Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

του Λευθέρη Πλακίδα
φωτογραφίες Νάσσος Τριανταφύλλου

Ιστορικές στιγμές και μέρες έζησε η Ελληνική Ποδηλασία με τη διοργάνωση του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδος. Ήταν πέντε μέρες, πέντε εταπ, 160 ποδηλάτες από όλον τον κόσμο 20 επαγγελματικές ομάδες και δύο Εθνικές (Ελλάδος και Κύπρου), χιλιάδες θεατών, εκατοντάδες εθελοντών και πολλά μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και της Cycling Greece που υλοποίησε την τεράστια αυτή διοργάνωση. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, διανύω αποστάσεις με ποδήλατο, μιλάω για τις δυνατότητές του στην αστική μετακίνηση, αψηφώ τις ουρές και τα μποτιλιαρίσματα μέσα στις πόλεις ισορροπώντας πάνω στις δυο του ρόδες, επιλέγω την ελευθερία της κίνησης που μου προσφέρει.

Το κυριότερο, κερδίζω μια «αέναη» παιδικότητα. Το ποδήλατο με ανανεώνει κάθε φορά που θα το καβαλήσω και θα κάνω pedal.

Η ευκαιρία να ζήσω ως μέλος της Ομάδας Επικοινωνίας στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, τις πέντε ημέρες που ταξίδευε το peloton από την Κρήτη στα Ιωάννινα (26 Απριλίου-1η Μαΐου), ένιωσα, εκτός των άλλων, υπερηφάνεια για την οργανωτική επιτυχία της διοργάνωσης, αλλά και χαρά για το ότι το ποδήλατο ήταν ο πρωταγωνιστής για λίγες ημέρες σε ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητα πολλών.

Η ιδέα του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη έγινε πραγματικότητα και μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και την Οργανωτική Επιτροπή της Cycling Greece, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες από όπου πέρασε ο «Γύρος» και την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία, με τους οποίους συνδέθηκαν πλήθος εθελοντών, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ΕΚΑΒ, αλλά και χιλιάδες θεατές, έκαναν το εθνικό στοίχημα να πετύχει και την Ελλάδα επίκεντρο για εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη στα 46 κανάλια και στις 150 χώρες που πήραν τα δικαιώματα και έπαιξαν την εικόνα.Τεράστιο το τουριστικό αποτύπωμα και ακόμη μεγαλύτερη η καταξίωση της Ελλάδας στην παγκόσμια ποδηλατική κοινότητα. Οι ποδηλάτες που συμμετείχαν, οι οποίοι προέρχονταν από 26 διαφορετικές χώρες, εκδήλωσαν την ικανοποίηση και τον θαυμασμό τους για τις ομορφιές της χώρας, αλλά και την καλή διοργάνωση. Υπήρχαν ποδηλάτες που έχουν πάρει μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, που τρέχουν σε Γύρους προβεβλημένους και δημοφιλείς όπως ο Γύρος Γαλλίας και Ιταλίας. Αλλά και Έλληνες ποδηλάτες όπως ο Περικλής Ηλίας και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης με διαδρομή και εμπειρία σε μεγάλους αγώνες. 

Στην ελληνική περιφέρεια, το φαινόμενο με τους χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν σε εκκινήσεις και τερματισμούς για να απολαύσουν τους σπουδαίους, παγκόσμιας κλάσης αθλητές, ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο. Μας θύμισε λίγο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μας μετέδωσε μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας. Για τους κατοίκους κάποιων πόλεων ήταν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που έχουν ζήσει ποτέ. Ένα μίνι παγκόσμιο πρωτάθλημα στην περιοχή τους. Εκτός αυτού, το ζήτημα της αστικής μετακίνησης με ποδήλατο επανήλθε στην επικαιρότητα.Η βιώσιμη κινητικότητα, που είναι το σύνθημα των ημερών, αποδεκτή από όλους και εμπνευσμένος στόχος πολλών χορηγιών, αλλά και πρόγραμμα της ΔΕΗ και του Κοτσόβολου που ήταν ονομαστικός και μεγάλος χορηγός αντίστοιχα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με συνεχή προσπάθεια και ξεκάθαρη στόχευση. Με προβολή και επικοινωνία.

Όλες αυτές οι ιστορικές μέρες για την ελληνική ποδηλασία, που έκαναν χαρούμενους όσους τις παρακολούθησαν και τις έζησαν από κοντά, ήταν παράλληλα μια ευκαιρία για να κατακτήσει το ποδήλατο μεγαλύτερη θέση από αυτή που έχει, τόσο στην αστική μετακίνηση όσο και στον αθλητισμό.

Η προετοιμασία για τον Ποδηλατικό Γύρο του 2023 έχει ήδη ξεκινήσει. Όπως το ποδήλατο πηγαίνει μόνο μπροστά, έτσι και η διοργάνωση, όσο κάνει pedal, θα προχωράει.

Δείτε Επίσης

Η στροφή

Το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μαραθωνοδρόμου Δημήτρη Χρόνη