Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Αθλητικός τουρισμός στο Νομό Δράμας

Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μπλούχος έτρεξε στον αγώνα Granitis trail running και γράφει για τη σημασία της ανάδειξης του

Granitis Trail Running

Πρόσφατα είχα την χαρά, να συμμετάσχω ως απλός αθλούμενος πολίτης στη διοργάνωση του ορεινού ημιμαραθωνίου GranitisΤrail της «Go Forest». Βαδίσαμε και τρέξαμε στο δάσος και στο βουνό, για 9 ή για 21 χλμ, από το Γρανίτη ως την κορυφή του Αγίου Παύλου με καθοδηγητές μας μια υπέροχη ομάδα συμπολιτών μας, οι οποίοι σε καιρούς μεγάλης αδράνειας, μας προέτρεψαν να νικήσουμε την ραστώνη και την τάση για παχυσαρκία και να πάρουμε κυριολεκτικά τα βουνά.

Όλοι μας γνωρίζουμε την ομορφιά του τόπου μας, αλλά η εγγενής μας αδράνεια περί τη σωματική άσκηση, συχνότερα αναδεικνύεται νικήτρια. Η σωματική δραστηριότητα όμως στην οποία μας καλούν οι συμπολίτες του ημιμαραθωνίου GranitisΤrail είναι στην κυριολεξία λυτρωτική. Η φυσιολατρεία γίνεται έμπρακτη και η ευεξία με την οικολογική συνείδηση μπλέκονται στους δρόμους της πατριδογνωσίας και της τουριστικής ανάπτυξης.

Θα με παρεξηγήσει ο αγνός και απροκατάληπτος αναγνώστης ότι ως πολιτικός βλέπω τα πάντα ως «οικονομική» ανάπτυξη και υποβιβάζω σε αναπτυξιακή κερδοφορία, μια ευγενή δραστηριότητα. Είναι, βλέπετε, που η στρεβλότητα τής μέχρι τούδε οικονομικής αναπτυξιακής μας δραστηριότητας, εκμεταλλεύεται με τρόπο τραυματικό το περιβάλλον, αφήνοντας μόνιμα ένα αρνητικό αποτύπωμα.

Granitis Trail Running

Όμως οι φίλοι διοργανωτές του GranitisTrail κάνουν απτή πραγματικότητα για όλους μας, το ότι η οικολογική συνείδηση, η τουριστική θεματική ανάπτυξη δια της σωματικής άσκησης και της πατριδογνωσίας ή της φιλοξενίας του «ξένου» συμπολίτη και συνανθρώπου, μπορούν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να δώσουν ένα πρότυπο σύνολο που αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσουμε, να το αγκαλιάσουμε, να το αναπτύξουμε, να το διαφημίσουμε και εντέλει να το καταστήσουμε κυρίαρχη δραστηριότητα στον τόπο μας.

 O τουρισμός ως κομμάτι της ελληνικής οικονομίας αποτελεί έναν από τους βασικότερους βραχίονές της. Αν υπολογίσουμε ότι η άμεση και η έμμεση συνεισφορά του τουρισμού σε μια κανονική χρονιά (όπως το 2019) αποτελεί σχεδόν το 1/3 του ελληνικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ την ίδια χρονιά, με τον τουρισμό ασχολείται ο ένας στους 6 εργαζομένους, αντιλαμβανόμαστε ως Δραμινοί ότι ο τουρισμός για την περιοχή μας αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρόν. Η οποιαδήποτε περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας επιβάλλεται να περνά μέσα και από τον τουρισμό.

 Ασφαλώς, η Δράμα δεν είναι μήτε Θάσος, μήτε Καβάλα, μήτε κάποιος άλλος τουριστικός προορισμός μαζικού τουρισμού θερινών διακοπών. Ενδεχομένως να μπορούσε να διεκδικήσει ένα μερίδιο και από τέτοιον τουρισμό, όχι όμως με αξιώσεις κάτι σημαντικό…

 Η καινούρια φιλοσοφία που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα του τουρισμού  έρχεται να δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές σε τόπους σαν και τον δικό μας. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων, ο λεγόμενος και θεματικός, είναι το λαμπρό πεδίο, το οποίο θεσμικοί παράγοντες και ιδιώτες οφείλουμε να αναπτύξουμε. Τουρισμός περιπέτειας και αναψυχής, σαν της διοργάνωσης GranitisΤrail είναι τόσο αναπτυγμένος σε ορεινές περιοχές του κόσμου και κυριολεκτικά πόλεις ολόκληρες βασίζονται οικονομικά σε αυτόν. Μου έρχεται στο νου ως πρότυπη πόλη η γαλλική Γκρενόμπλ, πόλη η οποία, χωρίς τον ελληνικό ήλιο, την ελληνική θάλασσα και τα ελληνικά νησιά, κυριολεκτικά χωμένη μέσα στα βουνά των Άλπεων έφτιαξε ένα πολύ δυνατό brand name παγκόσμιας φήμης σχετικό με τον «περιπατητικό» τουρισμό.

Αγροτουρισμός και προσκυνηματικός τουρισμός είναι δυο ακόμη πεδία όπου η Δράμα θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει.

Granitis Trail Running

Τι μας λείπει;

Λένε συχνά ότι «το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη». Κάποιοι ευλογημένοι άνθρωποι πριν χρόνια είχαν την ιδέα της χριστουγεννιάτικης γιορτής, φτιάχνοντας την Ονειρούπολη. Ο θεσμός στέριωσε κι έκανε γνωστή την πόλη μας στο πανελλήνιο. Τα οφέλη πολλά.

Μια κινητοποίηση θεσμική και ιδιωτική προς την ανάπτυξη του «θεματικού» τουρισμού, θα μας κάνει όλους «αγωγιάτες». Οδηγούς στο δρόμο μιας ήπιας και επωφελούς ανάπτυξης. Με τη Δράμα μας πρωταγωνίστρια.

Ευχαριστώ τους φίλους διοργανωτές του GranitisTrail. Που με το παράδειγμά τους μου ‘βαλαν τούτες τις σκέψεις στο νου, και προσπάθησα να τις κοινωνήσω με όλους τους συμπολίτες μου.

Δείτε Επίσης