Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Foodprint Project

Προβολές & Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή

To Foodprint ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη! Στις 6 Ιουνίου 2023 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της
έκθεσης φωτογραφίας Foodprint στο Glass House (κτίριο Πρώην Βρεφονηπιακού Σταθμού), στο
Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week που φέτος έχει ως κεντρική
θεματική τις ποικίλες εκφάνσεις του design που υπηρετούν τη γαστρονομία. Στη συνέχεια, η έκθεση
θα φιλοξενηθεί στην Γκαλερί του Ινστιτούτου Goethe από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου. Παράλληλες
δραστηριότητες της έκθεσης περιλαμβάνουν προβολές ντοκιμαντέρ, διαδραστικά εργαστήρια και
εκδηλώσεις μαγειρικής.

Με θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σημασία της για τη ζωή μας σήμερα, η έκθεση συνδέει την
Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο, την Κύπρο και την Κροατία, μέσα από
τις φωτογραφίες πέντε φωτογράφων που ζωντανεύουν έναν πανάρχαιο τρόπο ζωής και διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής
Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, αναφερόμενη σε γνώσεις και πρακτικές που συνδέονται
με τη συλλογή, την προετοιμασία και την κατανάλωση της τροφής, αποτελώντας μέρος της συλλογικής εμπειρίας και μνήμης των μεσογειακών κοινωνιών σε βάθος χρόνου. Βασισμένη στη λιτότητα, το μοίρασμα και την εποχικότητα, παρέχει λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, η σπατάλη τροφίμων και η κλιματική αλλαγή.

Το Fοοdprint διοργανώνεται από την Anemon σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week, το
Ινστιτούτο Goethe και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μια συνδιοργάνωση με τα
Μουσεία της Brescia της Ιταλίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το Μουσείο Διατροφής
Κύπρου και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τη Διεύθυνση
Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Εθνικό Μουσείο
Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), υπό την αιγίδα της Eλληνικής Eθνικής Eπιτροπής για την Unesco και τη
στήριξη του προγράμματος Creative Europe της ΕE.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Glass House (Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός) στο Λιμάνι της
Θεσσαλονίκης από τις 6 έως τις 11 Ιουνίου 2023, ώρες 12:00 – 21:00. Θα συνεχιστεί στην Γκαλερί του
Ινστιτούτου Goethe από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα
πραγματοποιηθούν ειδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια:
Τρίτη 6 Ιουνίου | Εγκαίνια της Έκθεσης
Τοποθεσία: The Glasshouse | Ώρα: 20:00 – 22:00

Τετάρτη 7 Ιουνίου | Κινηματογραφικές Προβολές | Γαστρονομικά Ταξίδια: Εξερευνώντας την
ταυτότητα μέσα από το φαγητό και το ντοκιμαντέρ Τοποθεσία: Κινηματογράφος Ολύμπιον |
Είσοδος ελεύθερη

Το Foodprint, σε συνεργασία με τη Thessaloniki Design Week και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Θεσσαλονίκης οργανώνουν μια σειρά κινηματογραφικών προβολών, εξερευνώντας τη σχέση μεταξύ
φαγητού και ταυτότητας.

19:00 – 19:45 | Food Tales
Φαγητό, τόπος, μνήμη, διατροφικές συνήθειες. Έργα βίντεο και μικρού μήκους δημιουργικών
ανθρώπων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Tale of X Cities του GoetheInstitut Thessaloniki και του ArtBOX. (Περισσότερα: www.x-cities.net)
19:45 – 21:30 | Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (σκηνοθ. Μαριάννα Οικονόμου, 2019,
72′). Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Καλύτερης Μεγάλου Μήκους Ταινίας
Τεκμηρίωσης, 2019 & Ελληνική πρόταση για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς/Ξενόγλωσσης Ταινίας,
2020. Με χιούμορ και πρωτοτυπία, οι λιγοστοί κάτοικοι ενός Θεσσαλικού χωριού αναμετριούνται με την παγκόσμια αγορά, με όπλο μια ντομάτα. Ακολουθεί Q&A με τον παραγωγό της ταινίας Γιούρι Αβέρωφ, τον Παναγιώτη Σαινατούδη από το Πελίτι, την Αλεξάνδρα Κορωνίδου από τον Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Bios Coop, τον παραγωγό Παναγιώτη Γιλτίδη.
21:30 – 22:50 | Ο περιπλανώμενος σεφ (The Wandering Chef, σκηνοθ. Park Hye-ryoung, 2020,
82′). Ο διάσημος σεφ Jiho Im πιστεύει ότι η Μητέρα-Φύση βρίσκεται στην καρδιά της μαγειρικής και
περιπλανιέται σε όλη την Κορέα σε αναζήτηση πρώτων υλών. Η ταινία τον συναντά καθώς αναλαμβάνει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να δημιουργήσει μέσα σε μόλις 24 ώρες 108 νέα πιάτα – σημαδιακός αριθμός για τους Βουδιστές– ως φόρο τιμής στη θετή του μητέρα.

Σάββατο 10 Ιουνίου | Εργαστήριο | Γνωριμία με τους σπόρους
Τοποθεσία: The Glasshouse | Ώρα: 17:00 – 19:00 | Είσοδος ελεύθερη έπειτα από δήλωση
συμμετοχής

Το Foodprint και το Πελίτι, ενώνουν δυνάμεις για να διοργανώσουν ένα εργαστήριο για όλη την
οικογένεια, για τον εορτασμό των παραδοσιακών σπόρων. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει
θεατρικό παιχνίδι και δραστηριότητες με επίκεντρο τους σπόρους, το φύτρωμα και τη συλλογή
τους. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την αξία των παραδοσιακών σπόρων και θα γνωρίσουν το
έδαφος, το νερό, τα ζώα και τους σπόρους που κάνουν δυνατή την τροφή μας.

Κυριακή 11 Ιουνίου | Εργαστήριο | Mediterranean Food Stories
Τοποθεσία: The Glasshouse | Ώρα: 11:30 – 13:00 | Είσοδος ελεύθερη έπειτα από δήλωση
συμμετοχής

Τη μεσογειακή κουζίνα χαρακτηρίζουν συνδυασμοί πρώτων υλών που είναι κοινές στις χώρες της
Μεσογείου. Ο σεφ παραδοσιακής γαστρονομίας Γιάννης Κατσαντώνης, αφηγείται διατροφικές
ιστορίες της Μεσογείου και της Σαλονικιώτικης κουζίνας σε ένα διαδραστικό εργαστήρι
δημιουργίας βιώσιμων, υγιεινών και νόστιμων σνακ, μεζέδων και σάντουιτς. Οι συμμετέχοντες θα
έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις γαστρονομικές τους εμπειρίες και να πειραματιστούν
δοκιμάζοντας νέες συνθέσεις γνώριμων γεύσεων, βασισμένες στην εποχικότητα, την εντοπιότητα,
τη διατροφική αξία, την αισθητική και τις παραδοσιακές χρήσεις μεσογειακών προϊόντων.


Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.goethe.de/ins/gr/el/ver.cfm?event_id=24757468
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/984179599375879
Περισσότερες πληροφορίες: www.foodprint-project.com

Δείτε Επίσης

Πώς το Σπαράγγι Έγινε το Απόλυτο Food Trend

Πώς το Σπαράγγι Έγινε το Απόλυτο Food Trend

Αν μας έχει διδάξει κάτι το Instagram είναι πως το φαγητό δεν προορίζεται απλώς για κατανάλωση – αλλά και για φωτογράφιση, likes και viral moments. Και αν υπάρχει ένα λαχανικό που έχει κατακτήσει τη social media σκηνή τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι το σπαράγγι. Από τα πιο φωτογενή brunch πιάτα μέχρι τις viral TikTok συνταγές, […]

Σπαράγγι

Σπαράγγια και ακτινίδια με την ταυτότητα της ελληνικής γης

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις […]