Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Athletopia

Στα βήματα των δρομέω
Η ανάλυση της Athletopia αντικατοπτρίζει το πάθος για το τρέξιμο στην Ελλάδα

Athletopia

H Athletopia, η ψηφιακή πλατφόρμα που ενδυναμώνει διοργανωτές και δρομείς μοιράζεται για πρώτη φορά τα στατιστικά δεδομένα των δρομέων της στην Ελλάδα.

Η κοινή μας αγάπη: το τρέξιμο

Το τρέξιμο δεν αποτελεί απλά μια καθημερινή άσκηση για δεκάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι ένας τρόπος ζωής, που όχι μόνο συνδράμει στην καλή φυσική κατάσταση αλλά, επίσης, λειτουργεί ως μέσο για να συνδεθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους έχοντας να μοιραστούν κάτι κοινό: την αγάπη τους για το τρέξιμο.

Το πιο σημαντικό ερώτημα, που ταλανίζει εδώ και χρόνια, ενώ πολλές φορές μονοπωλεί και το ενδιαφέρον των συζητήσεων περί τρεξίματος είναι: Γιατί επιλέγει κάποιος/α να τρέξει; Η δύναμη, το κίνητρο, η ώθηση πίσω από την επιθυμία του καθενός και της καθεμιάς να βγει έξω (ή και μέσα) και να τρέξει αποτελούσαν μυστήριο. Σήμερα, χάρη στα δεδομένα των δρομέων μας ρίχνουμε φως, στα μέχρι πρότινος, κρυφά κίνητρα των δρομέων.

Στατιστικά δρομέων

Γιατί τρέχεις;

Οι περισσότεροι/ες επιλέγουν το τρέξιμο για την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση. Όπως άλλωστε λέει και ο Petter Hederstedt, co-founder της Athletopia, “Αν υπήρχε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να προσφέρει στον κόσμο ό,τι προσφέρει το τρέξιμο, τότε θα ήταν το πιο πολύτιμο φάρμακο που θα είχε δημιουργηθεί ποτέ”.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι πως στην δεύτερη θέση, βρίσκεται η επιθυμία για κοινωνικοποίηση και απόλαυση. Φαίνεται πως μέσα από το τρέξιμο, οι άνθρωποι ικανοποιούν την ανάγκη τους για κοινωνικές συναναστροφές, για να βρουν ανθρώπους, συντρεχαλάκηδες, που να μπορούν να μοιραστούν ένα κομμάτι από την καθημερινότητα και τις ανησυχίες τους. Λιγότερο συχνά, συναντάμε δρομείς που έχουν πολύπλευρους στόχους, επιδιώκοντας να αποκομίσουν ό,τι έχει να τους προσφέρει το τρέξιμο. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι/ες που τρέχουν καθαρά για την πρόκληση, τον ανταγωνισμό και την επίτευξη των καλύτερων δυνατών χρόνων.

Ηλικιακές Ομάδες

Ακόμα, το τρέξιμο δεν γνωρίζει διακρίσεις ως προς την ηλικία. Από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους η σχέση με το τρέξιμο έχει πάντα κάτι ξεχωριστό για τον καθένα/καθεμιά. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τα στατιστικά μας, που απεικονίζουν την ποικιλομορφία των δρομέων μας.

Η μέση ηλικία των γυναικών , που ασχολούνται με το τρέξιμο είναι τα 35 έτη, ενώ οι άνδρες δρομείς έχουν μέση ηλικία 40 έτη. Ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας των δρομέων ανέρχεται στα 38 έτη.

Τρέξιμο και Φύλο

Παρατηρούμε, επίσης, ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των φύλων στον κόσμο του τρεξίματος, με το 33% να ανήκει στις γυναίκες και το 67% σε άνδρες. Ελπίζουμε το 2024 να παρατηρήσουμε προοδευτικά την υιοθέτηση του τρεξίματος και από τον γυναικείο πληθυσμό.

Όποιος και να είναι ο λόγος που τρέχει κανείς, η ηλικία, η εμπειρία ή το φύλο τού, ένα είναι σίγουρο: για το τρέξιμο δεν χρειάζεσαι πολλά…ένα ζευγάρι παπούτσια και είσαι έτοιμος/η να τρέξεις και να κατακτήσεις όλους σου τους στόχους, είτε θες να τρέξεις 1000μ ή έναν Υπερμαραθώνιο!

Η Athletopia

Σχετικά με την Athletopia: Η Athletopia ξεκίνησε το 2020 και είναι εταιρεία -spinoff του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποστολή της είναι να ενδυναμώσει το δρομικό κίνημα χρησιμοποιώντας καινοτόμα τεχνολογία και έρευνα. Ως η ψηφιακή πλατφόρμα εγγραφών, δεσμευόμαστε να ενδυναμώνουμε διοργανωτές για τη δημιουργία καλύτερων και μεγαλύτερων διοργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε τους δρομείς σε ό,τι χρειαστούν – από πληροφορίες για την ημέρα του αγώνα μέχρι συμβουλές για την προετοιμασία τους.

Δείτε Επίσης

Κορυφαία αγωνιστική υποστήριξη και το πλουσιότερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων στον 18ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin!

Κορυφαία αγωνιστική υποστήριξη και το πλουσιότερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων στον 18ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin!

Υποστήριξη κορυφαίου επιπέδου για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, καθώς και το πλουσιότερο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, περιλαμβάνει ο 18ος Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin της Κυριακής 21 Απριλίου, που υπόσχεται να συνεχίσει την απόλυτα επιτυχημένη παράδοσή του και να ανεβάσει φέτος τον πήχη ακόμα ψηλότερα!

Παράταση των ομαδικών και ατομικών εγγραφώνγια τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - bwin!

Παράταση των ομαδικών και ατομικών εγγραφών για τον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin!

Την παράταση των εγγραφών αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή του 18ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin της Κυριακής 21 Απριλίου, ανταποκρινόμενη στο εντυπωσιακό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη μεγαλύτερη διοργάνωση της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα!