Σπαράγγι: Ένας Μόνιμος Επισκέπτης στην Κουζίνα μας 

Τα σπαράγγια είναι απολαυστικά όταν τα δοκιμάζουμε σε ένα εστιατόριο όμως διστάζουμε να τα προμηθευτούμε για το σπίτι μας καθώς φαντάζει περίπλοκος ο τρόπος παρασκευής τους και συνήθως το αποφεύγουμε γιατί δεν γνωρίζουμε πως να τα χρησιμοποιήσουμε.

Σπαράγγι: Ένας Μόνιμος Επισκέπτης στην Κουζίνα μας 

Η πεποίθηση αυτή είναι φυσικά λανθασμένη και μας την κατέρριψε ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου στην εκδήλωση τύπου που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στο όμορφο εστιατόριο Fuga που βρίσκεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης για την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.» με αντιπροσωπευτικά προϊόντα το σπαράγγι και το ακτινίδιο.

Πως χρησιμοποιείται και σε τι συνταγές μπορούμε να εντάξουμε τα σπαράγγια;

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό πάρα πολύ νόστιμο που μπορεί να κάνει κανείς ατέλειωτες συνταγές με αυτό εύκολα και απλά στη κουζίνα του. Κλασικές συνταγές είναι σπαράγγια με αυγά, σούπες με σπαράγγια, τάρτες με σπαράγγια αλλά και σκέτα στην κατσαρόλα.

Τα σπαράγγια συνήθως τα βρίσκουμε σε μάτσο και για να καταλάβουμε ότι είναι φρέσκα πρέπει να είναι σκληρά και καθόλου εύκαμπτα. Το πάνω μέρος του σπαραγγιού, το άνθος τους, πρέπει να είναι κλειστό, σφιχτό και σκουρόχρωμο γεγονός που υποδηλώνει τη φρεσκάδα του λαχανικού.

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας ώστε να προετοιμάσουμε τα σπαράγγια για μαγείρεμα είναι ένα μικρό μαχαίρι, ένα ψαλίδι, ένα πίλερ και λίγο σπάγκο μαγειρική.

Καθαρίζουμε τα μικρά φυλλαράκια που προεξέχουν κατά μήκος του σπαραγγιού, στη συνέχεια με το πίλερ το ξεφλούδισε ελάχιστα περιμετρικά και τέλος κόβουμε 3 εκατοστά περίπου τον κορμό του καθώς είναι συνήθως πιο σκληρός και λιγότερο γευστικός. 

Τα πλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και αν είναι πολλά, τα δένουμε με τρυφερότητα ώστε να μην τα τραυματίσουμε σε ματσάκια με σπάγκο για καλύτερη διαχείριση.

Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα τα τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια ώστε από το θερμικό σοκ να διατηρηθεί λαμπερό το χρώμα τους και να είναι al dente στο στόμα.

Τα σπαράγγια θεωρούνται υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Βοηθούν στο αδυνάτισμα καθώς έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες.

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου

Ομελέτα με σπαράγγια, τοματίνια και φρέσκο τυρί κρέμα

Υλικά

Για 1 άτομο

3 αυγά

1 κουταλιά βούτυρο Lurpak

8 σπαράγγια

8 τοματίνια κομμένα στην μέση

100 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla

1 κουταλιά βασιλικός ψιλοκομμένος

1 κουταλιά δυόσμος ψιλοκομμένος

1 κουταλιά μαϊντανός

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία προετοιμασίας και στη συνέχεια τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το βούτυρο.

Σοτάρετε τα σπαράγγια για 1-2 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αποσύρετε τα σπαράγγια από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο και ξαναβάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Σπάτε τα αυγά σε μπολ, προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα.

Προσθέτετε τα αυγά στο τηγάνι, ψήνετε την ομελέτα για 2 λεπτά, προσθέτετε στην μισή πλευρά 1-2 κουταλιές φρέσκο τυρί κρέμα, τα μισά τοματίνια μαζί με τα μισά σπαράγγια, διπλώνετε την ομελέτα και την τοποθετείτε σε ένα πιάτο.

Προσθέτετε από πάνω άλλη μία κουταλιά φρέσκο τυρί κρέμα, τα υπόλοιπα σπαράγγια με τα τοματίνια και τέλος τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Ευρωπαϊκή σύσταση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (FBDG reference)

Ποσοτική: 4 μερίδες (150-200 γρ. ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικών και 3 μερίδες (120-200 γρ. ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά.

Ποιοτική: Συμπεριλάβετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών.

Προτιμήστε εποχιακά προϊόντα. Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε

την ιστοσελίδα

https://asparaguskiwi.eu/ του

προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες

στο Facebook

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/,

στο Instagram

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και

στο YouTube

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

Δείτε Επίσης

Σπαράγγι

Σπαράγγια και ακτινίδια με την ταυτότητα της ελληνικής γης

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις […]

Απολαυστικές συνταγές με σπαράγγια και ακτινίδια

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις […]