Πράσινη Διατροφή & Ευεξία με Συνοδοιπόρους το Ακτινίδιο και το Σπαράγγι

Πράσινη Διατροφή & Ευεξία με Συνοδοιπόρους το Ακτινίδιο και το Σπαράγγι

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές. Η καμπάνια, μέσα από διαφορετικές δράσεις, τονίζει γιατί η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ιδιαίτερα ευεργετική τους επίδραση στην υγεία. 

Ειδικότερα: 

Το ευρωπαϊκό σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας και εξαιρετικής ομορφιάς της Ελλάδας, όπως ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο Νομός Καβάλας και ο Νομός Έβρου. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του εδάφους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες λειτουργούν αμφίδρομα με τα γενετικά χαρακτηριστικά του φυτού.

26 Ιανουαρίου 2023 

Αποτέλεσμα είναι η παραγωγή ενός γεωργικού προϊόντος με γευστικό βάθος και υψηλή διατροφική αλλά και οικονομική αξία. 

Το σπαράγγι συνδυάζει την ευεργετική για την υγεία του οργανισμού αξία με τη γευστική απόλαυση. Έχει χαμηλά λιπαρά και άλατα και, παρότι σχεδόν σε ποσοστό 94% αποτελείται από νερό, αποτελεί αστείρευτη πηγή βιταμινών και άλλων πολύτιμων βιοχημικών στοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ, φώσφορο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χρώμιο. 

Το ευρωπαϊκό ακτινίδιο καλλιεργείται σε χώρες των οποίων το κλίμα επιτρέπει την ευδοκίμησή του. Το  ευνοούν οι περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό, υγρό καλοκαίρι. Για τον λόγο αυτό, στην Ελλάδα το συναντάμε στην Πιερία και στην Αιτωλοακαρνανία. Το εύφορο 

έδαφος και το μικροκλίμα των περιοχών αυτών, όπως και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις των φυτειών, εξασφαλίζουν τη σταθερή ποιότητα του προϊόντος. 

Έτσι, αφενός παράγεται ένα εξαιρετικά ποιοτικό φρούτο, αφετέρου εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή 

εμπορευσιμότητά του και η αποστολή του σε όλο τον κόσμο: Αμερική, Καναδά, Ασία και Ευρώπη. Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα για το ανθρώπινο σώμα στοιχεία, που μπορεί να διατηρηθεί σε ειδικά ψυγεία από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, χωρίς να χάνει και την ποιότητά του. Ένα φρούτο που μπορούμε να το απολαύσουμε ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κάνοντας το καλύτερο δώρο στον οργανισμό μας. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την 

ιστοσελίδα https://asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook https:// www.facebook.com/european.asparaguskiwi/, στο 

Instagram https://instagram.com/ 

european_asparaguskiwi?igshid=YmMyMTA2M2Y= και στο YouTube https://m.youtube.com/ 

@europeanasparaguskiwi. 2

26 Ιανουαρίου 2023 

Η Καθημερινή Κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών Χαρίζει Ευεξία 

Πράσινη Διατροφή όλο τον Χρόνο μέσα από 2 Εύκολες και Απολαυστικές  Συνταγές που Δημιούργησε η Ιωάννα Γιωτάκη* 

22 Φεβρουαρίου 2023, Δελτίο Τύπου 

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως το ευρωπαϊκό ακτινίδιο και το ευρωπαϊκό  σπαράγγι, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ η ιδιαίτερα ευεργετική  τους επίδραση στον οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητη. 

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα,  τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα  «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά  προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του  καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές διατροφικές  πρακτικές. 

Εντάσσοντας τις δυο παρακάτω συνταγές πλούσιας διατροφικής αξίας στην καθημερινότητα μας  μπορούμε να επιτύχουμε την ευεξία και, γιατί όχι, την ευτυχία που αναζητάμε στη ζωή μας.  

Ακτινίδιο  

Το πλήθος των ευεργετικών ιδιοτήτων του ακτινιδίου είναι συνδυασμός σπάνιος. Βοηθά σε πάρα  πολλές οργανικές λειτουργίες, από το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή λειτουργεία  μέχρι γαστρεντερικό, οστά, δέρμα, βάρος, μεταβολισμό, ύπνο, νεφρά, δυσκοιλιότητα, όραση κ.ά. 

3+1 λόγοι για να τρώμε ακτινίδια

26 Ιανουαρίου 2023 

1.Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C 

Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C είναι τόσο υψηλή που είναι διπλάσια από τα πορτοκάλια που  φημίζονται για αυτή. 

2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες προάγουν την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. 3. Περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. +1 Άφθονα ευεργετικά χαρακτηριστικά 

Συνταγή με Ακτινίδια: 

Αντιοξειδωτική Σαλάτα με Ακτινίδιο, Βασιλικό και Κόκκινα Φρούτα  

Στους συνδυασμούς της γρίπης με τις παραλλαγές της Covid απαντάμε με συνδυασμούς βιταμίνης C στην αντιοξειδωτική σαλάτα, με ακτινίδιο, βασιλικό, κόκκινα φρούτα και dressing πορτοκαλιού. 

Το «πάντρεμα» των υλικών της θα σας εκπλήξουν ευχάριστα: τo ουδέτερο αγγούρι δίνει τον τραγανό  ρυθμό, το γλυκό ακτινίδιο με τον αρωματικό βασιλικό αποτελούν το πρωταγωνιστικό γευστικό ζευγάρι,  τα κόκκινα φρούτα εμπλουτίζουν τις υφές, προσφέροντας παράλληλα έντονες χρωματιστές πινελιές,  και το dressing πορτοκαλιού εξασφαλίζουν τις οξύτητες που δένουν τα πάντα σε αρμονία. 

Είναι το γευστικό «μπουστάρισμα» του ανοσοποιητικού που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσει ο  οργανισμός μας δυναμικά την εποχή. 

Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′ 

Εργαλεία & Εξοπλισμός: 

-Ξύλο κοπής

26 Ιανουαρίου 2023 

-Μαχαίρι 

-Σαλατιέρα 

-Μικρό μπολ 

Υλικά: 

Για τη σαλάτα… 

-2 αγγούρια με τη φλούδα, πλυμένα καλά και κομμένα σε ροδέλες 

-3 ακτινίδια ώριμα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες 

-Μια μεγάλη χούφτα φύλλα βασιλικού, πλυμένα 

-Μια χούφτα κόκκινα φρούτα του δάσους 

-Μια χούφτα σπόρους ροδιού 

Για το dressing πορτοκαλιού… 

-1 μεγάλο πορτοκάλι, στυμμένο 

-Ξύσμα πορτοκαλιού 

-2-3 κουτ. σούπας ξίδι λευκό 

-2 κουτ. γλυκού μέλι 

-50 ml ελαιόλαδο 

-Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση 

1. Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας στη σαλατιέρα.

26 Ιανουαρίου 2023 

2. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του dressing σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε τη  σαλάτα μας. Απολαμβάνουμε αμέσως. 

Σπαράγγι 

Εκτός από θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι εύγευστα και εύκολα ενσωματώνονται στη διατροφή μας.  Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους, όπως βράσιμο, ψήσιμο στη σχάρα, στον ατμό και  σοτάρισμα. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρι ενώ προστίθεται εύκολα τόσο σε  παρασκευές στο φούρνο και την κατσαρόλα (αντικαθιστώντας ζυμαρικά και πατάτες), αλλά και σε  σαλάτες, φριτάτες, ομελέτες και τηγανητές πατάτες κλπ. 

3+1 λόγοι για να τρώμε σπαράγγια 

1. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες. 

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες και μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων βιταμινών και  μετάλλων, ιδιαίτερα φυλλικού οξέος και βιταμινών Α, C και Κ1. 

2. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν συνεισφέρουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος 

3. Τα σπαράγγια περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής  αρτηριακής πίεσης. 

+1. Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή μας 

Συνταγή με Σπαράγγια: 

Πικάντικος Σολομός με Σπαράγγια Ψημένα στο Ταψί

26 Ιανουαρίου 2023 

Σε μόλις 20′ –από τα οποία τα 12′ αφιερώνονται στο ψήσιμο– μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ  υγιεινό αλλά κυρίως gourmet πιάτο, με ελάχιστες θερμίδες. 

Όποτε αποφασίσετε να μαγειρέψετε για τον εαυτό σας ή τα αγαπημένα σας πρόσωπο, μια καθημερινή  μέρα στο φετινό ημερολόγιο, είναι ιδανική ιδέα. Ο σολομός με το τρίπτυχο σκόρδο-λεμόνι-jalapeno είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο και λιώνουν στο στόμα, ενώ τα σπαράγγια, που διατηρούν την  τραγανότητά τους, κάνουν κάθε μπουκιά μια απογειωτική σπίθα στον ουρανίσκο μας. 

Για 2 άτομα // Προετοιμασία: 10′ 

Εργαλεία & Εξοπλισμός 

-Ξύλο κοπής 

-Μαχαίρι 

-2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού για ψήσιμο στον φούρνο 

-Ατομικά πυρίμαχα ταψάκια ή ένα κανονικού μεγέθους ταψί 

Υλικά 

-2 φιλέτα σολομού 300 γρ. (έκαστο) 

-Ένα μάτσο σπαράγγια, με κομμένες τις σκληρές άκρες τους 

-¼ πιπεριά jalapeno ή ¼ πράσινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένες 

-2 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες 

-Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού 

-2 μικρά (30 γρ. έκαστο) κομμάτια βούτυρο Lurpak 

-Μια μικρή χούφτα μαϊντανός, ψιλοκομμένος 

-Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση 

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 ºC.

26 Ιανουαρίου 2023 

2. Απλώνουμε τα δύο αντικολλητικά χαρτιά στο ταψί ή στα ατομικά πυρίμαχα ταψάκια. 3. Στο κέντρο κάθε χαρτιού τοποθετούμε ένα κομμάτι σολομού και δίπλα τα μισά σπαράγγια. 

4. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο καθένα τη μισή ποσότητα από τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο,  τη jalapeno, τον μαϊντανό και το βούτυρο. 

5. Τα πακετάρουμε να κλείσουν καλά, διπλώνοντας τις άκρες του χαρτιού στο κάτω μέρος, ώστε το  βάρος από το περιεχόμενο να κρατήσει το πακέτο μας κλειστό. 

6. Ψήνουμε για 12′. 

7. Τοποθετούμε τα πακέτα στα πιάτα και ανοίγουμε το χαρτί προσεκτικά. 

Γαρνίρουμε με έξτρα μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και απολαμβάνουμε το φαγητό μας ζεστό. 

Mε την υποστήριξη του προγράμματος “EU F&V CONSUMPTION” για ενημέρωση του κοινού και αύξηση  της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων & λαχανικών. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://asparaguskiwi.eu/ του  προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook  

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/, στο Instagram 

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και στο YouTube 

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

* Ιωάννα Γιωτάκη: γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έχει ζήσει στις ΗΠΑ, το Παρίσι και το Λονδίνο.  Σπούδασε graphic design & product design and development for fashion industries στο University of the  Arts, London και έχει διακριθεί με ελληνικά και διεθνή βραβεία διαφήμισης. Η οικογένεια και η φιλία  έχουν πρώτη θέση στη ζωή της και αγαπά το διάβασμα, τα ταξίδια, τις τέχνες, το φαγητό και τη  μαγειρική. Συλλέγει συνταγές από διαφορετικές κουζίνες από τότε που θυμάται τον εαυτό της και τις  πειράζει για να πετύχει αυτό που εκείνη θεωρεί την τέλεια μπουκιά. 

26 Ιανουαρίου 2023 

Go Greener, Feel Better στο Εστιατόριο Fuga 

με Ευρωπαϊκά Σπαράγγια και Ακτινίδια από την Ελλάδα 28 Μάρτιος 2023, Δελτίο Τύπου 

Σε μια πολύ ζεστή κι ευχάριστη ατμόσφαιρα και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο,  στο όμορφο εστιατόριο Fuga που βρίσκεται στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, εκδήλωση τύπου  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης για την αύξηση της  κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». 

Οι καλεσμένοι που ήταν κυρίως δημοσιογράφοι, influencers και επαγγελματίες στον τομέα των  τροφίμων και της εστί ασης, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά  σπαράγγια και τα ακτινίδια από τον Σεφ Μίλτο Κώτση, καθώς και να μάθουν περισσότερα για την  προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή τους από τον Αγροτικό  Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου και την κοινότητα του European Asparagus Kiwi  @european_asparaguskiwi. 

Ο δημοσιογράφος Λευθέρης Πλακίδας από το μέσο Carpe Vinum έκανε το συντονισμό των  παρουσιάσεων ενώ χαρακτηριστικά ξεκίνησε λέγοντας πως αν δεν ενωθούν και συνδεθούν  περισσότερες δυνάμεις μεταξύ τους τότε κανείς δεν πετυχαίνει κάτι αξιόλογο. 

Έτσι λοιπόν τις παρουσιάσεις άνοιξε με έναν γενικό χαιρετισμό ο Βασίλης Τόμπρας από το Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης δίνοντας τη σκυτάλη στον Δημήτρη Τζιουμάκα, project manager της Νovacert, ο  οποιός εξήγησε πώς μέσα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τη σύνδεση σωστών  ανθρώπων και οργανισμών, φτάνει στον κόσμο η σημασία κι ο σημαντικός ρόλος που παίζουν στη ζωή  μας ορισμένα προϊόντα όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό  Πρόγραμμα «Ενέργειες ενημέρωσης για την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρέσκων φρούτων  και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.», χρησιμοποιεί ως αντιπροσωπευτικά φρούτα και  λαχανικά το σπαράγγι και το ακτινίδιο που παράγονται στην Ελλάδα και φορέας προώθησης τους είναι  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

26 Ιανουαρίου 2023 

Το όνομα του προγράμματος είναι “EU F & V CONSUMPTION” ενώ έχει κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας  το “GO Greener, Feel Better”, μια τάση που γενικότερα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά. 

Οι χώρες που αφορά το πρόγραμμα είναι οι η Ελλάδα, η Σουηδία και η Γερμανία και έχει διάρκεια 3  χρόνια. 

Οι τρεις κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι: 

-η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχοντας  γνώσεις για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και των ακτινιδίων, 

– η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών (F & V) και ειδικότερα σπαραγγιών και  ακτινιδίων στο πλαίσιο σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών που αποτελεί  προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και 

– η αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων αυτών. 

Κύριες δράσεις της καμπάνιας είναι εκδηλώσεις τύπου, ενέργειες δημοσίων σχέσεων για την καλύτερη  ενημέρωση του κοινού, ιστότοπος, social media, έντυπη και ηλεκτρονική διαφήμιση, επαγγελματικά  δείπνα, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά ταξίδια αλλά και γευστικές δοκιμές. 

Στη συνέχεια η Ελένη Τσιτσιβού, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου μίλησε για την  αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων.  

Παρουσίασε τους δύο βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο συνεταιρισμός που είναι οι  πολύτιμοι άνθρωποι και παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται αλλά και η ατέρμονη αγάπη για τη  γη που είναι σταθερή τα τελευταία 40 χρόνια. 

Οι άνθρωποι που ζουν από τη γη τους, την αγαπούν και την προσέχουν και θέλουν το καλύτερο γι  αυτήν. Είναι μεγάλη χαρά για τον συνεταιρισμό να υποδέχεται νέους αγρότες, παραγωγούς,  ανθρώπους που γυρίζουν μορφωμένοι στη γη τους με καινούρια γνώση και εφόδια να επενδύσουν σε  αυτή, προσέχοντας την και προσπαθώντας να λάβουν το καλύτερο από αυτή το οποίο και επιστρέφουν  στον καταναλωτή. 

Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται τόσο σπαράγγι όσο και στο ακτινίδιο (πράσινο,  κόκκινο και κίτρινο) ενώ συνεχώς δοκιμάζονται και νέες ποικιλίες στη περιοχή. 

Σήμερα δουλεύει πάνω σε 2000 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς ενώ η  πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι επενδύει τόσο  στη παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό  Συνεταιρισμό διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο που  είναι η αποστολή στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός δουλεύει πάνω σε 1000 περίπου  στρέμματα με σπαράγγια.

26 Ιανουαρίου 2023 

Στην Ελλάδα αν και παράγονται εξαιρετικά προϊόντα, τα ποσοστά βρίσκονται πολύ χαμηλά στη  συνειδητότητα της αναγκαιότητας από τον κόσμο για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ειδικά  εκείνων των προϊόντων που μας προσφέρουν το μαξιμουμ των βιταμινών και φυτικών ινών που  χρειαζεται ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. 

Σπαράγγια, μια επιλογή από εξαιρετικό μεσογειακό φαγητό, μια πραγματική πηγή ενέργειας! 

-100 γραμμάρια σπαράγγι περιέχουν λιγότερες από 20 θερμίδες και λιγότερο από 0,2 γραμμάρια  λίπους! 

-Τα σπαράγγια είναι μια τεράστια πηγή βιταμίνης Κ – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που  συμμετέχει στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών.  

-Η καλλιέργεια του ήμερου σπαραγγιού έχει εξαπλωθεί σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ  καταναλώνεται πολύ περισσότερο και με τους δύο τύπους:  

▪ Τα λευκά σπαράγγια, νόστιμα και τρυφερά  

▪ Τα πράσινα σπαράγγια, με πιο έντονη γεύση και ελαφριά γλύκα στις κορυφές  

Ακτινίδιο, ένα εξωτικό φρούτο με εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά στην καθημερινότητά μας! 

-Γνωστό για όλες τις θρεπτικές του ιδιότητες και κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη  C παραμένει πάντα μια ξεχωριστή ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό επιλογή φρούτου.  

-Το πράσινο ακτινίδιο. Με τις γνωστές ευεργετικές του ιδιότητες, το ακτινίδιο με πράσινη σάρκα είναι η  πρώτη ποικιλία (ποικιλία Hayward) που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το 1920.  

-Το κίτρινο (χρυσό) ακτινίδιο. Το κιτρινόσαρκο ακτινίδιο υπερέχει τόσο για τη γεύση του όσο και για τα  θρεπτικά του χαρακτηριστικά σε σχέση με το πρασινόσαρκο, είναι γλυκό, περιέχει αξιόλογες ποσότητες  φυτικών ινών και βιταμίνης C είναι σφιχτό και ζουμερό, με εξαιρετικά δροσερή γεύση, που το κάνει  ιδιαίτερα ελκυστικό τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.  

-Το κόκκινο ακτινίδιο. Η πιο καινούργια, αλλά και η πιο νόστιμη νέα ποικιλία είναι η κοκκινόσαρκη, που  εισήλθε στη συστηματική καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και κερδίζει σταθερά την προτίμηση  μεγάλου μέρους του κοινού. Έχει την πιο γλυκιά εξωτική, κατά πολλούς, γεύση που θυμίζει μάνγκο ή  άλλα τροπικά φρούτα ενώ ταυτόχρονα όλες οι βιταμίνες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του είναι  πολύ υψηλότερα από το κίτρινο και ακόμη πιο ψηλά από την πράσινη ποικιλία. 

Κλείνοντας, η Διευθύντρια Προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης της Νovacert Μαρίας  Ναλμπάντη προσέθεσε κάποιες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την εποχικότητα των ακτινιδίων 

26 Ιανουαρίου 2023 

και σπαραγγιών ενώ ο Σεφ Αλέξανδρου Παπανδρέου εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με ένα  ολιγόλεπτο σεμινάριο σχετικά με την ισορροπημένη καθημερινή διατροφή ενώ πρότεινε απίθανες και  εύκολες συνταγές με σπαράγγια αλλά και τον σωστό τρόπο διαχείρισης τους για ένα τέλειο  αποτέλεσμα! 

Μετά τις ενημερωτικές παρουσιάσεις και ομιλίες ακολούθησε ένα απολαυστικό γεύμα τεσσάρων (4)  πιάτων όπου τα σπαράγγια και τα ακτινίδια ήταν διακριτά στα πιάτα που σερβιρίστηκαν. Από το μενού  ξεχώρισαν η Sirloin Flap Tagliata με ασιατική μαρινάδα σουσαμιού, πράσινα σπαράγγια και ρύζι gohan  αλλά και η εντυπωσιακή Σφαίρα από Λευκή Σοκολάτα που μέσα περιείχε γλυκό πανακότα με  μαρμελάδα ακτινίδιο, φρέσκο ακτινίδιο και δυόσμο.  

Ευρωπαϊκή σύσταση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα (FBDG reference) 

Ποσοτική: 4 μερίδες (150-200 γρ. ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικών και 3 μερίδες (120-200  γρ. ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά. 

Ποιοτική: Συμπεριλάβετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. 

Προτιμήστε εποχιακά προϊόντα. Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε  

την ιστοσελίδα  

https://asparaguskiwi.eu/ του 

προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες  

στο Facebook 

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/,

στο Instagram 

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και  

στο YouTube 

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

26 Ιανουαρίου 2023 

Γιατί να Βάλουμε το Ακτινίδιο και το Σπαράγγι  στη Διατροφή μας 

Παρασκευή 19 Μαϊου, Δελτίο Τύπου 

Στη σημερινή εποχή η διατροφή κατέχει εξέχοντα ρόλο στη ζωή των  ανθρώπων και οφείλει να είναι ισορροπημένη ώστε να μην επιφέρει  συνέπειες στην υγεία μας. 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας επιβάλουν την αύξηση της  κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ώστε να λαμβάνει ο οργανισμός  τα πλούσια θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που δεν περιέχονται σε  άλλες τροφές.  

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα  «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables»,  προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα  σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του  καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με  ισορροπημένες και σωστές διατροφικές πρακτικές. 

Συγκεκριμένα:

26 Ιανουαρίου 2023 

Το Ευρωπαϊκό ακτινίδιο είναι ένα εξωτικό φρούτο με άριστα θρεπτικά  συστατικά.. 

Η ακτινιδιά ήταν φυτό αυτοφυές στην Κίνα και ταξίδεψε μετά το 19ο  αιώνα στη Βρετανία και το 1906 στη Νέα Ζηλανδία. Με τη σημερινή  μορφή του, το ακτινίδιο καλλιεργείται από το 1950. Στην Ελλάδα  καλλιεργείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. 

Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδίου, αλλά τα πιο σημαντικά είναι τα  Actinidia deliciosa, Actinidia chin- ensis και Actinidia arguta. 

Το φυτό της ακτινιδιάς ευδοκιμεί σε γόνιμα και υγρά εδάφη και είναι  δίοικο. Υπάρχουν δηλαδή θηλυκά τα οποία παράγουν τους καρπούς  και αρσενικά δέντρα τα οποία χρειάζονται για να γίνει η επικονίαση. 

Η φύτευση μπορεί να γίνει πλέον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου  (ανάλογα την ποικιλία και την ανάπτυξη του φυτωρίου που θα  χρησιμοποιηθεί), ενώ η συγκομιδή ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου  ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε ακτινιδιώνα και τον  βαθμό ωρίμανσης των φρούτων. 

Τα γνωστότερα πράσινα ακτινίδια σε όλο τον κόσμο είναι το είδος  Actinidia deliciosa και κυρίως η ποικιλία Hayward. Ο καρπός της  ποικιλίας αυτής είναι επιμήκης κυλινδρικός, η επιδερμίδα είναι καφέ  με ένα χαρακτηριστικό χνούδι και εσωτερικά η σάρκα έχει πράσινο  χρώμα. Ο καρπός, το ακτινίδιο, μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και τα  τέλη Απριλίου. 

