Πώς σε ένα άγονο περιβάλλον μπορεί να καρποφορήσουν νέες ιδέες

της Κωνσταντίνας Ηλιάδου

Ισχύει ότι σε περιόδους κρίσεων γεννιούνται νέες ιδέες καθώς ο άνθρωπος μπορεί  να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες αρκεί να παραμένουμε ψύχραιμοι και αισιόδοξοι.  Φτάνει να σκεφτούμε πόσοι καλλιτέχνες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες  ξεκίνησαν το έργο τους μετά από δύσκολες συνθήκες. Μήπως ο φόβος της αλλαγής μας κρατάει πίσω; Ποια είναι τα μυστικά λοιπόν για να καταφέρουμε να αντέξουμε σε μία μεγάλη κρίση και να παραμείνουμε αισιόδοξοι;

Αποδοχή της Κατάστασης
Αρχικά, καλό είναι να μην αντιδράμε αμέσως, να διατηρούμε μια πιο αποστασιοποιημένη στάση και στη συνέχεια να αποδεχόμαστε την κατάσταση. Επικεντρώνουμε τη σκέψη μας σε όσα μπορούμε να ελέγξουμε. Στην πραγματικότητα μάλλον κάτι δε πήγε όπως το είχαμε προγραμματίσει, αλλά ας θυμηθούμε ότι το μόνο σταθερό στη ζωή είναι η αλλαγή.

Καλλιέργεια της Ανθεκτικότητας
Η ανθεκτικότητα θα μπορούσε να οριστεί και ως ψυχικό σθένος. Ενισχύεται από τις κοινωνικές σχέσεις και τη διατήρηση εσωτερικού κέντρου ελέγχου, δηλαδή την πεποίθηση ότι ασκούμε κι εμείς επιρροή πάνω στις καταστάσεις και δεν είμαστε έρμαια της μοίρας. Σημαντικό ρόλο παίζει να διατηρούμε πλάνο για το μέλλον-στόχους και μία πιο μακροχρόνια προοπτική που δε περιορίζεται σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background

Αλλαγή οπτικής γωνίας
Αρχικά πέρασε μόνο το 20% του χρόνου σου για το τι είναι λάθος, και το 80% σε ό,τι είναι σωστό. Είναι πρόκληση  το να μπορέσεις να δεις το πρόβλημα σου από απόσταση και άλλες οπτικές γωνίες. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι να αποστασιοποιηθείς από την κατάσταση για ένα χρονικό διάστημα ώστε να σκεφτείς καθαρότερα.


όπως έχει δείξει η ιστορία είτε ατομικά είτε σε επίπεδο επιχείρησης
η αποδοχή βοήθειας έχει φανεί πανάκεια.


Διαχείριση χρόνου & ρουτίνα
Διατηρώντας ένα καθημερινό ημερολόγιο δραστηριοτήτων και κατανομής χρόνου κρατάμε τον εαυτό μας σε εγρήγορση. Συνεχίζουμε με τις παλιές μας δραστηριότητες  ή βρίσκουμε την ευκαιρία για νέες.

Ζήτα βοήθεια
Το να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια αποτελεί βασικό εργαλείο διαχείρισης μίας δύσκολης κατάστασης. Πολλές φορές θέλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία είτε ατομικά είτε σε επίπεδο επιχείρησης η αποδοχή βοήθειας έχει φανεί πανάκεια.

https://www.freepik.com/free-photos-vectors/business

Εστίασε σε πιο θετικές σκέψεις στο τι μπορώ να κερδίσω από τη δυσκολία
Σε συνθήκες στρες οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν την πρώτη αντίδραση.  Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι η θετική σκέψη μεταμορφώνει σημαντικά τη δομή του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να λυγίσει και να μην καταπιέσουμε το συναίσθημα και έτσι  όταν επανέλθουμε θα έχουμε αντλήσει δύναμη!

Οι δυσκολίες μας κάνουν πιο δυνατούς με τρόπο που μπορεί να μην το  αντιλαμβανόμαστε τη στιγμή ακριβώς που τις περνάμε. Εξάλλου η δύναμη κρύβεται στη συνεχή προσπάθεια!

H αρθρογράφος
Ηλιάδου Κωνσταντίνα

Κωνσταντίνα Ηλιάδου

Σύμβουλος Διαχείρισης Στρες
Ιατρική Σχολή Αθηνών (M.Sc.)

Δείτε Επίσης

Το πρόγραμμα της Team Hellas στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους προκριματικούς αγώνες και χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ. ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Kωπηλασία 10:00 προκριματικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος Κολύμβηση 12:00 προκριματικά 100μ πεταλούδα γυναικών – Αννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών  – Στέργιος Μπίλας/Ανδρέας Βαζαίος/Κριστιάν Γκολομέεβ/Οδυσσέας Μελαδίνης ή […]