Οι περισσότερες έχουν αποφασίσει να μπουν σε αγώνες την περίοδο του κλειστού και ένας από τους στόχους τους είναι να τρέξουν γρήγορα στα 400 μέτρα, προκειμένου να πάρουν το «εισιτήριο» πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού που θα γίνει στο Τόρουν. Το όριο είναι 53.75 και ασχέτως αν ο ΣΕΓΑΣ το κάνει λίγο πιο αυστηρό, ενώ να αναφέρουμε πως το όριο για την ίδια διοργάνωση από τον ανοιχτό είναι 52.00, ήδη τρεις αθλήτριες έχουν το όριο στα… πόδια τους και άλλες δύο βρίσκονται μια «ανάσα» από αυτό.
Η Μαρία Μπελιμπασάκη έχει ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό 50.45 και 52.27 στον κλειστό, η Ρένα Βασιλείου έχει 51.75 στον ανοιχτό και 52.93 στον κλειστό, η Δέσποινα Μουρτά έχει 52.96 στον ανοιχτό, ενώ δεν έχει κάνει κλειστό στο αγώνισμα, η Ελπίδα Καρκαλάτου έχει 53.77 στον ανοιχτό και 54.51 στον κλειστό και η Κορίνα Πολίτη έχει 53.78 στον ανοιχτό και 55.20 στον κλειστό. Υπάρχουν και άλλες αθλήτριες που μπορούν να διεκδικήσουν με τις επιδόσεις τους μια θέση στην Εθνική ομάδα.
Φυσικά άλλο ανοιχτός και άλλο κλειστός στίβος, όμως οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες έχουν δείξει ότι κάθε χρόνο βελτιώνονται και μη ξεχνάμε πως συχνά το κίνητρο στον κλειστό δεν υπάρχει, όπως του χρόνου. Με δεδομένο πως δεν έγιναν μεγάλες διοργανώσεις τη φετινή σεζόν λόγω της πανδημίας με τον Covid-19 και πως θα ομαλοποιηθούν τα πράγματα το 2021, δεσπόζουν στο καλεντάρι δύο σημαντικοί αγώνες στον κλειστό. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Ναντσίνγκ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Τόρουν. Αυτό είναι το κίνητρο για τις αθλήτριες, που ήδη προετοιμάζονται για τη νέα σεζόν και μάλιστα, στο «μυαλό» τους υπάρχει και η συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο Τόρουν στην σκυταλοδρομία 4×400μ. Η Μαρία Μπελιμπασάκη, η κορυφαία στα 400 μέτρα, ήδη έχει κάνει συζητήσεις με συναθλήτριές της και θέλουν να «παλέψουν» για την πρόκριση. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό είχε πραγματοποιήσει κοινή προετοιμασία στο Άργος, την «έδρα» της Ελπίδας Καρκαλάτου. Η Ρένα Βασιλείου προετοιμάζεται για άλλη μια δυναμική σεζόν στον κλειστό, όπως έκανε το 2019, που της απέφερε ένα ατομικό ρεκόρ. Όμως θα χρειαστεί υπέρβαση, αφού η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου έχει δυσκολέψει την πρόκριση. Σύμφωνα με τη διαδικασία πρόκρισης, το «εισιτήριο» θα πάρουν μόλις 6 ομάδες. Υπολογίζεται η διοργανώτρια Πολωνία, που ούτως ή άλλως είναι από τις υπερδυνάμεις στο αγώνισμα, 3 ομάδες από το μέσο όρο επιδόσεών τους στον ανοιχτό από το 2019 και το 2020 (σ.σ. υπό προϋποθέσεις) και αυτές είναι η Βρετανία και η Ουκρανία και πιθανότατα 2 ομάδες από το 2021 (σ.σ. ή 3, αλλά θεωρείται δεδομένη η πρόκριση της Πολωνίας). Η πρόκριση των 2 αυτών ομάδων θα κριθεί από τις ατομικές επιδόσεις των αθλητριών της κάθε χώρας, δηλαδή των 4 πρώτων και του μέσο όρου τους.
Κάτι φυσικά όχι ακατόρθωτο, αφού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες η Ελλάδα έχει την «ποιότητα» για να το πετύχει. Δεν έχουν όλες οι ομάδες τέσσερις καλές 400σάρες που να τρέχουν, δύο κάτω από 52 δευτερόλεπτα και δύο κάτω από 54 δευτερόλεπτα, κάτι που μπορούν οι Ελληνίδες. Το σίγουρο είναι πως θα δοθεί «μάχη», με αθλήτριες κυρίως από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Πάντως και ο ΣΕΓΑΣ θέλει να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και στοχεύει και σε δύο αγώνες που να τρέξει σκυτάλη η ομάδα. Πρόθεση είναι να τρέξουν στους Βαλκανικούς Αγώνες και σε μία ημερίδα. Ίδωμεν!
Φωτογραφία: azsportsimages