Το πράσινο ακτινίδιο

26 Ιανουαρίου 2023 

Το γνωστό για όλες τις θρεπτικές και ευεργετικές του ιδιότητες  παρσινόσαρκο ακτινίδιο που είναι η πρώτη ποικιλία (ποικιλία  Hayward) που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο μετά το 1920. 

Το κίτρινο ακτινίδιο 

Υπερέχει τόσο για τα γευστικά όσο και για τα θρεπτικά χαρακτηριστικά  του σε σχέση με το πρασινόκαρπο, είναι γλυκό, περιέχει  αξιοσημείωτες ποσότητες φυτικών ινών και βιταμίνης C είναι σφιχτό  και ζουμερό, με εξαιρετικά αναζωογονητική γεύση, που το κάνει  ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στα παιδιά όσο και σε μεγάλους. 

Το κόκκινο ακτινίδιο 

Η πιο καινούρια, αλλά και η πιο γευστική νέα ποικιλία είναι η  κοκκινόσαρκη, η οποία εισήλθε στην καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια  και κερδίζει συνεχώς την προτίμηση μεγάλης μερίδας του κοινού. Έχει  την πιο γλυκιά γεύση εξωτική κατά πολλούς, που θυμίζει μάνγκο ή  άλλα τροπικά φρούτα ενώ παράλληλα όλες οι βιταμίνες και τα  ποιοτικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ πιο υψηλά και από την  κίτρινη, αλλά πολύ περισσότερο από την πράσινη ποικιλία. 

Η πλούσια γλυκιά γεύση του και το άρωμά του, κερδίζει την καρδιά  όσων το έχουν δοκιμάσει και ιδιαίτερα τα παιδιά που το εντάσσουν με  πολύ μεγάλη ευχαρίστηση στην καθημερινή τους διατροφή, τόσο ως  σνακ, όσο και ως συνοδευτικό σε σαλάτες, ή άλλες παρασκευές.

26 Ιανουαρίου 2023 

Αντίστοιχα,  

Το Ευρωπαϊκό σπαράγγι από τα βάθη της αρχαιότητας ως τη σημερινή  εποχή μας χαρίζει μια άριστη διατροφική αξία. 

Με καταγωγή χιλιάδων χρόνων από τις γόνιμες περιοχές της λεκάνης  της Μεσογείου το σπαράγγι φτάνει στη σύγχρονη εποχή μέσα από ένα  μακραίωνο ταξίδι που κορυφώνεται με τη διατροφική και γευστική  αναγνώρισή του από τους σύγχρονους Ευρωπαίους οι οποίοι το έχουν  εντάξει στις γαστριμαργικές τους συνήθειες και το θεωρούν σπουδαία  υπερτροφή. 

Η καλλιέργεια του ήμερου σπαραγγιού έχει εξαπλωθεί σήμερα σε  πολλές χώρες του κόσμου ενώ καταναλώνεται σε πολύ περισσότερες  και με τα δυο είδη του: 

Το λευκό σπαράγγι, εύγευστο και τρυφερό. 

Το πράσινο σπαράγγι, με εντονότερη γεύση και ελαφρά γλυκάδα στις  κορυφές. 

Το ευρωπαϊκό σπαράγγι καλλιεργείται σήμερα με όρους αειφόρου  αγροτικής ανάπτυξης και συνθήκες παραγωγής, συσκευασίας και  διάθεσης που αποσκοπούν στην οικονομία των διαθέσιμων πόρων,  την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνέχεια του  οικοσυστήματος. 

Στην Ελλάδα, το σπαράγγι καλλιεργείται σε περιοχές που  παρουσιάζουν κλιματική εύνοια και γονιμότητα εδάφους που  συντελούν στη μοναδική υπεροχή του. Στα χωράφια καλλιέργειάς του  διαμορφώνονται γραμμές υπερυψωμένης χωμάτινης μάζας, τα  λεγόμενα «σαμάρια». Καθώς οι βλαστοί του λαχανικού αναπτύσσονται 

26 Ιανουαρίου 2023 

μέσα στο χώμα, παράγεται το λευκό χρώμα των πρώτης ποιότητας που  είναι το λευκό σπαράγγι, ενώ στη συνέχεια με την έξοδο του φυτού  στο φως του ήλιου και τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης παράγεται το  πράσινο χρώμα στο πράσινο σπαράγγι. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε  

την ιστοσελίδα  

https://asparaguskiwi.eu/ του 

προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες  

στο Facebook 

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/,

στο Instagram 

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και  

στο YouTube 

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

26 Ιανουαρίου 2023 

Σπαράγγι: Ένας Μόνιμος Επισκέπτης στην Κουζίνα μας 

9 Ιουνίου 2023, Δελτίο Τύπου 

Τα σπαράγγια είναι απολαυστικά όταν τα δοκιμάζουμε σε ένα εστιατόριο όμως  διστάζουμε να τα προμηθευτούμε για το σπίτι μας καθώς φαντάζει περίπλοκος ο  τρόπος παρασκευής τους και συνήθως το αποφεύγουμε γιατί δεν γνωρίζουμε πως να  τα χρησιμοποιήσουμε. Η πεποίθηση αυτή είναι φυσικά λανθασμένη και μας την  κατέρριψε ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου στην εκδήλωση τύπου που έγινε  τις προάλλες στο όμορφο εστιατόριο Fuga που βρίσκεται στον κήπο του Μεγάρου  Μουσικής, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης για  την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην  εσωτερική αγορά της Ε.Ε.».  

