Τα ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής έκαναν ακόμη μία φορά ένα βήμα μπροστά. Όπως ταιριάζει σε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που ασχολείται με τον αθλητισμό. Που όλα αυτά τα χρόνια επενδύει στο να ετοιμάζει νέους ανθρώπους, να τους προσφέρει όσα περισσότερα εργαλεία μπορεί για να βουν εκεί έξω και να κάνουν και εκείνοι το καλύτερο για τους υπόλοιπους.
Μία πρόεδρος των συνεδρίων η Γεωργία Υφαντίδου με χρόνια εμπειρίας στα προηγούμενα συνέδρια (ειδικά στο μεγάλο του Μαίου) μπήκε μπροστά και με την αρωγή και των άλλων καθηγητών (ξέρουν να συνεργάζονται από παλιά όλοι τους), υλοποίησε δύο απαιτητικά λόγω θεματικής συνέδρια.
Ένα καινούργιο για την αθλητική δημοσιογραφία και την επικοινωνία και ένα για τον Οινοτουρισμό, τις υπαίθριες δραστηριότητες και την αναψυχή.
Με καλεσμένους ακαδημαικούς, ανθρώπους της αγοράς και πολλούς δημοσιογράφους. Επιβεβαιώνοντας ότι αν δε μπορείς να επικοινωνήσεις όσα κάνεις, είναι σα να μην τα κάνεις. Σε μία εποχή που η στρεβλή δημοσιότητα δημιουργεί πολύ αρνητικό κλίμα. Δίνει βάση στη βία, προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες σε όσα δεν πρέπει να υπάρχουν στον αθλητισμό και στην κοινωνία.
Με τη συνεργασία του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου) που με τη νέα διοίκηση, έχει πολλαπλασιάσει την εξωστρέφεια του και θέλει να είναι αρωγός όσων συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, έγινε το πρώτο βήμα. Οι συζητήσεις πάντα καταλήγουν σε νέες ιδέες, γίνονται θερμοκοιτίδες καινούργιων ενεργειών που μόνο σε κάτι καλό θα καταλήξουν. Το πρώτο βήμα είναι το σημαντικό. Μετά βελτιώνεσαι και προχωράς. Όπως στο τρέξιμο. Η αύρα ενός ανθρώπου καθηγητή εμβληματικού για τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, του Γιώργου Κώστα, αιωρούνται σε όλα. Εκείνος πάντα πίστευε στη συνεργασία και το έκανε πράξη με όσα έχει κάνει. Ήταν παρόν συνέχεια και έτρεχε όπου του ζητούνταν να συνδράμει. Οι μαθητές του Έφη Τσίτσκαρη και Γιάννης Τριγώνης και η πάντα δραστήρια Ράνια Ματσούκα και όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να πάει καλά.
Το κομμάτι του Οινοτουρισμού ήταν μία μεγαλειώδης ιδέα. Όλοι όσοι ταξιδεύουν για να γνωρίσουν Οινοποιεία (στη Ροδόπη έχει δύο στη Μαρώνεια) και στην υπόλοιπη Θράκη και Ανατολική Μακεδονία πολλά, θέλουν να συνδυάσουν τις επισκέψεις τους και με κάποια δραστηριότητα (είτε πεζοπορία, είτε πολιτιστικού περιεχομένου) και φυσικά με γαστρονομία. Υπάρχουν θέσεις εργασίας που θα αυξηθούν εφόσον αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο πόσα πράγματα μπορούν να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Οι θεσμικοί (Δήμος και Περιφέρεια) δεν είναι εύκολο να διαμορφώσουν τις εξελίξεις. Οριακά δε μπορούν να τις ακολουθήσουν και για αυτό δεν υπήρχε και συμμετοχή από αιρετούς από όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι αρμόδιοι για τον τουρισμό και τον αθλητισμό θα έπρεπε να είναι ακροατές και να ακούσουν καλές πρακτικές, χρηματοοικονομικά εργαλεία για την ανάπτυξη και ιδέες για δημοσιότητα και προβολή.
Η αγορά θα εξορθολογίσει τις προτεραιότητες και τα νέα παιδιά που παίρνουν αυτά τα ερεθίσματα θα δώσουν με την ορμή τους, ώθηση σε αυτό που έρχεται και μπορεί να βοηθήσει στο να μείνουν νέοι στην επαρχία.
Όπως τόνισε η Γεωργία Υφαντίδου που έτρεξε το Συνέδριο «Έχουμε μία πανέμορφη γη, ένα υπέροχ περιβάλλον και πολύ ιδιαίτερα προϊόντα, τα οποία και πρέπει να αναδείξουμε μέσα από αυτή την πρώτη μας σύμπραξη. Γι’ αυτό η θεματική δεν είναι τυχαία, είναι αθλητισμός, πολιτισμός και γαστρονομία. Είναι αυτό το οποίο μπορούμε ως Περιφέρεια να υποστηρίξουμε και αυτό που μας διαφοροποιεί από όλες τις άλλες Περιφέρειες».
Οργανώθηκε μία πρόταση στα τοπικά οινοποιία και ετοιμάστηκε μία στρογγυλή τράπεζα στην οποία παρουσιάστηκε το κομμάτι της παραγωγής και του μάρκετινγκ του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ παράλληλα αναδείχτηκε ακαδημαϊκά και ερευνητικά το θέμα της οινολογίας και του τουρισμού. Πως μπορούμε μαζί με τη χρήση της τεχνολογίας και γενικότερα της καινοτομίας να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό αποτέλεσμα στην περιοχή που τόσο ανάγκη το έχει”.
Αυτό ήταν η αρχή μιάς μεγαλύτερης ενέργειας και θα συνεχίσουμε το 2026 με περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση και με μεγαλύτερο αριθμό Οινοποιειών και θα είναι και δύο μέρες η έκθεση”. ¨
Εκεί που η γαστρονομία και το κρασί συναντά τις υπαίθριες δραστηριότητες και τον αθλητικό τουρισμό.