Οι πρώτοι μαθητές γνώρισαν το πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες»

106 παιδιά πλημμύρισαν τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας

Οι πρώτοι μαθητές γνώρισαν το πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη τριήμερη επίσκεψη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες», το οποίο αφορά την εκπαίδευση μαθητών πάνω σε θέματα Ολυμπιακών Αξιών και Θετικής Αθλητικής Συμπεριφοράς και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (ΥΠΑΙΘΑ), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ).

Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας το οποίο αφορά συνολικά 2.000 μαθητές Γυμνασίων ετησίως και έχει στόχο τη διαμόρφωση συμπεριφορών και δεξιοτήτων οι οποίες εκπορεύονται από το Πνεύμα και τις Αξίες του Ολυμπισμού. Τον συνολικό συντονισμό για την υλοποίηση του προγράμματος έχει η ΔΟΑ, ενώ την ευθύνη για το περιεχόμενο και την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού μέρους του προγράμματος έχει η ΕΘΝΟΑ. Τη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει το ΥΠΑΙΘΑ, το οποίο μέσω της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου, καθώς και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης κάθε Περιφέρειας και Νομού, έχει επίσης και την ευθύνη της επιλογής και αποστολής των μαθητών στην Αρχαία Ολυμπία.

Για αρχή, από τις 11 έως και τις 13 Μαρτίου, 106 μαθητές από σχολεία του Νομού Ηλείας, και πιο συγκεκριμένα των Δήμων Πύργου, Αμαλιάδας, Νεοχωρίου, Ζαχάρως, Βαρθολομιού και Βασιλακίου, φιλοξενήθηκαν για τρεις ημέρες στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, στην Αρχαία Ολυμπία, με σκοπό να εμπνευστούν, να ευαισθητοποιηθούν και να μυηθούν στις Ολυμπιακές Αξίες και τον Ολυμπισμό μέσω εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Γενικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει καθημερινές ομιλίες πάνω σε Ολυμπιακά ζητήματα, ομάδες εργασίας και ανταλλαγής απόψεων, συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, αθλητικές δραστηριότητες και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος έχει δημιουργηθεί από την ΕΘΝΟΑ, σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της ΔΟΑ,ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, μαθητές και συνοδοί καθηγητές λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του τριήμερου Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα με την επίσκεψη, από 14 έως 16 Μαρτίου, 100 μαθητών από Γυμνάσια του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Με αφορμή την επιτυχή εκκίνηση του εν λόγω προγράμματος που θα διαρκέσει 5 χρόνια και σταδιακά θα καλύψει όλες τις Περιφέρειες της χώρας, οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν από τις ηγεσίες των συνεργαζόμενων φορέων:

O Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

 «Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε την πρώτη επίσκεψη μαθητριών και μαθητών στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες» . Το πρόγραμμα αποτελεί την υλοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας που υπεγράφη πριν από λίγο καιρό και αναμένεται μέσω αυτού να ωφεληθούν συνολικά 2000 μαθήτριες και μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ ήδη, από την πρώτη επίσκεψη περισσότεροι από 100 μαθητές και μαθήτριες από την ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Ηλείας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία και να αποκομίσουν τα οφέλη του προγράμματος. Σκοπός και αντικείμενο των επισκέψεων είναι η ενημέρωση και η διάχυση των αξιών του Ολυμπιακού πνεύματος και των Ολυμπιακών Αγώνων που ταυτίζονται με έναν αξιακό κώδικα που στη βάση του έχει την ευγενή άμιλλα, τη συμπερίληψη, τον σεβασμό και την αλληλεγγύη. Ευχαριστώ θερμά τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Πρόεδρό της κ. Ισίδωρο Κούβελο και όλους όσοι συνέβαλαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα είναι αρωγός σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των προσωπικοτήτων των μαθητών και των μαθητριών μας με εφόδια και στοιχεία της Ολυμπιακής παιδείας, απαραίτητα για τη μετέπειτα πορεία τους.»  

O Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε:

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε ως Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τον πρόεδρο της ΔΟΑ Ισίδωρο Κούβελο για το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε θέματα Ολυμπισμού, Ολυμπιακών Αξιών και Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε να υλοποιείται με τις επισκέψεις των πρώτων σχολείων και 100 και πλέον μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ιστορική μνήμη να περνάμε στα νέα παιδιά την πολύτιμη παρακαταθήκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Είμαι υπερήφανος που ο αθλητισμός γίνεται όχημα διάδοσης των Ολυμπιακών Αξιών και εναργούς επαφής της νεολαίας μας με το ένδοξο παρελθόν της Ελλάδας μας, που χάρισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι βέβαιος πως αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ευχαριστούσε ιδιαιτέρως τον Έλληνα – Κυκλαδίτη εκπαιδευτικό και λόγιο, σύμβολο της αναβίωσης των Αγώνων, Δημήτρη Βικέλα, που μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερντέν οραματίστηκαν την αναβίωση και την γιγάντωση του Ολυμπιακού κινήματος. Είμαι πεπεισμένος ότι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Αρχαία Ολυμπία θα γίνει ο φάρος για τις γενιές που έρχονται, ώστε να καταφέρουμε να μεγαλώσουμε φιλάθλους που θα σέβονται τον αντίπαλο, θα πανηγυρίζουν για την ομάδα τους και θα απολαμβάνουν τις χαρές του αθλητισμού.»

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος δήλωσε:

«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την άμεση και θετική ανταπόκριση και στήριξη στην πρωτοβουλία αυτή της ΔΟΑ η οποία έχει ως στόχο να αποκτήσει η Ολυμπιακή Παιδεία κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση μιας ανθρωποκεντρικής Παιδείας προς όφελος του εκπαιδευτικού συστήματος και εν γένει ολόκληρης της κοινωνίας. Μέσω του προγράμματος “Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες” που οργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, κάθε χρόνο 2.000 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στον Ολυμπισμό και τις Αξίες του, στον τόπο ακριβώς που, αφενός μεν γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την Αρχαία Ολυμπία, αφετέρου δε, στο ίδρυμα που από το 1961 αποτελεί το κέντρο της παγκόσμιας Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Εύχομαι οι νέοι και οι νέες που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά, αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα του προγράμματος να ανακαλύψουν τη διαχρονική αξία του Ολυμπισμού και να εμπνευστούν ώστε να αναπτύξουν θετικές αξίες και στάσεις ζωής που θα τους φανούν πολύτιμες στην μετέπειτα ζωή τους.»

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Γεώργιος Αλικάκος δήλωσε:

«Δηλώνω ιδιαίτερα χαρούμενος για την έναρξη του προγράμματος «Βιώνω τις Ολυμπιακές αξίες» στην Αρχαία Ολυμπία που ξεκίνησε με τα Σχολεία του Νομού Ηλείας. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, έχουν ως κύριο στόχο τους  τη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας στην Ελληνική Επικράτεια, και τη μεταλαμπάδευση των αρχών του Ολυμπισμού και των Ολυμπιακών αξιών στη νεολαία. Συνεχίζοντας τη διαχρονική μας συνεργασία στα πολύ επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα, το «Αγαπώ τον αθλητισμό-Kids’ athletics» στο Παναθηναϊκό Στάδιο καθώς και το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας – Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για την υλοποίηση του προγράμματος “Βιώνω τις Ολυμπιακές Αξίες” στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία που μόλις ξεκίνησε. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από τις επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, πολλές αθλητικές δραστηριότητες, γνωριμία των μαθητών με Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες (με πρώτο τον Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Δημήτρη Μούγιο), αλλά και βιωματικά εργαστήρια εκπαίδευσης σχεδιασμένα από την εκπαιδευτική ομάδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η συνεργασία ανάμεσα στους μαθητές και μαθήτριες διαφορετικών σχολείων, η αναμεταξύ τους συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, η εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά και προτάσεων για διάφορες θεματικές που αφορούν τον αθλητισμό αλλά και την κοινωνία. Μέσα από το πρόγραμμα «Βιώνω τις Ολυμπιακές αξίες» συνεχιζόμενα εμπνέουμε τη νεολαία της χώρας μας να ζει καθημερινά σύμφωνα με τις Ολυμπιακές Αξίες, αφού σκοπός κάθε ανθρώπου είναι η κοινωνική πρόοδος μέσα από τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, που επιτυγχάνεται με τη θετική στάση ζωής όλων μας. Χαίρομαι πραγματικά που οι καθηγητές και καθηγήτριες που συνόδευαν τα παιδιά, αλλά πολύ περισσότερο και όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν, αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις δίνοντάς μας μια εξαιρετική ανατροφοδότηση που μας προτρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά αυτό το πρόγραμμα.»

Δείτε Επίσης

Axd Sprint Triathlon στην Αλεξανδρούπολη στις 7/7/24

Axd Sprint Triathlon στην Αλεξανδρούπολη στις 7/7/24

➨ Έναρξη: 08.30πμ ➨ Εκκίνηση – Τερματισμός – Ζώνη Αλλαγών: Νέα Παραλιακή Ζώνη – Ανάπλαση ➨ Συνδιοργάνωση: ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ –Τ.Ο.Ε ➨ Υποστήριξη: Δήμος Αλεξανδρούπολης ➨ Αποστάσεις: 750μ κολύμβηση – 20 χλμ ποδήλατο – 5 χλμ τρέξιμο ➨ Ο αγώνας είναι ατομικός ή σκυταλοδρομία (ομάδα με 2 ή 3 άτομα, που ο καθένας συμμετέχει σε ένα ή δύο […]