Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός το 2040

Το 1ο Συμμετοχικό Εργαστήριο Foresight για το παρόν και το μέλλον, τις τάσεις και τις ευκαιρίες καριέρας στη Μεσόγειο του 2040 από το ευρωπαϊκό έργο ‘ΝΑΥΤΙΛΟΣ’

Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός το 2040

Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στο μέλλον του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού διοργανώθηκε από το έργο ‘ΝΑΥΤΙΛΟΣ’ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF).  H ημερίδα και το πρώτο συμμετοχικό εργαστήριο προόρασης (foresight) πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα, με συμμετοχή εκπροσώπων από οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες που ασχολούνται και ειδικεύονται στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό. Μέσα από την εκδήλωση αυτή αναδείχτηκαν οι επερχόμενες τάσεις, οι ανάγκες, οι προβληματισμοί αλλά και ευκαιρίες καριέρας.

Στην ημερίδα, δόθηκε η ευκαιρία σε ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα έργα της γαλάζιας οικονομίας και ανάπτυξης να παρουσιάσουν τη δράση τους, τις καινοτομίες, τα εργαλεία και προϊόντα που σχεδιάζουν με στόχο την ανάπτυξη του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού στη Μεσόγειο.

Σημαντική ήταν και η ενημέρωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μελλοντικές δυνατότητες υποστήριξης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν μέσα από ένα συμμετοχικό εργαστήριο προόρασης (foresight), που διοργάνωσε ο Δρ Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και κάτοχος της έδρας UNESCO on Futures Research, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΠΡΑΞΗ.

Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, το εργαστήριο ήταν ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και του παρόντος και του μέλλοντος. Μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία, εφαρμόστηκαν μεθοδολογίες που βοήθησαν το κοινό να πλοηγηθεί σε διαφορετικά μέλλοντα, μέσα από πιθανά σενάρια του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο του 2040.

«Στο εργαστήριο προόρασης καταφέραμε να δούμε διαφορετικές μορφές, ευκαιρίες, προκλήσεις αλλά και δεξιότητες  που ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός του 2040 μπορεί να προσφέρει. Θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, οικολογικές καταστροφές, οι κλιματικοί πρόσφυγες, η πράσινη μετάβαση, νέα μοντέλα διακυβέρνησης, αλλά και οι νέες τεχνολογίες αναδείχθηκαν και ενέπνευσαν του συμμετέχοντες να σχεδιάσουν το μέλλον του Θαλάσσιου και Παράκτιου Τουρισμού.» δήλωσε ο Δρ. Χριστοφιλόπουλος.

Η ημερίδα και το συμμετοχικό εργαστήριο αποτέλεσαν μία ακόμη δράση του ευρωπαϊκού έργου NAUTILUS  που στόχο έχει τη δημιουργία ενός προγράμματος κατάρτισης και πιστοποίησης για επαγγελματίες στον τουρισμό θαλάσσιων αθλημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας https://nautiluscert.eu/

Δείτε Επίσης

O κορυφαίος Έλληνας δρομέας Χαράλαμπος Πιτσώλης στο Μαραθώνιο Ρόδου

O κορυφαίος Έλληνας δρομέας Χαράλαμπος Πιτσώλης στο Μαραθώνιο Ρόδου

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου, ανακοινώνει με μεγάλη χαρά ότι ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Χαράλαμπος Πιτσώλης θα πάρει μέρος στον  επετειακό TUI Rhodes Marathon που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου 2025 στο νησί της Ρόδου. Είναι η δεύτερη συμμετοχή του Πιτσώλη στο Μαραθώνιο Ρόδου καθώς είχε τρέξει για πρώτη φορά και τώρα επιστρέφει, […]

Συγχαρητήρια του Τόμας Μπαχ στο νέο πρόεδρο της ΕΟΕ Ισίδωρο Κούβελο

Συγχαρητήρια του Τόμας Μπαχ στο νέο πρόεδρο της ΕΟΕ Ισίδωρο Κούβελο

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ισίδωρο Κούβελο και του έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια του για την εκλογή στην προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο κ. Μπαχ ευχαρίστησε τον νέο Πρόεδρο της ΕΟΕ για το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του μέχρι σήμερα ως Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας τονίζοντας […]