Ο Ερμής εκείνη την ημέρα δεν έκανε κάποια extreme δραστηριότητα. Απολάμβανε μία υπέροχη μέρα στο βουνό κάνοντας βόλτα με τα ορειβατικά του σκι. Μία δραστηριότητα που κάνουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε χειμώνα!
Το 112 ενημερώθηκε ένα λεπτό μετά την πτώση του, ο πατέρας του τον έφτασε σε σαράντα λεπτά, το ελικόπτερο όμως τον παρέλαβε πέντε ώρες αργότερα και μετά από δεκάδες κλίσεις που ενημέρωσαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ο Ερμής αν και με πολλαπλά κατάγματα σε χέρια και πόδια, δεν είχε κανένα χτύπημα στο στήθος ή στο κεφάλι ούτε σε κάποιο ζωτικό όργανο και έφυγε από αιμορραγία.
Πόσες ώρες να αντέξει?
Αν είχε φτάσει στο νοσοκομείο ακόμα και 3 ώρες μετά θα ζούσε, για αυτό λέμε πως ο χαμός του ήταν άδικος και είναι το αποτέλεσμα μιας ελληνικής πραγματικότητας που δεν μας αξίζει. Είμαστε πολίτες μίας Ευρωπαϊκής χώρας, καμαρώνουμε για αυτό, πληρώνουμε για αυτό αλλά είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν έχει εναέρια διάσωση!
Το ατύχημα του Ερμή μπορεί να έγινε σε ορεινό περιβάλλον και πολλοί νομίζουν ότι μιλάμε για διάσωση στα βουνά. Όχι. Μιλάμε για τα εκατοντάδες ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους γιατί απλά δεν πρόλαβαν. Γιατί ο μηχανισμός είναι ανεπαρκής, είναι ελλιπής, είναι αναποτελεσματικός, είναι λίγος, είναι ελαττωματικός, χρησιμοποιήστε όποια λέξη θέλετε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και όπως όλοι γνωρίζουμε πάντα κρινόμαστε από το αποτέλεσμα!
Ο Ερμής έφυγε αλλά η οικογένεια του πιστεύει πως δεν έφυγε άδικα και έχει βάλει στόχο ζωής να αποκτήσει και η χώρα μας την εναέρια διάσωση που της αξίζει ώστε να μη θρηνήσουμε αλλά θύματα επειδή «δεν πρόλαβαν» και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε σε αυτό το έργο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στον ίδιο μας τον εαυτό.
Ο αγώνας ήταν επιθυμία της οικογένειας του Ερμή, ένα μνημόσυνο λίγες μέρες πριν την ημέρα που θα έκλεινε τα 22 του χρόνια και μία κραυγή που πρέπει να μας αφυπνίσει όλους.
Ονομάστηκε 5Hours.
Όσες ήταν οι ώρες που περίμενε να σωθεί αλλά και η εκτίμηση μας ότι τόσες ώρες χρειαζόταν να έρθει κάποιος τρέχοντας από τα Ιωάννινα στην Άγναντα (53 χλμ με 1200 μέτρα θετικής υψομετρικής). Βάλαμε πολλές κατηγορίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να συμμετάσχει κάποιος κάνοντας έστω και λίγα χλμ και να μην επηρεάσει το προπονητικό του πρόγραμμα.
Ο Άγγελος Ζιάκας διέψευσε τις προβλέψεις μας αφού χρειάστηκε 3 ώρες και 57 λεπτά να καλύψει την απόσταση ενώ άλλοι 5 αθλητές χρειάστηκαν λιγότερο από 5 ώρες καθώς και αρκετές ομάδες σκυταλοδρομίας. Δε θα σταθούμε περισσότερο στις επιδόσεις αφού το καθαρά αγωνιστικό μέρος ήταν δευτερεύον.
Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα www.5hours.gr
Ο καιρός αν και λίγο ζεστός προς το μεσημέρι στάθηκε με το μέρος των αθλητών.
Η διαδρομή ήταν υπέροχη ενώ όπως ήταν αναμενόμενο όσο πλησίαζε προς τον τερματισμό γινόταν ομορφότερη αφού η θέα προς τον Άραχθο και τις επιβλητικές κορυφές των Τζουμέρκων ήταν εντυπωσιακή.
Ο τερματισμός έγινε στο Tzoumerka Activities Center (TAC), έναν πολύ όμορφο χώρο που αξίζει να επισκεφθείτε όσοι δεν τον γνωρίζετε, όπου προσφέρθηκε πλούσιο γεύμα αποκατάστασης και ακολούθησαν οι απονομές σε μία φορτισμένη συναισθηματικά αλλά πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση πως θα γίνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Θεοφάνη-Ερμή και φυσικά θα είμαστε όλοι εκεί.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, όλους τους φίλους που συμμετείχαν στον Εικονικό αγώνα και όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης τονίζοντας πως όλοι πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
– την Περιφέρεια Ηπείρου
– τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων
– το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων
– το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμερκων
– τον Θωμά Ρούμπα και την ομάδα του Tihio race
– τον Βασίλη Τζουμάκα και την ομάδα του My Adventure
– τους Λουκά Πρατίλα, Χρήστο Μαυρίκιο, Νίκο Κωστόπουλο που ανέλαβαν την Τεχνική διεύθυνση
– το κατάστημα Fifth Element Adventure Store στα Ιωάννινα
– όλους όσους επάνδρωσαν τους 10 σταθμούς της διαδρομής
– τον Σπύρο Τριφύλλη με τα ασθενοφόρα Mondial,
– τον Άκη Πάνου Interscala Ιωαννίνων,
– τον Στάθη Νάνο γιατρό του αγώνα
– τον Παύλο Γορανίτη της Olympus Έπαθλα
– το ξενοδοχείο Epirus Palace
-το ξενοδοχείο Olympic Hotel
– την Έφη Πανούτσου ταβέρνα “τα Τζουμέρκα”
– το κατάστημα αθλητικών ειδών Sportshouse στην Άρτα
– το κατάστημα 1Mation
– την εταιρεία Bizart
– τις Εκτυπώσεις Γαβράς
– το Φυσικό Μεταλλικό Νερό “Ζαγόρι”
– την DOLE
– την εταιρεία Kassaros Travel
– την κινηματογραφίστρια Μαρία Γιαννάκου
– τον Παναγιώτη Σωτήρη που σχεδίασε τη μορφή του Ερμή
– τα τοπικά Μ.Μ.Ε για τη δημοσιογραφική κάλυψη του αγώνα