Πως χρησιμοποιείται και σε τι συνταγές μπορούμε να εντάξουμε τα σπαράγγια; 

Το σπαράγγι είναι ένα λαχανικό πάρα πολύ νόστιμο που μπορεί να κάνει κανείς  ατέλειωτες συνταγές με αυτό εύκολα και απλά στη κουζίνα του. Κλασικές συνταγές  είναι σπαράγγια με αυγά, σούπες με σπαράγγια, τάρτες με σπαράγγια αλλά και σκέτα  στην κατσαρόλα.  

Τα σπαράγγια συνήθως τα βρίσκουμε σε μάτσο και για να καταλάβουμε ότι είναι  φρέσκα πρέπει να είναι σκληρά και καθόλου εύκαμπτα. Το πάνω μέρος του  σπαραγγιού, το άνθος τους, πρέπει να είναι κλειστό, σφιχτό και σκουρόχρωμο γεγονός  που υποδηλώνει τη φρεσκάδα του λαχανικού.

26 Ιανουαρίου 2023 

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε στην κουζίνα μας ώστε να προετοιμάσουμε τα  σπαράγγια για μαγείρεμα είναι ένα μικρό μαχαίρι, ένα ψαλίδι, ένα πίλερ και λίγο  σπάγκο μαγειρική. 

Καθαρίζουμε τα μικρά φυλλαράκια που προεξέχουν κατά μήκος του σπαραγγιού, στη  συνέχεια με το πίλερ το ξεφλούδισε ελάχιστα περιμετρικά και τέλος κόβουμε 3  εκατοστά περίπου τον κορμό του καθώς είναι συνήθως πιο σκληρός και λιγότερο  γευστικός.  

Τα πλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και αν είναι πολλά, τα δένουμε με  τρυφερότητα ώστε να μην τα τραυματίσουμε σε ματσάκια με σπάγκο για καλύτερη  διαχείριση.  

Βράζουμε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά. Όταν τα  βγάλουμε από την κατσαρόλα τα τοποθετούμε κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο  νερό και παγάκια ώστε από το θερμικό σοκ να διατηρηθεί λαμπερό το χρώμα τους και  να είναι al dente στο στόμα. 

Τα σπαράγγια θεωρούνται υπερτροφή με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έχουν υψηλή  περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6, καθώς και  φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Βοηθούν στο  αδυνάτισμα καθώς έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι) και  πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. 

Συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου 

Ομελέτα με σπαράγγια, τοματίνια και φρέσκο τυρί κρέμα

26 Ιανουαρίου 2023 

Υλικά 

Για 1 άτομο 

3 αυγά 

1 κουταλιά βούτυρο Lurpak 

8 σπαράγγια 

8 τοματίνια κομμένα στην μέση 

100 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla 

1 κουταλιά βασιλικός ψιλοκομμένος 

1 κουταλιά δυόσμος ψιλοκομμένος 

1 κουταλιά μαϊντανός 

Αλάτι 

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση 

Ακολουθείτε την παραπάνω διαδικασία προετοιμασίας και στη συνέχεια τοποθετείτε  ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε το βούτυρο. 

Σοτάρετε τα σπαράγγια για 1-2 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο  πιπέρι. 

Αποσύρετε τα σπαράγγια από το τηγάνι, τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο και ξαναβάζετε το  τηγάνι σε δυνατή φωτιά. 

Σπάτε τα αυγά σε μπολ, προσθέτετε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα χτυπάτε  καλά με ένα σύρμα.

26 Ιανουαρίου 2023 

Προσθέτετε τα αυγά στο τηγάνι, ψήνετε την ομελέτα για 2 λεπτά, προσθέτετε στην  μισή πλευρά 1-2 κουταλιές φρέσκο τυρί κρέμα, τα μισά τοματίνια μαζί με τα μισά  σπαράγγια, διπλώνετε την ομελέτα και την τοποθετείτε σε ένα πιάτο. 

Προσθέτετε από πάνω άλλη μία κουταλιά φρέσκο τυρί κρέμα, τα υπόλοιπα σπαράγγια  με τα τοματίνια και τέλος τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά. 

Ευρωπαϊκή σύσταση για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα  (FBDG reference) 

Ποσοτική: 4 μερίδες (150-200 γρ. ανά μερίδα, ωμά ή μαγειρεμένα) λαχανικών και 3  μερίδες (120-200 γρ. ανά μερίδα) φρούτων καθημερινά. 

Ποιοτική: Συμπεριλάβετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών. 

Προτιμήστε εποχιακά προϊόντα. Προτιμήστε φρέσκα, ολόκληρα φρούτα. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε  

την ιστοσελίδα  

https://asparaguskiwi.eu/ του 

προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες  

στο Facebook 

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/,

στο Instagram 

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/ και  

στο YouTube 

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

26 Ιανουαρίου 2023 

Ακτινίδιo Made in Greece 

Δελτίο Τύπου, 7 Ιουλίου 2023 

To ακτινίδιο μπορεί να έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας ως ένα φρούτο εξωτικό  που εισάγεται από μακρινά μέρη όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού  πλέον παράγεται και στην Ελλάδα ενώ δείχνει να έχει προσαρμοστεί άψογα στην  ελληνική γη. 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου έχει δημιουργήσει γερές βάσεις  με δύο βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίζεται που είναι οι πολύτιμοι  άνθρωποι και παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται αλλά και η ατέρμονη  αγάπη για τη γη που είναι σταθερή τα τελευταία 40 χρόνια. 

Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται στην παραγωγή φρούτων  και λαχανικών ενώ δίνει μεγάλη σημασία στην παραγωγή ακτινιδίων τόσο της  πράσινης ποικιλίας όσο και της κόκκινης αλλά και της κίτρινης οι οποίες είναι  λιγότερο γνωστές στους καταναλωτές αλλά το ίδιο γευστικές και απολαυστικές.

26 Ιανουαρίου 2023 

Μέσα από εντατική έρευνα και δοκιμές σε νέες ποικιλίες στην περιοχή, δουλεύει  σήμερα πάνω σε 2000 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς  ενώ η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό  σημαίνει ότι επενδύει τόσο στη παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και  τυποποίηση που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό διανύοντας όλο  το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο που είναι η  αποστολή στο εξωτερικό. 

Η συγκομιδή του ακτινιδίου πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο γι αυτό και  κυκλοφορούν άφθονα ακτινίδια στην αγορά από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο. 

Παρακάτω θα ανακαλύψετε τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους το 

ελληνικό ακτινίδιο μπορεί να σας προσφέρει ευεξία στην καθημερινότητά σας και  να σας γεμίζει ενέργεια. 

1. ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ 

Δεν αποτελούν μόνο τα υγρά πηγή ενυδάτωσης! Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όπως το ακτινίδιο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με 

αποτέλεσμα να είναι επίσης ένας γευστικός και παράλληλα υγιεινός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. 

2. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΛΙΟΥ

26 Ιανουαρίου 2023 

Το σώμα μας μπορεί να αγαπά το καλοκαίρι, αλλά δεν αγαπά την αφυδάτωση. Το να παραμείνετε ενυδατωμένοι είναι πιο εύκολο αν πίνετε άφθονο νερό και τρώτε φρούτα πλούσια σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα. 

3. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΡΕΠΤΙΚΟ 

Το ακτινίδιο συνδυάζει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό μας. Έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό σε βιταμίνη C καθώς και σε άλλες σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που το καθιστούν ένα από τα πιο θρεπτικά διαθέσιμα τρόφιμα . 

4. ΜΙΑ ΓΕΥΣΤΙΚΉ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥΣ Η πλούσια γλυκιά γεύση του και το άρωμά του ακτινιδίου, κερδίζει την καρδιά όσων το έχουν δοκιμάσει και ιδιαίτερα τα παιδιά που το εντάσσουν με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση στην καθημερινή τους διατροφή, τόσο ως σνακ, όσο και ως συνοδευτικό σε σαλάτες, ή άλλες παρασκευές. Ενώ οι 3 διαφορετικές ποικιλίες (πράσινο, κίτρινο και κόκκινο ακτινίδιο) δεν αφήνουν κανένα ουρανίσκο παραπονεμένο! 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε 

την ιστοσελίδα https://asparaguskiwi.eu/ του  

ευρωπαϊκού προγράμματος “EU F&V CONSUMPTION γ 

ια την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών 

26 Ιανουαρίου 2023 

του οποίου φορέας είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου. 

Καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook  

https://www.facebook.com/european.asparaguskiwi/,

στο Instagram 

https://www.instagram.com/european_asparaguskiwi/

και στο YouTube  

https://www.youtube.com/@europeanasparaguskiwi.

Δείτε Επίσης

Σπαράγγι

Σπαράγγια και ακτινίδια με την ταυτότητα της ελληνικής γης

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις […]

Απολαυστικές συνταγές με σπαράγγια και ακτινίδια

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε 3 χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU F&V Consumption, με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις […]