SwimRun – συνέντευξη των αδελφών Mirja και Simone Mierau

Simone και Mirja από που κατάγεστε;
Καταγόμαστε από το Ανόβερο της Γερμανίας.

Πόσο καιρό ζείτε στην Ελλάδα;
Από μικρές ερχόμασταν κάθε καλοκαίρι για διακοπές εδώ, αγαπήσαμε τη χώρα, τους ανθρώπους και το lifestyle της. Πλέον, εδώ και 20 χρόνια μένουμε μόνιμα στην Αθήνα.

Πώς γνωρίσατε το άθλημα του SwimRun για πρώτη φορά; 
Ο αθλητισμός ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Μετά από τρεις μαραθώνιους ψάχναμε για μια καινούργια πρόκληση και έπεσε το μάτι μας σε ένα διαγωνισμό στο γερμανικό περιοδικό Running που ψάχνανε για ένα ambassador team για το γερμανικό swimrun στο Allgäu (Γερμανία). Το έπαθλο ήταν η προετοιμασία για το swimrun με πρόγραμμα προπονήσεων για μισό χρόνο, ένα swimrun wetsuit και παπούτσια, όπως επίσης δωρεάν συμμετοχή στο swimrun Hof, ως προετοιμασία για τον μεγάλο αγώνα SWIMRUN Allgäu. Συμμετείχαμε, μας επέλεξαν και μετά από μισό χρόνο προπόνηση καταλήξαμε στην δεύτερη θέση γυναικών στο Allgäu swimrun. Το πιο σημαντικό, το πάθος για ένα καινούργιο άθλημα, το swimrun, είχε ξεκινήσει.

Τι κάνει το SwimRun τόσο ιδιαίτερο;
Το swimrun για εμάς είναι ένα φανταστικό sport που συνδέει μια απίστευτη πολύπλευρη άθληση με μια μοναδική εμπειρία στην φύση σε μέρη που αλλιώς δεν θα τα είχες ανακαλύψει. Γίνεσαι ένα με την φύση και το μοιράζεσαι με το partner σου και όχι μόνο! Όλοι όσοι ζουν την εμπειρία του swimrun, είναι της ίδιας νοοτροπίας και μια μεγάλη οικογένεια.

Πόσο δυσκολεύει την προσπάθεια των αθλητών το γεγονός ότι αγωνίζεστε σε ζευγάρια δεμένοι μεταξύ σας, έχοντας τον εξοπλισμό και της κολύμβησης και του τρεξίματος πάντα μαζί σας; 
Το γεγονός ότι είσαι δεμένη με τον συναθλητή σου, κάνει το swimrun να το χαρείς διπλά. Αισθάνεσαι συνεχώς μια σιγουριά. Σε δύσκολες στιγμές του αγώνα, όταν μπαίνει η κούραση ή οι καιρικές συνθήκες είναι λίγο πιο δύσκολες, ο partner σου είναι πάντα δίπλα σου, σε στηρίζει μόνο με την παρουσίαση του. Αναπτύσσεται μια απίστευτη ενέργεια ανάμεσα στους δύο ανθρώπους. Εμείς αρχικά νομίζαμε ότι μπορεί αν ο ένας από τους δύο της ομάδας έχει μια κακή μέρα να είναι «βάρος» για τον άλλον, ωστόσο τελικά δεν είναι καθόλου έτσι. Το αντίθετο, θα λέγαμε. Βοηθάει πάρα πολύ στην τελική απόδοση. Στο μαραθώνιο, π.χ. μπορεί να ξεκινάς μαζί με κάποιον συναθλητή, αλλά ο ένας παραμένει πίσω. Στο swimrun ποτέ δεν μένει ένας πίσω, πάντα τερματίζετε μαζί. Αυτή η αίσθηση σου δίνει απίστευτη ενέργεια σε όλη την διαδρομή του αγώνα.  Ως προς τον εξοπλισμό, που πρέπει να έχεις πάντα μαζί, θεωρούσαμε ότι είναι το πιο δύσκολο σημείο σε αυτό το σπορ, αλλά τελικά δεν το καταλαβαίνεις καθόλου, το συνηθίζεις αμέσως. Μετά το πρώτο κολύμπι και τρέξιμο σε ένα swimrun, είναι πλέον φυσιολογικό.

Το γεγονός ότι είστε δίδυμες αδελφές συντελεί θετικά ή αρνητικά στους αγώνες σας;
Στην περίπτωση μας είναι πολύ θετικό, επειδή έχουμε και οι δύο, και στα δύο αθλήματα σχεδόν την ίδια απόδοση και επικοινωνούμε χωρίς πολλά λόγια.  Όμως, θεωρούμε ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι είμαστε δίδυμες, αλλά ότι είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να αποκτήσει καθένας όταν βρει το σωστό partner. Οι κοινές προπονήσεις και η χημεία παίζουν μεγάλο ρόλο. Είναι ένα άθλημα που απαιτεί πραγματικά ομαδική προσπάθεια.

Πόσο απαιτητικό είναι το άθλημα; Σε ποιους απευθύνεται; 
To swimrun κατά την γνώμη μας απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο, το κολύμπι και την φύση, ανεξάρτητα από ηλικία και επίπεδο αθλητή. Το swimrun είναι ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο κυρίως ενώνει τους αθλητές παρά τους κάνει ανταγωνιστές. Η αλήθεια είναι ότι για όσους δεν γνωρίζουν, το swimrun φαίνεται σαν κάτι πολύ δύσκολο και ασυνήθες να κολυμπάς με παπούτσια και να τρέχεις με ένα σάκο στην πλάτη. Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς αυτά δεν είναι που σκέφτεσαι ή σε δυσκολεύουν περισσότερο στη διαδρομή, αντιθέτως τα ξεχνάς και πιο πολύ σε βοηθούν οι αλλαγές του κολυμπιού και του τρεξίματος, όπως και η αλλαγή του περιβάλλοντος για να αντέχεις τα χιλιόμετρα και τα απρόβλεπτα της θάλασσας και της διαδρομής. 

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να δοκιμάσει την εμπειρία του SwimRun; 
Απλά να το δοκιμάσει χωρίς πολλή σκέψη. Καλό είναι να κάνει κάποιος προπονήσεις κολύμβησης και τρεξίματος, όχι υπερβολικά, αλλά να νιώσει μια σιγουριά και πριν τον πρώτο αγώνα να έχει κολυμπήσει και να τρέξει μια φορά τουλάχιστον με τον συναθλητή του, με στολή και δεμένοι με σκοινί. Όλα τα άλλα έρχονται στην πορεία.

Πώς ήταν η εμπειρία σας στο SwimRun και οι σκέψεις σας στην πορεία σας προς τον τερματισμό;

Κάθε φορά που κάνουμε ένα swimrun, πέρυσι στην Ύδρα ήταν ο τέταρτος αγώνας μας, βλέπουμε όλους τους αθλητές με τον εξοπλισμό  τους και λέμε ότι είμαστε τρελές που το κάνουμε και εμείς. Όμως, μόλις ξεκινάμε, τα ξεχνάμε όλα και σκεφτόμαστε μόνο την διαδρομή.

Αυτή τη φορά, στα πρώτα μέτρα στη θάλασσα είχαμε αμφιβολίες αν θα τα βγάλουμε πέρα με τα κύματα και τα ρεύματα, αλλά είπαμε, δεν πειράζει όσο αντέξουμε. Καταφέραμε το πρώτο κολύμπι και ξεκίνησε η ωραία διαδρομή στην ακτή και στα βουνά της Ύδρας… Η ομορφιά του τοπίου, τα αστεία με τους συναθλητές στην διαδρομή, όλα πήγαν τέλεια. Το δεύτερο κολύμπι φέτος ήταν αρκετά δύσκολο, στη μέση του πουθενά στη θάλασσα, μας πέρασαν σκέψεις όπως «σε ποιο βράχο να κρατηθεί κάνεις όταν δεν αντέχει άλλο τα κύματα», βλέπαμε και άλλους συναθλητές να παλεύουν, δεν νιώσαμε μόνες και ξαφνικά είχε περάσει και το δεύτερο κολύμπι. Αρκετά ευχαριστημένες που επιτέλους βγήκαμε από τη θάλασσα, ξεκίνησε το δεύτερο τρέξιμο και κατά περίεργο τρόπο, από την κούραση ξαφνικά νιώσαμε πάλι δυνάμεις, σαν το τρέξιμο να μας ξεκούρασε. Περνώντας από την πόλη, ξέραμε ότι μας έχει μείνει μόνο ένα κολύμπι και ένα τρέξιμο. Είπαμε ότι δεν πρέπει να παραπονιόμαστε.. Ποιος έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτό που ζούμε, τι άλλο θέλουμε; Μπήκαμε με κέφια στο τελευταίο κολύμπι και παρά τα ρεύματα και τις δυσκολίες, βγήκαμε στην ακτή. Περήφανες που τα καταφέραμε, τελειώνει το τελευταίο τρέξιμο πολύ γρήγορα και ξαφνικά ακούμε τον κόσμο να χειροκροτεί και μπαίνουμε στον τερματισμό. Νιώσαμε περηφάνια, κούραση και απέραντη χαρά!

Θα το ξανακάνετε;
Ναι! Δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα όχι η τελευταία φορά.

Θα προτείνατε την εμπειρία σε φίλους και γνωστούς και αν ναι, ποια λόγια θα διαλέγατε για να το προτείνετε;
Οπωσδήποτε! Αν το δοκιμάσεις μια φορά δεν θα σταματήσεις. Το αίσθημα του swimrun να γίνεσαι ένα με την φύση, είναι μοναδικό. 

Αν θέλατε να δώσετε μια μόνο συμβουλή η κάθε μία σας στον διοργανωτή, ποια θα ήταν αυτή;
Να διοργανώνονται και άλλα swimrun στην Eλλάδα, να έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε και να δοκιμάσουμε και άλλες διαδρομές. Η Ελλάδα είναι ένα ιδανικό μέρος για swimrun, με μεγάλη ποικιλία διαδρομών. Να γίνει το swimrun πιο γνωστό εδώ. Ίσως καλό θα ήταν να υπάρχει στους αγώνες η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού, κάτι που έχουμε δει σε αγώνες στη Γερμανία, για να έχει ο καθένας την ευκαιρία να δοκιμάσει το άθλημα πριν αγοράσει τα δικά του πράγματα.

Δείτε Επίσης

Με επιτυχία στέφθηκε το 1ο “Olympus Adrenaline & Nature Festival” στην Πιερία

Το 1ο Olympus Adrenaline & Nature Festival ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2024, στην πανέμορφη Πιερία. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές δωρεάν εμπειρίες, μέσα από ποικιλία προτάσεων σε υπηρεσίες, δραστηριότητες και προϊόντα, που πρόσφεραν οι τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς. Να γνωρίσουν την […]

Fitness Awards 2024

ο θεσμός που αναδεικνύει και επιβραβεύει τις σημαντικές προόδους στο χώρο του fitness.