Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Ελένη Χατζημήτσου

Το 2021 είναι μία καλή χρονιά για να απαλλαγούμε από τα στερεότυπα του παρελθόντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι η γυναίκα που διανύει την δεκαετία των 40 δεν είναι ούτε “βαλτωμένη”, ούτε “θέλει να αράξει”, ούτε έχει μοναδικό σκοπό της το μεγάλωμα των παιδιών. 

Η γυναίκα που διανύει τη δεκαετία των 40 – όπως και ο άντρας φυσικά -είναι στην καλύτερη, την πιο δημιουργική και πιο παραγωγική δεκαετία της ζωής της. 

Είναι γεμάτη ενέργεια και όρεξη να ζήσει και να δημιουργήσει. Τα παιδιά δεν είναι βαρίδιο, αλλά ένας ακόμα λόγος για δημιουργία, για να προσφέρει το σωστό πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση και κινητοποιήση. 

Πριν τρία χρόνια, συνειδητά αποφάσισα να σταματήσω να εργάζομαι αφήνοντας μια διευθυντική θέση, πολύ καλά αμοιβόμενη και χωρίς να έχω βρει το επόμενο επαγγελματικό μου βήμα. Συνειδητά αποφάσισα, διαζευγμένη ήδη τέσσερα χρόνια, να αφιερώσω χρόνο και ενέργεια στις δυο μου κόρες, τότε 5 και 6 ετών. 

Επειδή όμως όσοι με γνωρίζουν, δεν μπορώ να “μη νιώθω παραγωγική και να κάθομαι” (λες και με δυο παιδιά 5 και 6 έχεις χρονών προλαβαίνεις να κάτσεις) αποφάσισα να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης πάνω στην Τεχνολογία και Διοίκηση καινοτομίας. Παράλληλα πήγα σε κάποιες εταιρείες για συνέντευξη και η αρχική αντιμετώπιση αρχικά, ήταν η προβλέψιμη. Ευτυχώς, και προς τιμής τους, οι περισσότεροι από τους εργοδότες – επιχειρηματίες γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι η 40χρονη γυναίκα που είχαν μπροστά τους δεν είχε ουδεμία σχέση με το στερεότυπο που είχαν στο μυαλό τους. 

Όταν λοιπόν αποφάσισα να ενταχθώ και πάλι στο εργασιακό περιβαλλον, “ήρθαν” τρεις προτάσεις συνεργασίας και εγώ ήμουν στην ευχάριστη θέση διλήμματος για να επιλέξω. Επομένως, όταν κάποιος θέλει να εργαστεί, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αεργία ναι, ανεργία όχι. Η θέληση και το πάθος θα υπερτερούν. Για διάφορους λόγους, όταν πέρσι τερματίστηκε η συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρεία, η συσωρευμένη ενέργεια, η όρεξη για δημιουργία και το πάθος για εξέλιξη με οδήγησαν στην παλιά μου μεγάλη αγάπη, τον αθλητισμό. Τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. 

Μπορεί κάποιος ή κάποια στα 41 που δε ξέρει να κολυμπάει (αλλά οριακά να επιπλέει με το κεφάλι έξω από το νερό) να ξεκινήσει να μάθει κολύμβηση με σκοπό να συμμετέχει και σε αγώνα; Τελικά ναι. 

 Όλοι θέλουμε να πετύχουμε κάποιου στόχους. Όμως οι περισσότεροι από εμάς, θελουν να αποφύγουν τον πόνο και το τίμημα που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος. 

Όταν δεν τα παρατάς λοιπόν, όμορφα πράγματα συμβαίνουν. Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποτύχεις είναι να τα παρατήσεις. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της FeelActive, το “νέο” μου παιδί που πλέον με κρατάει ξύπνια τα βράδια, και ανυπομονώ για την γέννηση του. Προς το παρόν, «γεννήθηκε» η εικαστική αποτύπωση του λογοτύπου από την φανταστική Kanella.

Η επιτυχία, η επιμονή και η δράση είναι πλέον στην κορυφή των αξιών μου. Φυσικά θεωρώ ότι η επιτυχία δεν έχει έναν ορισμό για όλους. Είναι όπως την ορίσει κανείς. Πλέον για εμένα προσωπικά, επιτυχία χωρίς χαρά, χωρίς απόλαυση και δίχως μοίρασμα με αγαπημένους ανθρωπους, δεν είναι επιτυχία.

