Συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών για την προετοιμασία στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό

Στη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Καταπολέμηση της Ρητορικής Μίσους στον Αθλητισμό (Combating Hate Speech in Sport)» η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη 12 και 13 Απριλίου συμμετείχαν ως εκπρόσωποι της χώρας μας ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Επαγγελματικών Αθλητικών Διοργανώσεων της Δ/νσης Επαγγελματικού Αθλητισμού, Αναστασία Γκούφα.

Συνεργασία ευρωπαϊκών χωρών για την προετοιμασία στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό

Το εν θέματι πρόγραμμα υλοποιείται από το Αθλητικό Τμήμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν ως εταίροι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διαβούλευση για κατάστρωση εθνικών στρατηγικών καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών με τον συντονισμό του Αθλητικού Τμήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως οι αντικειμενικοί σκοποί ενός τέτοιου σχεδίου, η αναγνώριση και εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών, η δημιουργία δεικτών πολιτικής, ο σχεδιασμός δράσεων σε μέσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα καθώς και η διεθνής συνεργασία και δικτύωση. 

H ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε ενεργά στη συνάντηση με εποικοδομητικές παρεμβάσεις, καθότι έχει προχωρήσει τις σχετικές δράσεις. Στο κλείσιμο της συνάντησης ο γγΑ Γιώργος Μαυρωτάς διατύπωσε την πρόταση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να προετοιμαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μια σύμβαση για τον «Σεβασμό στον αθλητισμό» (Respect in Sport) που θα περιλαμβάνει θέματα ασφάλειας των αθλητών, αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους, παρενόχλησης, κατάχρησης εξουσίας κλπ, συμπληρώνοντας το πλαίσιο των Συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης πάνω σε θέματα αθλητικής ακεραιότητας καθότι υπάρχουν ήδη οι σχετικές Συμβάσεις για το ντόπινγκ, την ασφάλεια των θεατών και τη χειραγώγηση αγώνων. Η πρόταση έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των χωρών με θετικά σχόλια και αναμένονται τα επόμενα βήματα στα θεσμικά όργανα.

Η επόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων εταίρων στο πρόγραμμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου στην Αθήνα, όπου θα συζητηθούν τα θέματα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη ρητορική μίσους στον αθλητισμό.

Δείτε Επίσης

«Ο Δρόμος των Μουσών» - 18/08/2024

«Ο Δρόμος των Μουσών» – 18/08/2024

Ο Εκπολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος της Άνω Μηλιάς Πιερίας με τη συνεργασία του Συλλόγου Δρομέων ΑΠΣΔ ΠΙΕΡΙΑΣ ΖΕΥΣ και του Δήμου Κατερίνης διοργανώνουν, για Δέκατη χρονιά, τον Αγώνα Δρόμου Βουνού με τον διακριτικό τίτλο, «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» 10χλμ στην Άνω Μηλιά.