότητα.

Τα σπαράγγια ανθίζουν το καλοκαίρι. Ανάλογα με το χρώμα τους, διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα:

  • Τα πράσινα σπαράγγια αναπτύσσονται στην ύπαιθρο και οφείλουν το χρώμα τους στην επίδραση του ήλιου και στη χλωροφύλλη. Τα σπαράγγια αυτά είναι πιο αρωματικά, πιο φίνα και πιο τρυφερά. 
  • Τα ιώδη σπαράγγια δέχονται για λίγες ώρες την επίδραση του ήλιου και η γεύση τους είναι πιο φρουτώδης συγκρινόμενη με εκείνη των λευκών σπαραγγιών. 
  • Τα λευκά σπαράγγια δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως, καθώς καθημερινά καλύπτονται με νέο στρώμα χώματος. Είναι πιο σαρκώδη και έχουν απαλή γεύση.

Το φυτό της ακτινιδιάς ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη, ενώ η φύτευσή του μπορεί να γίνει πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου –ανάλογα με την ποικιλία και την ανάπτυξη του φυτωρίου που θα χρησιμοποιηθεί–, ενώ η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου – ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε ακτινιδιώνα και τον βαθμό ωρίμανσης των φρούτων. 

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το σώμα μας στοιχεία. Τρώγεται ευχάριστα όλο τον χρόνο και ένα μόλις ακτινίδιο μετράει για μία από τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά. 

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε κάλιο. Μάλιστα, περιέχουν την ίδια ποσότητα καλίου που βρίσκουμε και στις μπανάνες. Ακόμα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Με ένα μόνο ακτινίδιο υπερκαλύπτουμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης C. Αν και γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια την περιέχουν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Επίσης, τα ακτινίδια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα. Ακόμα και τα μαύρα μικρά σπόρια στο εσωτερικό τους είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς. Τέλος, είναι εξαιρετική φυσική πηγή φολικού οξέος.

Υπάρχουν 3 βασικά είδη ακτινιδίων:

  • Το πράσινο ακτινίδιο, γνωστό για όλες τις θρεπτικές και ευεργετικές του ιδιότητες, είναι η πρώτη ποικιλία που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το 1920.
  • Το κίτρινο ακτινίδιο (κιτρινόσαρκο), που υπερέχει σε γευστικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το πρασινόσαρκο, είναι γλυκό και ζουμερό με αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C και με αναζωογονητική γεύση που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό σε παιδιά και μεγάλους.
  • Το κόκκινο ακτινίδιο (κοκκινόσαρκο), η πιο γευστική νέα ποικιλία που κερδίζει συνεχώς το κοινό, θυμίζει τροπικά φρούτα, ενώ όλες οι βιταμίνες και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι ακόμη πιο υψηλά. Με τη γεύση και το άρωμά του κερδίζει και τα παιδιά, που το απολαμβάνουν και ως σνακ και ως συνοδευτικό σε σαλάτες ή άλλες παρασκευές.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.

Δείτε Επίσης

Με επιτυχία στέφθηκε το 1ο “Olympus Adrenaline & Nature Festival” στην Πιερία

Το 1ο Olympus Adrenaline & Nature Festival ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2024, στην πανέμορφη Πιερία. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές δωρεάν εμπειρίες, μέσα από ποικιλία προτάσεων σε υπηρεσίες, δραστηριότητες και προϊόντα, που πρόσφεραν οι τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς. Να γνωρίσουν την […]

Fitness Awards 2024

ο θεσμός που αναδεικνύει και επιβραβεύει τις σημαντικές προόδους στο χώρο του fitness.