Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2022

Η επιβεβαιώση ότι το τρέξιμο έγινε μέρος της ζωής των Ελλήνων.
Μία ακόμη πετυχημένη διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ.

Γιώργος Σταμούλης
Του Λευθέρη Πλακίδα
Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Πολλοί ήταν οι νικητές του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας. Εκτός από τους ελίτ αθλητές και τους χιλιάδες δρομείς που τερμάτισαν, νικητές ήταν και όσοι «έτρεξαν» για να γίνει σωστά η διοργάνωση. Από τους εκατοντάδες της ομάδας διοργάνωσης, τους θεσμικούς που έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια, τους χορηγούς που βάζουν εκτός από χρήματα και τη δική τους ενέργεια. Εκείνο που με εντυπωσιάζει κάθε χρόνο είναι όλα αυτά τα παιδιά που βοηθούν εθελοντικά. Που αφιερώνουν το χρόνο τους (η πλειοψηφία είναι μαθητές) και κερδίζουν τόσα πολλά. Μεγάλη υπόθεση για τη διοργάνωση, αλλά και για τη χώρα. Μπράβο στους γονείς του, στα σχολεία τους, σε όσους τους έχουν εμπνεύσει για το επιλέγουν. Αλλά και σε όσα παιδιά (μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου) που βγαίνουν Κυριακή πρωί με παγωνιά, χιόνι, βροχή για να τρέξουν. Με τους φίλους, τους γονείς, τους συγγενείς. Όχι τα παιδιά που είναι πρωταθλητές σε αυτές τις ηλικίες, αλλά τα παιδιά που τρέχουν γιατί έχουν νοιώσει ότι έχει ενδιαφέρον να γίνουν μέρος της ιστορίας. Να βάλουν με τη συμμετοχή τους ένα μικρό βήμα στο να αλλάξει ο κόσμος γύρω τους.

Γιατί ο αθλητισμός μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει ο κόσμος. Έχει μόνο θετικό πρόσημο, έχει όσα χρειάζεται ένα νέο παιδί ως αξίες και αρχές για να προχωρήσει. Θα διαβάσετε στη συνέχεια για τους ελίτ αθλητές που έχουν κερδίσει και κάποια σχόλια που αναφέρω και θα διαπιστώσετε ότι τίποτα δε γίνεται μόνο του, ή τυχαία. Όλα θέλουν απόφαση, επιλογή, τεράστια προσπάθεια και κόπο. Αλλά αυτά είναι τα υλικά που δημιουργούν καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους πολίτες και συμπολίτες μας. 

Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν πολλούς. Τους καλούς αθλητές, τον κόσμο, τους δρομείς όλων των ηλικιών. Αλλά η είδηση είναι ότι το τρέξιμο έχει μπει πλέον στη ζωή των Ελλήνων. Δεν τους πτοεί τίποτα. Ίσως ήταν οι χειρότερες καιρικές συνθήκες των τελευταίων δεκαετιών στην Αθήνα τέτοια εποχή. Αλλά είχε μεγάλη συμμετοχή και όλα κύλησαν άψογα. 

ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ 
στα 21 χιλιόμετρα

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Η Κατρίν Ασημακοπούλου (πρώτη θέση, η αθλήτρια του ΑΟ Μυκόνου) με χρόνο 1.19.42) διαθέτει ένα στοιχείο που το έχουν μόνο οι γεννημένοι πρωταθλητές. Είναι μία από θέση, πεισματάρα και επίμονη δρομέας. Αλλά και μία κοπέλα που δεν της αρέσουν τα λίγα. Κατάφερε να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στην ενεργή δράση και έχει ξαναγίνει κορυφαία αθλήτρια. Αυτό που έχει κάνει δεν το τόλμησε ποτέ καμία άλλη στο παρελθόν. Τρέφω τεράστιο σεβασμό στην Κατρίν και επιβεβαιώνει κάθε χρόνο ότι η επιλογή της να ξαναμπεί στον κόσμο του πρωταθλητισμού ήταν απόλυτα σωστή. Όπως και η απόφαση να κάνει κάθε μέρα ότι καλύτερο μπορεί για να είναι εκεί. Πρώτη. Χωρίς να ασχολείται τι λένε οι άλλοι για την ηλικία της. Τα αποτελέσματα τη δικαιώνουν. 

