Πολλαπλάσιες οι δαπάνες του ΣΕΓΑΣ για ολυμπιακή προετοιμασία από την επιχορήγηση της ΕΟΕ

Σχετικά με δημοσίευμα αναφορικά με αίτημα πρώην πρωταθλητών– τριών του Στίβου, για τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ανακοινώνονται τα εξής:

Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ εκφράζει τη λύπη του γιατί γνωστοί κύκλοι που αντιπολιτεύονται τη σημερινή Διοίκηση χρησιμοποιούν για μια ακόμα φορά αθλητές για να πετύχουν τη δημιουργία εντυπώσεων.

Θυμήθηκαν μετά από μια δεκαετία να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση σε κάποιους αθλητές – αθλήτριες, ότι δήθεν έχουν αδικηθεί, γιατί η Ομοσπονδία τους παρακράτησε χρήματα που προορίζονταν για εκείνους και «χάθηκαν».

Η αλήθεια είναι η εξής:
Το συνολικό ποσό για κάθε Ομοσπονδία διαμορφώνεται με βάση πίνακα κριτηρίων, που προσμετρώνται οι αθλητές που πληρούν το κάθε ένα από αυτά. Το συνολικό ποσό που προκύπτει αποτελεί την επιχορήγηση της Ε.Ο.Ε. προς την κάθε Ομοσπονδία. Το ποσό αυτό δεν είναι ονομαστικό, για κάθε αθλήτρια και αθλητή, αλλά συνολικό και καλύπτει συγκεκριμένες «επιλέξιμες» δαπάνες που ορίζονται από την Ε.Ο.Ε.

Η προολυμπιακή ομάδα συγκροτείται από ένα ευρύτερο αριθμό αθλητών-αθλητριών, οι οποίοι-ες πληρούν τα βασικά κριτήρια, αλλά και διεκδικούν βάσιμα την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έτσι, σύμφωνα με το 190/ΜΚ/κσ /1/2/21 έγγραφο της ΕΟΕ:
• Το 2010 δεν δόθηκε στον ΣΕΓΑΣ επιχορήγηση προολυμπιακής προετοιμασίας.
• Το 2011, δόθηκε το ποσόν των 315.239€.
• Το 2012, δόθηκε το ποσόν των 406.700€.
Αντιστοίχως, με βάση τα επίσημα και ελεγμένα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ δαπανήθηκαν στους κωδικούς που αφορούν επιλέξιμες δαπάνες της Ε.Ο.Ε.:
• Το 2010 πάνω από 2εκ.€.
• Το 2011 πάνω από 1εκ.€.
• Το 2012 πάνω από 1εκ.€.
Αναλυτικά:
Α) Το 2010, παρότι δεν δόθηκε από την Ε.Ο.Ε. επιχορήγηση, ο ΣΕΓΑΣ κάλυψε με πολύ μεγάλα ποσά τις δαπάνες προολυμπιακής προετοιμασίας μέσω των κωδικών του προϋπολογισμού του, που αφορούν «επιλέξιμες δαπάνες», κατά τον κανονισμό του προγράμματος Ολυμπιακής Προετοιμασίας της Ε.Ο.Ε. Την ευχέρεια αυτή την είχε γιατί το ύψος της τακτικής επιχορήγησης της ΓΓΑ, αφ’ ενός και οι ίδιοι πόροι αφ’ ετέρου επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Β) Το 2011, το συνολικό ποσό που εισέπραξε ο ΣΕΓΑΣ από την Ε.Ο.Ε. προέκυψε από τα κριτήρια που πληρούσαν 20 αθλητές – αθλήτριες, ενώ η προολυμπιακή ομάδα αποτελούνταν από 54 αθλητές – αθλήτριες στους οποίους μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνονταν η αθλήτρια Λεδάκη και οι αθλητές Πούλιος και Σταματόγιαννης.
Τη χρονιά αυτή η τακτική επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ μειώθηκε αρχικά κατά ένα εκατομμύριο σε σχέση με το 2010 και στη μέση της χρονιάς (2011) κατά άλλα δύο εκατομμύρια, σύνολο τρία εκατομμύρια!! (λόγω μνημονίου).
Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα της Ολυμπιακής προετοιμασίας συνεχίστηκε κανονικά, με τις αναγκαίες βέβαια προσαρμογές. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά που δαπανήθηκαν ήταν πολλαπλάσια της επιχορήγησης της Ε.Ο.Ε.

Γ) Το 2012 ο ΣΕΓΑΣ εισέπραξε το ποσό των 419.048€ για Ολυμπιακή προετοιμασία, το οποίο το διαχειρίστηκε με τον ίδιο τρόπο, καλύπτοντας δαπάνες που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Επιλέξιμων δαπανών.
Στην προολυμπιακή ομάδα του 2012, που αποτελείτο από 26 αθλητές – αθλήτριες, δεν συμπεριλαμβάνονταν η αθλήτρια Φιλάνδρα.

Συμπεράσματα:
α) όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω και κυρίως από την απάντηση της ΕΟΕ, σε καμία περίπτωση δεν «μοιράζονται» τα χρήματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας, στους αθλητές που συγκροτούν την εκάστοτε προολυμπιακή ομάδα, αλλά καλύπτονται δαπάνες που περιλαμβάνονται στις «Επιλέξιμες» κατά προτεραιότητα στους αθλητές αυτούς.

β) Από τον πίνακα «Επιλέξιμων Δαπανών», θα διαπιστώσει κανείς ότι αυτές κατανέμονται σε μια σειρά κωδικών του κεφαλαίου «ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» του προϋπολογισμού του ΣΕΓΑΣ.
Το 2010, με μηδενική επιχορήγηση από την ΕΟΕ, οι σχετικοί κωδικοί ξεπερνούσαν τα 2εκ.€ συνολικά.
Το 2011 με επιχορήγηση 315.239, οι σχετικοί κωδικοί ξεπερνούσαν κατά πολύ το 1εκ.€.
Το 2012, με 419.048 από την ΕΟΕ οι σχετικοί κωδικοί ξεπερνούσαν επίσης κατά πολύ το 1εκ.€.

Τέλος, σύμφωνα με τον κανονισμό του προγράμματος Ολυμπιακής προετοιμασίας 2009-2012, «Την μεθόδευση κατανομής και την ευθύνη διαχείρισης της Οικονομικής Υποστήριξης, που προορίζεται αποκλειστικά για την προετοιμασία των ενταγμένων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αθλητών – αθλητριών στην προολυμπιακη ομάδα όλων των αθλημάτων, έχει η οικεία Ομοσπονδία»

Στους αγαπητούς αθλητές μας θα αποσταλεί ενημέρωση που αφορά την κάθε μία και κάθε έναν προσωπικά. Καλό θα είναι, πάντως, να μην παρασύρονται. Γνωρίζουν καλά ότι ανήκαν σε μια Ομοσπονδία που παρείχε και εξακολουθεί και σήμερα να παρέχει σε αθλήτριες και αθλητές πολύ σημαντικές παροχές, που δεν συνηθίζονται στον Ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Οι εμπνευστές και υποκινητές αυτής της κίνησης, που όψιμα «θυμήθηκαν» κάποιους αθλητές μας, ματαιοπονούν και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εκθέτουν τον εαυτό τους και «καθοδηγητές» τους.

Δείτε Επίσης

The Uniform of Hope

The Uniform of Hope

Τατιάνα Μπλάτνικ και η Breathe Hellas ξεκινούν Εθνική Καμπάνια Ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία των νέων στην Ελλάδα