Από το Ηράκλειο το μεγαλοπρεπές ξεκίνημα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Λ. Αυγενάκης: «Με σκληρή δουλειά αλλάζουμε τον ελληνικό αθλητισμό και στοχεύουμε ακόμα ψηλότερα» – Πρόλογος και Παρουσίαση Ομάδων στο Karteros Beach Sports Center στις 2 Μάϊου και ένα εξαιρετικά απαιτητικό ετάπ στις 3/5 στον νομό Ηρακλείου

Από το Ηράκλειο το μεγαλοπρεπές ξεκίνημα του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας

Από το Ηράκλειο και το Karteros Beach Sports Center θα ξεκινήσει ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος 2023, που στην περσινή αναβίωσή του μετά από 10 χρόνια, συγκέντρωσε διθυραμβικά σχόλια για την άρτια διοργάνωσή του.

Σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο (έπειτα από εκείνη της 21ης Μαρτίου στην Αθήνα), παρουσιάστηκαν όλες οι πληροφορίες σχετικά με την φετινή διοργάνωση που εκκινεί στις 2 Μαΐου από το Karteros Beach Sports Center και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία, ύστερα από έναν Πρόλογο και 4 Ετάπ μοναδικής ομορφιάς σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που στήριξε από την πρώτη στιγμή την ιδέα της αναβαθμισμένης αναβίωσης του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας μίλησε, μεταξύ άλλων, για την τεράστια συμβολή του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής ποδηλασίας στην χώρα, αλλά και στην ταυτόχρονή εμπέδωση ποδηλατικής συνείδησης, εν μέσω μίας εποχής που συναντά προκλήσεις όπως αυτές της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης.

«Παραλάβαμε, έναν αθλητισμό σε παρακμή, σε διοικητική άβυσσο, σε οικονομικό τέλμα και την χώρα μας σε ένδεια διεθνών αθλητικών διοργανώσεων.

Φροντίσαμε όλα αυτά να αλλάξουν! Με σκληρή δουλειά!

Η αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας έπειτα από 10 χρόνια ήταν μία άμεση απόφαση.

Αφουγκραστήκαμε ένα πάγιο αίτημα,

Η Ελλάδα, η χώρα των αντιθέσεων, των χρωμάτων, των συνδυασμών και των ανεξίτηλων ιστορικών στιγμών έχει πλέον τον δικό της μεγάλο Γύρο.

Εργαζόμαστε όλοι σκληρά γι’ αυτό και στοχεύουμε να τον πάμε ακόμα ψηλότερα,

και να τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό. Και το Ηράκλειο έχει διασφαλίσει τη θέση του σε αυτό τον μεγάλο Γύρο».

Παράλληλα, τόνισε την παγκόσμια προβολή της χώρας ακόμα και για άγνωστους προορισμούς, καθώς μέσα από τον Γύρο δημιουργείται αθλητικός τουρισμός, καθώς και εναλλακτικός τουρισμός. Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος και κινηματοδοτούνται οι περιοχές, που εμπλέκονται με τον Αγώνα, προς μία ολιστική αναβάθμισή τους, τόσο σε υποδομές όσο και σε επενδυτικές ευκαιρίες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στα πρωτόγνωρα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τον αντίκτυπο του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου το 2022.

Συγκεκριμένα:

• η διοργάνωση κόστισε 2,2 εκατ. Ευρώ,

εκ των οποίων το 44% καλύφθηκε από χορηγίες, ιδιωτικούς φορείς και διαφημίσεις.

• Η συνολική υπεραξία της μιντιακής προβολής

εκτιμήθηκε στα 8,2 εκατ. ευρώ.

• το 95% του κοινού δήλωσε

ότι o αγώνας στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν καλύτερα το ποδήλατο και να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό,

• το 94% του κοινού δήλωσε

ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει ενεργά τον επόμενο αγώνα το 2023,

• το 98% του κοινού δήλωσε

ότι o αγώνας βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και μας αναβάθμισε στον παγκόσμιο ποδηλατικό χάρτη,

• το 72,4% του κοινού δήλωσε

ότι o αγώνας τόνωσε οικονομικά τις περιοχές από τις οποίες πέρασε και βοήθησε τις τοπικές οικονομίες,

• το 95% του κοινού δήλωσε

ότι ο αγώνας έστειλε ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία και ότι βοήθησε να αναδειχθούν θετικά πρότυπα, αρχές και αξίες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών

• το 93,7% του κοινού δήλωσε

ότι ο αγώνας ενίσχυσε σημαντικά την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΕΔΩ

Ανεκτίμητης αξίας η προβολή του

ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας διεθνώς

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece ο Υπεύθυνος του Χορηγικού Προγράμματος, Παύλος Αθανασούλας, αναφέρθηκε στην μεγάλη απήχηση που είχε ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας τηλεοπτικά, εντός και εκτός συνόρων παραθέτοντας τα στοιχεία από τους TV partners της εγχώριας τηλεοπτικής κάλυψης, Ertflix και Alpha Tv όπως και της παγκόσμιας τηλεοπτικής προβολής που εν τέλει κατάφερε να μεταφέρει τις μαγευτικές εικόνες του Γύρου σε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύριο σπίτια!
Το Eurosport αλλά και 42 τηλεοπτικοί σταθμοί σε 164 χώρες φρόντισαν η επένδυση που έκανε η ελληνική Πολιτεία στη διοργάνωση να επιστρέψει στο υπερπολλαπλάσιο σε αξία!»

Φέτος ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα έχει ξανα παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, με τις εικόνες της χώρας μας και του αγώνα να προβάλλονται και στις πέντε ηπείρους.

Περισσότερα από 40 τηλεοπτικά κανάλια έχουν εξασφαλίσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την Cycling Greece και οι πέντε αγωνιστικές ημέρες θα μεταδοθούν σε

174 χώρες (40 από την Ευρώπη, 70 από την Αφρική, 42 από την Ασία, 20 από την Αμερική και 2 από την Ωκεανία), αριθμός που αποτελεί – εντυπωσιακό – ρεκόρ για τη διοργάνωση!
Το έμπειρο τηλεοπτικό συνεργείο που έχει αναλάβει την παραγωγή (και το οποίο καλύπτει αγώνες της UCI), θα χρησιμοποιήσει προηγμένη τεχνολογία (drones, 5G κλπ), που πιθανότατα θα εφαρμοστεί και στην αντίστοιχη παραγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον επόμενο Αύγουστο στη Γλασκώβη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ ΕΔΩ

Το κυρίως μενού του φετινού Γύρου, με έμφαση τις δύο πρώτες ημέρες όπου οι ομάδες και οι ποδηλάτες ξεκινούν από την Κρήτη, παρουσίασε ο Βασίλης Αναστόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής Cycling Greece, μοναδικός Έλληνας κάτοχος της «γαλάζιας» φανέλας της γενικής κατάταξης στη σύγχρονη ιστορία του Γύρου και νυν προπονητής της Soudal-Quickstep, μιας εκ των κορυφαίων ομάδων του World Tour.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Αυγενάκη κινήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας Κρήτης, Γιώργος Πιτσούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μεγάλη μας τιμή και χαρά για την Κρήτη να φιλοξενεί τις δύο πρώτες ημέρες αυτή τη μεγάλη διοργάνωση που διαφημίζει διεθνώς τη χώρα. Δισεκατομμύρια κόσμου ανα τον πλανήτη έχει την ευκαιρία να δει τις ομορφιές του νησιού μας και της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να επεκταθεί η ποδηλατική συνείδηση, αλλά και να αυξήσουμε τους επισκέπτες του εναλλακτικού – αθλητικού τουρισμού. Εμείς από την πλευρά μας ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τέτοιες διοργανώσεις»

Χαιρετισμούς απηύθυναν

• ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς, ο οποίος στάθηκε στη διασύνδεση της πολιτικής με το αποτέλεσμα, που όπως είπε φαίνεται ότι το τηρεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης: «Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας διαφήμισε σε πέρατα του κόσμου την Κρήτη και έδωσε το μήνυμα για την ορθή χρήση του ποδηλάτου απ όλους μας ως εναλλακτικού περιβαντολογικού τρόπου μετακίνησης».

• ο Δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, που επισήμανε την σπουδαιότητα του Γύρου για την αθλητική αποκέντρωση και το πόσο πολύ βοηθάει η διοργάνωση μικρότερους Δήμους για να αναπτυχθούν.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και η αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Χαρά Γενειατάκη.

Τέλος, ο Νώντας Σαρρής, Πρόεδρος του ΠΟΗ Κάστρο, ενεργό μέλος της ποδηλασίας της Κρήτης με μεγάλη προσφορά στο άθλημα επί σειρά ετών, τόνισε:

«Όταν υπάρχει πολιτική βουληση γίνονται πράγματα. Και τώρα με τον κ Αυγενάκη είμαστε ευτυχείς γιατί το άθλημα της ποδηλασίας αλλά και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός νοικοκυρεύτηκαν, πήραν χρητοδοτήσεις αλλά και ουσιαστική ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη! Για πρώτη φορά ειδαμε έναν Υπουργό να ενδιαφέρεται. Εμείς στον ΠΟΗ Κάστρο τον αναφέρουμε ως Υπουργό Ποδηλασίας και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα».

Ο φετινός ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος με μία ματιά

ΠΡΟΛΟΓΟΣ (2 Μαΐου)
Karteros Beach Sports Center (6 km)

Ο 20ος ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου με τον πρόλογο, μήκους 6 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Karteros Beach Sports Center, στην ομώνυμη παραλία.

Σε μια σχεδόν επίπεδη διαδρομή, με κάποιες μικρές ανωφέρειες και κατωφέρειες, οι αθλητές θα έχουν μοναδικό τους αντίπαλο το χρονόμετρο και “σύμμαχό” τους την ταχύτητα.

Πρόκειται για την θεαματικότερη εισαγωγή στον Αγώνα με την ατομική χρονομέτρηση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ: 17:00-19:00

1ο ΕΤΑΠ (3 Μαΐου)
Ηράκλειο – Ηράκλειο (187,7 km)

Ο Γύρος θα συνεχιστεί με το 1ο Ετάπ, το μεγαλύτερο σε μήκος (187,7 χλμ) της φετινής διοργάνωσης, με εκκίνηση και τερματισμό στην πόλη του Ηρακλείου. Η διαδρομή, ένας αριστερόστροφος κύκλος μέσα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Επιγραμματικά κάποια από τα περάσματα του 1ου ετάπ στον νομό:

Αγία Βαρβάρα, Γέργερη, Ζαρός, Βορίζια, Καμάρες, Πλάτανος, Τυμπάκι, Φαιστός, Μοίρες, Γόρτυνα, Αγίοι Δέκα, Γκάνγκαλες, Στόλοι, Ασήμι, Χάρακας, Πύργος, Σκινιάς, Αρκαλοχώρι, Μελέσες, Αρχάνες, Κνωσός, Ηράκλειο.

2ο ΕΤΑΠ (4 Μαΐου)
Μυκήνες – Καλαμάτα (178,3 km)

3ο ΕΤΑΠ (5 Μαΐου)
Costa Navarino – Κυπαρισσία (153 km)

4ο ΕΤΑΠ (6 Μαΐου)
Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία (133,5 km)

Δείτε ΕΔΩ όλες τις διαδρομές και τους χάρτες των περιοχών διέλευσης του φετινού Γύρου.

Δείτε ΕΔΩ το ωριαίο πρόγραμμα του φετινού Γύρου.

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες

Δείτε ΕΔΩ τα highlights του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου 2022

Δείτε Επίσης

H ανώτατη τιμητική διάκριση της Πολωνίας στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο

H ανώτατη τιμητική διάκριση της Πολωνίας στον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο

Η ανώτατη τιμητική διάκριση της Πολωνίας απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του στο Ολυμπιακό κίνημα και για την επιτυχία των Ευρωπαϊκών Αγώνων Κρακοβία – Μαλοπόλσκα 2023.