Είναι η χαρά των γυναικών που τις εκπροσωπεί. Στο κομμάτι της γυναικείας ενδυνάμωσης. Έδειξε ότι όταν αποφασίζουν οι γυναίκες να κάνουν αυτό που ονειρεύονται, δεν υπάρχει κάτι ή κάποιος για να τους το στερήσει. Χαίρομαι πολύ για τη διαδρομή της και αξίζουν και συγχαρητήρια στον προπονητή της τον Νίκο Πολιά, που πίστεψε στο όνειρο της και τις έδωσε τα εργαλεία για να το κάνει πραγματικότητα. 

Είναι πολλά παραπάνω από καλή δρομέας και αθλήτρια. Ενσαρκώνει τη βαθιά πίστη ότι όλα όσα ονειρευόμαστε μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να το πιστέψουμε και να προσπαθήσουμε πολύ. 
Και η Ασημακοπούλου έχει προσπαθήσει πολύ. 

Στην τέταρτη θέση στις γυναίκες ήταν η Ντενίζ Δημάκη. Έχει μάθει να στέκεται στη γραμμή εκκίνησης, εδώ και δεκαετίες. Λίγες στην ηλικία της, οδεύει στα 45, θα μπορούσαν να πετύχουν τόσους καλούς χρόνους και να βρίσκονται ανάμεσα σε κοπέλες που κάποιες έχουν σχεδόν τα μισά της χρόνια. Η Ντενίζ είναι ένας ακόμη λόγος που θεωρώ ότι το τρέξιμο (και γενικότερα ο αθλητισμός) είναι ένα μεγάλο σχολείο. Συμμετέχει και προσπαθεί χωρίς να την πτοεί ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες πλέον να ανέβει στο βάθρο. Παλεύει μήνες για να μπορεί να σταθεί στη γραμμή της εκκίνησης. Να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί με αντίπαλο τον εαυτό της. Ούτε η ίδια, ούτε ο Χρήστος Βαξεβάνης, ο προπονητής και σύντροφος της, πίστευαν ότι θα έφτανε σε αυτή τη φάση ζωής και θα μπορούσε να κάνει τόσο καλές εμφανίσεις. Όλα είναι θέμα πίστης και προσπάθειας. 
Είναι τεράστιο παράδειγμα για όλα τα κορίτσια, όλων των ηλικιών. Δεν υπάρχει μικρή απόσταση, ούτε λίγη προσπάθεια. Υπάρχει μία απόφαση και μία επιλογή. Η απόφαση να κάνεις ότι περισσότερο μπορείς και η επιλογή να προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις για το πετύχεις. Χωρίς στερεότυπα, ούτε περιορισμούς ηλικίας και άλλες διακρίσεις. Η Ντενίζ Δημάκη στο μέλλον θα διδάσκεται στα σχολεία ως πρότυπο. 

Στη δεύτερη θέση κατετάγη η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (ΟΚΑ Καβάλας) με χρόνο 1.20.03 και τρίτη τερμάτισε η Ειρήνη-Ρια Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) με 1.22.57.

ΑΝΤΡΕΣ
Ο Παναγιώτης Καραΐσκος διψούσε για νίκη. Με 1.07.45, κέρδισε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, βελτιώνοντας τη δική του προηγούμενη επίδοση και πήρε τη δεύτερη θέση στη γενική κατάταξη. Ανυπομονούσε για έναν αγώνα που θα μπει και θα τρέξει για το καλύτερο. Δεν ήταν οι ιδανικές συνθήκες, αλλά μετά από όσα είχε ζήσει τον Νοέμβριο που δεν κατάφερε παραμονές του μαραθωνίου να συμμετέχει, δε θα τον σταματούσε ο καιρός. Ο Καραΐσκος έχει μπει τα τελευταία χρόνια με σεμνότητα στην τριάδα των καλύτερων Ελλήνων δρομέων μαραθωνίου. Η σεμνότητα δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια, αλλά με τη γενικότερη στάση του. Αποτέλεσμα του χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας που έχει. Ξέρει βαθιά μέσα του ότι αυτό που πρέπει να κάνει για να ζήσει όσα ονειρεύεται, είναι συνδυασμός πολλών και απαιτητικών στοιχείων. Είναι αποφασισμένος να πάει όσο πιο μακριά γίνεται και η μέχρι τώρα διαδρομή του το πιστοποιεί. Η χρονιά του δεν έχει έρθει και αισθάνομαι ότι το 2023 θα φτάσει να κάνει μία μεγάλη επίδοση και θα ταξιδέψει στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον πιστεύει πολύ και ο μεγάλος του αντίπαλος ο Κωσταντίνος Γκελαούζος και αυτό από μόνο του φτάνει για να περιμένουμε περισσότερα από τον απίθανο Παναγιώτη Καραΐσκος.

