Πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου αντρών και γυναικών

Στη φύση του Παρθένου δάσους η αγωνιστική δράση των αθλητών

του Παντελή Τζερτζεβέλη

Είναι κάποιες φορές που στην κυριολεξία, χαίρομε που είμαι ποδηλάτης! Φυσικά και Δημοσιογράφος, καθώς υπηρετώ ένα δύσκολο αλλά συνάμα ενδιαφέρων επάγγελμα με το οποίο μπορώ και επικοινωνώ με τον κόσμο μεταφέροντας κάποιες από τις ωραιότερες πτυχές της ζωής. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ταξίδεψα στα ορεινά του Νομού Δράμας, και πιο συγκεκριμένα στην Παρανέστια γη, εκεί που βρίσκεται το Παρθένο Δάσος, ένα μνημείο της φύσης που αλλάζει ευχάριστα την διάθεση όλων όσων αναζητούν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής!

Μπορεί το αγώνισμα της Ορεινής Ποδηλασίας να έχει την τιμητική του σε ένα τέτοιο καταπράσινο περιβάλλον, όμως και η Ποδηλασία Δρόμου, δεν πάει πίσω καθώς περνά από σημεία τα οποία παραμένουν ζωντανά στην μνήμη των αναβατών οι οποίοι αγωνίζονται μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη ενέργεια, την οποία ξεδιπλώνουν κατά την διάρκεια του αγώνα! Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια τέλεσης του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου Αντοχής Αντρών -Γυναικών, που έλαβε χώρα στο Παρανέστι της Δράμας. Το ραντεβού είχε κλειστεί από καιρό, και το σημείο συνάντησης όλων, ήταν στον Οικισμό του Δήμου Παρανεστίου, όπου Αθλητές και αθλήτριες μαζί με συνοδούς και προπονητές, έγιναν ένα δίνοντας ζωή σε έναν χώρο άκρως οικολογικό, και εναλλακτικό.

Οι τρεις ημέρες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος έγραψαν την δική τους ιστορία, στο «βιβλίο της ζωής» της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Είναι από τις λίγες φορές όπου μετά την διεξαγωγή του International Tour of Hellas, η παρουσία αυτοκινήτων σε διαδρομή Ποδηλατικού αγώνα, ήταν αρκετά διακριτική! Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα άνοιξαν οι 2 αγώνες Ατομικής Χρονομέτρης Γυναικών και Αντρών, που διεξήχθησαν στον δρόμο που ενώνει τον Οικισμό του Δήμου με το εμβληματικό φράγμα του Θησαυρού! Στις γυναίκες κέρδισε η Αργυρώ Μηλάκη του ΑΤΛΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, η οποία αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδος, αφήνοντας στην 2η θέση τη Μαχητική Βαρβάρα Φασόη από το Porto Leone, και στην 3η την αθλήτρια Γιάχου Ελευθερία από την Άλφα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ οι οποίες ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους έχοντας μικρές διαφορές! Στους άντρες την φανέλα του πρωταθλητή φόρεσε ο Περικλής Ηλίας του ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ, που κοντραρίστηκε με τον Γιώργο Μπούγλα που τερμάτισε στην 3η θέση και τον Μιχάλη Γιανούτσο από την Aeolus Cycling Team. Λίγο αργότερα οι απονομές έλαβαν χώρο σε παρακείμενο χώρο του Οικισμού του Δήμου Παρανεστίου, παρόντος του Δημάρχου κ. Αναστάσιου Καγιάογλου και του Προέδρου της Ε.Ο.Π. Βασίλη Διαμαντόπουλου. Το παρών στις απονομές έδωσαν και αρκετά μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Π. έμειναν και τις 3 ημέρες των αγώνων.

Ο Αγώνας Αντοχής των Γυναικών

Η δεύτερη μέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος περιελάβανε τον αγώνα δρόμου αντοχής των Γυναικών οι οποίες εκκίνησαν στις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, με θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 36 βαθμούς κελσίου! Εντύπωση προκάλεσε η πολύ μικρή συμμετοχή των αθλητριών στην γραμμή εκκίνησης, καθώς οι διοργανωτές του πρωταθλήματος πρωτίστως φρόντισαν να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση σε όλο το μήκος της διαδρομής των 4 στροφών, την οποία κάλυψαν οι «τολμηρές» αθλήτριες. Από την αρχή φάνηκαν οι διαθέσεις όλων των κοριτσιών, και ιδιαιτέρως των Φασόη και Συντζανάκη οι οποίες κατά την διάρκεια της διέλευσης από το χωριό Δριμειά άνοιξαν το τέμπο τους και κατάφεραν να αποσπαστούν από το peloton το οποίο ακόμη δεν είχε καταφέρει να οργανωθεί και να τις καταδιώξει! Από τη 2η στροφή η μοναξιά της κορυφής ήταν η συνοδεία της αθλήτριας Βαρβάρας Φασόη η οποία κάλυψε το υπόλοιπο της διαδρομής με σταθερό τέμπο, απολαμβάνοντας συγχρόνως την μαγεία του τοπίου. Η Βαρβάρα πέρασε χωρίς απρόοπτα την γραμμή τερματισμού και πανηγύρισε δεόντως την κατάκτηση της πρώτης θέσεως, ένα γεγονός που την γέμισε χαρά μεγαλώνοντας και άλλο τον οραματισμό της. Στην 2η θέση τερμάτισε η Ταλαντούχα Κατερίνα Ελευθεριάδου, του Π.Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΣΑΣ, η οποία προηγουμένως κατάφερε να αποσπαστεί από το peloton, με επιτυχία καταδιώκοντας, την Φασόη! Η 3η θέση κρίθηκε στο sprint, όπου εκεί φάνηκε τόσο η πείρα της Αργυρώς Μηλάκη, όσο και η εκρηκτική της δύναμη η οποία μίλησε την κατάλληλη στιγμή! Οι απονομές στις αθλήτριες έγιναν μπροστά από τον προαύλιο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Παρανεστίου, του οποίου η εικόνα συμπλήρωσε την εικόνα του βάθρου των απονομών!