Ένας μικρός απολογισμός των τελευταίων ετών
 • Φοίτηση στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πολύ ξενύχτι και διάβασμα για να περάσω τα 12 μαθήματα, διεξαγωγή έρευνας πάνω στην «Εμπειρία καταναλωτή και τους δείκτες που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη τεχνολογικής εταιρείας» και πλέον κάτοχος 2ου Μεταπτυχιακού Πτυχίου στην «Τεχνολογία και Διοίκηση Καινοτομίας» με βαθμό 8,44.
 • Συμμετοχή στη Διοργάνωση τεσσάρων δρομικών αγώνων υπεραποστάσεων & Multisports events, Atromitos Ultra & Atromitos Race αναλαμβάνοντας τις Διοικητικές Υπηρεσίες, την προβολή και τις Χορηγίες. 
 • Συμμετοχή σε 2 accelerator προγράμματα, PRAKSIS Business Coaching Center & Αρχιμήδης- Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (4μηνης διάρκειας) 
 • Απασχόληση ως Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στην Care Direct. 
 • Ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων (hard και soft skills) 
 • Aνάληψη έργου για λογαριασμό επενδυτή με σκοπό την έρευνα και τον σχεδιασμό Επιχειρηματικού πλάνου τριετίας για εταιρεία Ερευνών. 
 • Συμμετοχή σε 11 αγώνες τρεξίματος δρόμου και βουνού και 3 αγώνες κολύμβησης (τελευταίοι 4 μήνες) 
 • Σχεδιασμός Επιχειρηματικού πλάνου και πλάνου δράσης για την δημιουργία της FeelActive 
 • Eστίαση στην προσωπική ανάπτυξη με αρκετό διάβασμα, προσωπική δουλειά και παρακολούθηση σεμιναρίων στο ΑποφασίΖω με εκπληκτικούς δάσκαλους. 
 • Συμμετοχή στην ομάδα Αθλητισμού της Mentoria με σκοπό να προσφέρουμε στα παιδιά μέσω της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, μαθήματα ζωής που θα μπορέσουν να τα παροτρύνουν και να τα παρακινήσουν ώστε να πιστεψουν στον εαυτό τους, τα όνειρα τους, μπαίνοντας στην δράση και αποκτώντας τα εφόδια για να τα πραγματοποιήσουν. 
 •  Γνωριμίες, μοίρασμα, δέσιμο και ανάπτυξη αληθινής φιλίας με εξαιρετικά άτομα που πλέον έχουν μια θέση στην καρδιά μου, ως οικογένεια που επέλεξα. 
 • Επένδυση σε ποιοτικό χρόνο με τις 2 υπέροχες κόρες μου, θέτοντας τα σωστά θεμέλια και αξίες (για την δική μας οικογένεια πάντα) με σκοπό την κατανόηση ότι όλα είναι πιθανά και μπορούν να πετύχουν ότι επιθυμούν. 

Και ναι μία γυναίκα που διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, μπορεί να είναι και μητέρα, ερωμένη, επαγγελματίας, αθλήτρια, φίλη και κόρη, και να έχει πάθος και όνειρα. 

H ενδυνάμωση και η κινητοποίηση των γυναικών, όσο και των αντρών φυσικά, στην καριέρα και στην προσωπική ζωή, συμβάλλει σε μια καλύτερη κοινωνία, οικογένεια και εργασιακό περιβάλλον. 

Δείτε Επίσης

Ζωή Ανδρικοπούλου – Η ζωή της το Τρέξιμο

Του Λευθέρη Πλακίδα Photo: Άγγελος Ζυμάρας – Είσαι μία αθλήτρια που ξεχωρίζει για την ταχύτητά της και το πείσμα της στους αγώνες. Πώς σου φαίνεται ο ανταγωνισμός στην άσφαλτο; Ο ανταγωνισμός στην άσφαλτο είναι το κάτι ξεχωριστό για εμένα γιατί έχω την δυνατότητα και τρέχω γρήγορα σε πίστα εκτός σταδίου που δεν τη βαριέσαι. Ξεχύνεσαι στο δρόμο […]

Βασίλης Βλαχογιάννης – Τρέχοντας στον πλανήτη ΓΗ για να ρίξει την πίεσή του – Ο Βασίλης Βλαχογιάννης σηκώθηκε από τον καναπέ του και άρχισε τους μαραθώνιους

Κάθε χιλιόμετρο τον οδηγούσε και πιο κοντά στο στόχο του. Να τερματίσει τους έξι μεγαλύτερους μαραθωνίους του πλανήτη. Τώρα που το έχει καταφέρει, ετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο του, να τρέξει στους έξι πιο ιδιαίτερους μαραθωνίους που υπάρχουν στη Γη.
Είχε την επιλογή να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για να ρίξει την πίεση ή να ξεκινήσει τη συστηματική άσκηση. Για όσους τον γνωρίζουν η επιλογή του ήταν αναμενόμενη. Ο Βασίλης Βλαχογιάννης αρέσκεται σε απαιτητικούς στόχους, σε δύσκολα πεδία. Ούτε ο ίδιος όμως φανταζόταν ότι θα έμπαινε στη ζωή του μία δραστηριότητα που θα του άλλαζε την καθημερινότητά του. Η πίεση έπεσε και δύσκολα θα ξανάρθει κάτι που δε θα μπορεί να το ελέγξει με το τρέξιμο.
Έξι μαραθώνιοι σε πόλεις που είναι από μόνες τους μυθικές. Σε μαραθωνίους με χιλιάδες συμμετέχοντες, με εκατομμύρια θεατές και ο Βασίλης ένας από τους λίγους που πάλευε για το δικό του στόχο.