Συναρπαστικό φινάλε στο 3ο ετάπ με νικητή τον Βέλγο Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex και τρίτο τον Περικλή Ηλία

Παρά την πτώση του, ο Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke κράτησε την μπλε φανέλα.

Ένα συναρπαστικό τελευταίο σπριντ έξω από το Δημοτικό στάδιο της Καρδίτσας έκρινε τον νικητή του τρίτου ετάπ του Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που ξεκίνησε από τον ομφαλό της γης, τους Δελφούς.

Μεγάλος νικητής ήταν ο Βέλγος Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex, που τερμάτισε μπροστά από τον Εντοάρντο Τζαρντίνι της Drone Hopper-Androni Giocattoli και τον Περικλή Ηλία της εθνικής Ελλάδας, ο οποίος ξεσήκωσε τους εκατοντάδες κατοίκους της πόλης Καρδίτσας που κατέκλυσαν τα σημεία εκατέρωθεν των τελευταίων μέτρων του ετάπ των 171,6 χιλιομέτρων.

Ήταν η πρώτη νίκη επαγγελματική νίκη για τον Βέλγο και το πρώτο βάθρο για τον Ιταλό στη δεκαετή επαγγελματική καριέρα του! Για τον Περικλή Ηλία ήταν η τρίτη φορά που βρέθηκε στην τριάδα στον ελληνικό Γύρο.

«Δεν περίμενα ότι θα κερδίσω γιατί δεν ήμουν ο πιο γρήγορος του γκρουπ των 17, αλλά με είχαν ειδοποιήσει από την ομάδα μου ότι η τελευταία στροφή ήταν απότομη και επικίνδυνη.

Όταν τους είδα όλους να μπαίνουν με 60 χλμ/ώρα, κατάλαβα ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Έτσι ήμουν ο πρώτος που ξεκόλλησε και ο πρώτος που δεν έπεσε. Ήταν ένας τεχνικός τερματισμός.

Σχεδίαζα να πετύχω κάτι καλό στο πέμπτο ετάπ, αλλά ήρθε στο τρίτο. Θα είναι σημαντικό να μείνω δυνατός στη μεγάλη ανάβαση στην Κατάρα.

Η εκκίνηση στους Δελφούς είχε πολύ συναίσθημα. Έχω μελετήσει την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Γνωρίζω αρκετά για την Πελοπόννησο και για τους Δελφούς», είπε ο θριαμβευτής της ημέρας, που τερμάτισε σε 4 ώρες, 11 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Δέος, θαυμασμός και συγκίνηση στους Δελφούς

Στους Δελφούς ετοιμάστηκε για την αρχή του ετάπ μια υπέροχη τελετή, με αφή της φλόγας του αγώνα, που μάγεψε και συγκίνησε το κοινό. Ο πρωταθλητής Ελλάδας Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έδωσε τον Όρκο των αθλητών και παρέλαβε τη δάδα. Το τελετουργικό εκτέλεσε η ομάδα τέχνης και Χορού ΑΤΡΑΠΟΣ και το μουσικό σχήμα ΣΑΟΣ – SAOS.

Ο Γκέιτ έπεσε, η μπλε φανέλα έμεινε

Την μπλε φανέλα, αυτή του πρωτοπόρου του Γύρου, κράτησε ο Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke παρά την πτώση του, μαζί με άλλους δρομείς στα τελευταία μέτρα. Εφόσον το συμβάν έλαβε χώρα εντός των τριών τελευταίων χιλιομέτρων, η πτώση του Γκέιτ δεν επηρέασε το χρόνο και τη θέση του στην τελική κατάταξη.

Το φιλμ του αγώνα

Η πρώτη προσπάθεια για ξεκόλλημα έγινε στα 5 πρώτα χιλιόμετρα της ανάβασης. Ο Αλεσάντρο Μονάκο της Giotti-Victoria Savini Due πήρε το πρώτο σπριντ ανάβασης στο Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας και τους 6 πόντους, με τον κάτοχο της πορτοκαλί φανέλας Τζέιμς Φουσέ της Bolton Equities Blackspoke να κατακτά τους 4 πόντους της δεύτερης θέσης που του έδωσαν το δικαίωμα να διατηρήσει για τρίτη συνεχόμενη μέρα τη φανέλα.

Με νέο ξεκόλλημα, ο Μάιερς της Terenggany Polygon και ο Ετσεμπερία της Caja Rural μονομάχησαν για το πρώτο σπριντ ευθείας στο Λιανοκλάδι με νικητή τον πρώτο.

Σύντομα, μετά το σπριντ και στο δρόμο για το Τρίλοφο, ένα γκρουπ 17 ποδηλατών έκανε επίθεση και έπιασε τους Μάιερς και Ετσεμπερία. Στα 135 χλμ η διαφορά τους από το πελοτόν ήταν στο 1:35 και επομένως η μάχη για το δεύτερο γκρουπ ανάβασης στο Τρίλοφο δόθηκε μεταξύ αυτών με νικητή τον Σβέσταντ της Team Coop.

Στο Καλλιφώνι, το δεύτερο σπριντ ευθείας πήρε ο Μαρκ Στιούαρτ της Bolton Equities Blackspoke και μετά απέμειναν 16,5 χιλιόμετρα μέχρι τον τερματισμό για ένα τελευταίο σπριντ αρκετά «πονηρό» λόγω της διαμόρφωσης της διαδρομής.

Με τον κάτοχο της μπλε φανέλας Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Blackspoke να πέφτει στα τελευταία μέτρα μαζί με μια μικρή ομάδα ποδηλάτων (κι ενώ νωρίτερα με τη δεύτερη θέση στο δεύτερο σπριντ ευθείας ξαναπήρε την κόκκινη φανέλα την οποία όμως εξακολουθεί να φορά ο Μπρόγκε, καθώς ο Νεοζηλανδός είναι κάτοχος και της μπλε), ο δρόμος άνοιξε για αυτόν που είχε τα πιο δυνατά πόδια στην ευθεία. Κι αυτός ήταν ο Βέλγος Λένερτ Τόιχελς της Tarteletto Isorex, που επιτέθηκε δυνατά και πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού

Η τρίτη θέση του Περικλή Ηλία ήταν η πρώτη επιτυχία για τα γαλανόλευκα χρώματα στην επιστροφή του Γύρου Ελλάδας ύστερα από δέκα χρόνια. Εμφανώς ικανοποιημένο η Ηλίας δήλωσε:

«Στα τελευταία 50 χιλιόμετρα μείναμε ένα μικρό γκρουπ και πηγαίναμε πάρα πολύ δυνατά.

Μπήκα από τους τελευταίους στα 300 μέτρα στη στροφή και είχα μια διαίσθηση ότι θα γινόταν μία πτώση. Όντως πέσανε, πέρασα ανάμεσά τους και τερμάτισα 3ος.

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί φέραμε ένα καλό αποτέλεσμα και ατομικό και ως ομάδα και δείχνει ότι σε ένα Γύρο τόσο υψηλού επιπέδου μπορούμε να φέρουμε διάκριση».

Ο αγώνας συνεχίζεται αύριο Σάββατο (30/4) με το 4ο ετάπ από την Καρδίτσα στη Λάρισα.

Δείτε Επίσης

Eurolamp Μεγάλος Χορηγός του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024

Eurolamp Μεγάλος Χορηγός του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024

Η EUROLAMP συνέβαλε ως Μεγάλος Χορηγός στην επιτυχημένη διεξαγωγή του 4ου Ποδηλατικού 2ήμερου Αλιγκάρι Bike 2024 στη Γουμένισσα και τα Μεγάλα Λιβάδια, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του προγράμματος χορηγιών της. Η EUROLAMP εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον κ. Τάσο Τζήκα, πρόεδρο της ΔΕΘ HELEXPO, τον δημοσιογράφο Λευθέρη Πλακίδα και την ομάδα […]