Οι Άντρες

Την Κυριακή 3η ημέρα των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σειρά είχαν οι άντρες οι οποίοι είχαν αρχίσει να καταφθάνουν από την προηγούμενη μέρα. Σε έναν εντυπωσιακό και πολύ δυνατό αγώνα ο Γιώργος Μπούγλας του Κρόνου Νίκαιας πήρε τη φανέλα του πρωταθλητή Ελλάδας στην αντοχή. Στην δεύτερη θέση ήταν ο Παναγιώτης Χριστόπουλος Χέλλερ (Magstad) και στην τρίτη ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (ΠΟΧ Τάλως). Ο αγώνας ήταν ωραίος από το ξεκίνημά του, με αρκετές επιθέσεις να γίνονται στα πρώτα 70 χιλιόμετρα. Αίολος, Κρόνος Νίκαιας και Τάλως προσπάθησαν να ελέγξουν τον αγώνα προς όφελος των αρχηγών τους, δημιουργώντας και το πρώτο δυνατό ξεκόλλημα στην είσοδο του σιρκουΐ. Στον προ τελευταίο γύρο σχηματίστηκε το γκρουπ του νικητή. Σε αυτή την δεκάδα βρέθηκαν οι Περικλής Ηλίας, Γιώργος Μπούγλας (Κρόνος Νίκαιας), Πολυχρόνης Τζωρτζάκης (ΠΟΧ Τάλως), Εμιλιάνο Βίλα (Νανσί), Παναγιώτης Χριστόπουλος Χέλλερ (Magstad), Νικηφόρος Αρβανίτου (Θησέας), Ζήσης Σούλιος, Χαράλαμπος Καστραντάς (Αίολος), Ηλίας Τορτουκτσίδης (Άλφα Καλλιθέας) και ο Γιώργος Καλονιάτης (Πρόοδος Νέου Βουτζά). Με λίγα χιλιόμετρα να απομένουν και μπαίνοντας στο κατηφορικό κομμάτι, o Γιώργος Μπούγλας και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος επιτέθηκαν, απέκτησαν διαφορά και στο μεταξύ τους σπριντ επικράτησε ο πρώτος. Ο Τρικαλινός ποδηλάτης κατακτά για 2η φορά στην καριέρα τη φανέλα του πρωταθλητή στην αντοχή και πρώτη μετά το 2014. Στο σπριντ που ακολούθησε, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης πήρε την άτυπη νίκη, εξασφαλίζοντας το χάλκινο μετάλλιο, με τους Τορτουκτσίδη και Αρβανίτου να τον ακολουθούν.

Οι απονομές των Αντρών έλαβαν χώρα κάτω από μία πανηγυρική ατμόσφαιρα κατά την οποία οι αθλητές και αθλήτριες απόλαυσαν παραδοσιακές Ποντιακές συνταγές, και εδέσματα, αλλά και παραδοσιακούς χορούς κατά τους οποίους μάλιστα κάποιοι αθλητές τίμησαν ιδιαιτέρως.

Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το 2023 σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας η οποία θα πάρει την σκυτάλη από το Παρανέστι Δράμας.

Την διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος υποστήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Παρανεστίου, ο Ποδηλατικός Όμιλος Δράμας και η StayConnected, φυσικά με την υποστήριξη όλων των χορηγών του Πρωταθλήματος.

Δείτε Επίσης

Eurolamp Μεγάλος Χορηγός του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024

Eurolamp Μεγάλος Χορηγός του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024

Η EUROLAMP συνέβαλε ως Μεγάλος Χορηγός στην επιτυχημένη διεξαγωγή του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024 στη Γουμένισσα και τα Μεγάλα Λιβάδια, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του προγράμματος χορηγιών της. Η EUROLAMP εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον κ. Τάσο Τζήκα, πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO, τον δημοσιογράφο Λευθέρη Πλακίδα και την ομάδα […]