Ο Αλεξάντρου Κορνέσκι από τη Ρουμανία, που σημείωσε ρεκόρ διαδρομής με 1.07.26, πήρε την πρώτη θέση και τράβηξε σε πολλά σημεία τον Καραίσκο. Στο τέλος είχε περισσότερες δυνάμεις και πήρε την πρωτιά στη Γενική κατάταξη, ενώ ο Καραΐσκος την πρώτη θέση το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τρίτος στη γενική τερμάτισε ο Δημήτρης Τσάκαλος του  ΓΣ Αμαρουσίου Αττικής με χρόνο 1.09.20. 

 Τρίτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και τέταρτος στη γενική,  ήταν ο δρομέας του Ολυμπιακού Γιώργος Καλαπόδης με 1.09.32.

Στο 5άρι

ΑΝΤΡΕΣ 

Γιώργος Σταμούλης
Γιώργος Σταμούλης

Ο Γιώργος Σταμούλης με 15.23 κέρδισε την πρώτη θέση, βελτιώνοντας όχι μόνο την περυσινή του επίδοση στον ίδιο αγώνα (15.46), αλλά πετυχαίνοντας και ρεκόρ αγώνα. 

Εκτός από νικητής σήμερα είναι και μία εξαιρετική περίπτωση αθλητή που με πολύ πείσμα, κόπο, προσπάθεια έχει καταφέρει να μπει στην ελίτ των δρομέων στην Ελλάδα. 

Επένδυσε σε προπόνηση, πολύ προπόνηση, σε διάβασμα, σε χτίσιμο χαρακτήρα και προσωπικότητας και έχει αρχίσει να κατακτά θέσεις και να πετυχαίνει διακρίσεις. Έχει μέλλον και προοπτικές. Είναι η επιτομή του αθλητή που έχει αντιληφθεί ότι αξιοποιώντας παράλληλα το σώμα, το πνεύμα και τη ψυχή, μπορεί κάποιος να κάνει μεγάλα πράγματα. 
Έκανε μία υπέρβαση αφιερώνοντας χρόνο, χρήματα και έξτρα ενέργεια για να κάνει προετοιμασία στην Κένυα, ώστε να μάθει δίπλα στους καλύτερους. Όταν μπορεί περνάει χρόνο στο Καρπενήσι για να κάνει ποιοτική προπόνηση. Στην Αθήνα είναι στο γκρουπ του Σταύρου Καρρέ και προσπαθεί κάθε μέρα για το καλύτερο. 

 Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Αλέξανδρος Σουκούλης (ΑΟ Πανναξιακός) με 16.06 και στην τρίτη ο Βικένζι Σεμπάστιαν Τόμσεν από τις ΗΠΑ με 16.03

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μαρία Κάσσου

Στον αγώνα των γυναικών η Μαρία Κάσσου (ΑΟ Πανναξιακός) στην πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση πήρε την πρώτη θέσημε επίδοση 17.55, που αποτελεί ρεκόρ αγώνα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 17.57 και το είχε πετύχει η Αναστασία Καρακατσάνη.

Στη δεύτερη θέση με χρόνο 18.05 τερμάτισε η Ντενίσα Μπάλλα ενώ με χρόνο 19.08 την τρίτη θέση κατέλαβε η Ζωή Ανδρικοπούλου (ΑΟ Μυκόνου).

Δείτε Επίσης

1ο Mykonos Running Festival: Πολύπλευρη δρομική εμπειρία

Το Mykonos Running Festival αποτελεί πλέον τη νέα δρομική και όχι μόνο, αθλητική πραγματικότητα. Από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου η νέα διοργάνωση θα αποτελεί για τους συμμετέχοντες δρομείς μία ξεχωριστή αγωνιστική εμπειρία που με βασικό άξονα τον αθλητισμό υγείας και τη συμμετοχή τους σε κάποιον από τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, θα παρέχει την […]