Πευκί και Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης

Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης στο Πευκί
Στη Βόρεια Εύβοια

Ο αθλητικός τουρισμός στα καλύτερα του

Του Λευθέρη Πλακίδα

Η διοργάνωση του αυθεντικού μαραθωνίου κολύμβησης δεν είχε μόνο αθλητικό αποτύπωμα. Ήταν άψογη οργανωτικά και αξιοποίησε το ωραίο φυσικό περιβάλλον και την υπέροχη θάλασσα. Όταν οι κολυμβητές έκαναν χεριές προς το βουνό πάνω από τον οικισμό στο Πευκί και έβλεπαν το καμένο δάσος, ήξεραν ότι είχαν και ένα δεύτερο λόγο για να προσπαθήσουν περισσότερο. Ο αθλητισμός δεν περιορίζεται μόνο στις επιδόσεις και στις επιτυχίες. Είχε για τρεις μέρες και έναν ακόμη ρόλο. Έγινε πλατφόρμα επικοινωνίας και προβολής της περιοχής που έχει ανάγκη από τουρισμό και επισκεψιμότητα μετά από όσα συνέβησαν το 2021 με τις πυρκαγιές. 
Όλη η ομάδα της Active Media που ανέλαβε να υλοποίησει τη διοργάνωση ξεπέρασε για μία ακόμη χρονιά τον πήχη που είχε βάλει. Η εικόνα της διοργάνωσης δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από μεγάλες διοργανώσεις. 
Η τοπική κοινωνία και ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού αγκάλιασαν την αθλητική δραστηριότητα και απόλαυσαν και εκείνοι τους αθλητές που συμμετείχαν. Αρκετοί ξένοι αθλητές εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές του τοπίου και της περιοχής που είναι ένα από τα άγνωστα σημεία στην Ελλάδα. Λίγοι ξέρουν την τοποθεσία και όλα όσα έχει να προσφέρει. 

Ένας τόπος παραθερισμού όπως ήταν παλιά η συνήθεια στην Ελλάδα. Με εικόνες που παραπέμπουν σε εκείνες τις εποχές. Με γαλήνη και ηρεμία που χρειάζεται κάποιος για να χαλαρώσει. Με μία απέραντη παραλία που έχει και πολλά beach bar αλλά και σημεία που μπορείς να να βουτήξεις χωρίς πολύ κόσμο. Άφθονα ταβερνάκια που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και μια μεγάλη περαντζάδα για να γνωρίσεις τους επισκέπτες της περιοχής. Πάνω από ένα χιλιόμετρο φαρδύ πεζοδρόμιο για να περπατήσεις από τη μία άκρη του οικισμού στην άλλη. 

Στο αγωνιστικό κομμάτι υπήρχε ο Γιώργος Σκοτάδης που έκανε έναν απίθανο χρόνο στα 14.5 χιλιόμετρα. Ο 24χρονος που ζει μεταξύ Ελλάδος και Ολλανδίας έχει τις δυνατότητες να γίνει ένας εξαιρετικός κολυμβητής ανοιχτής θάλασσας. Υπάρχει χώρος και ανάγκη για τέτοιου επιπέδου κολυμβητές. Στόχος του είναι να λάβει μέρος τις επόμενες χρονιές σε διεθνείς αγώνες για να διεκδικήσει και μία συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχει επιλέξει να τρέχει με την Ελληνική Εθνική ομάδα και τα επόμενα χρόνια θα τον δούμε με το εθνόσημο να διακρίνεται σε μεγάλους αγώνες.

Ο αγώνας των 14,5χλμ. «Σκυλλίας & Ύδνα» έδωσε τη δυνατότητα για πρώτη φορά στους συμμετέχοντες να κολυμπήσουν πάνω από τα ναυάγια της ναυμαχίας του Αρτεμισίου του 480 π.Χ. Οι αθλητές ακολούθησαν το παράδειγμα του Σκυλλία και της κόρης του Ύδνας, τους πρώτους δηλαδή κολυμβητές υπεραποστάσεων, σύμφωνα με τον Πατέρα της Ιστορίας Ηρόδοτο και άλλους ιστορικούς, που βοηθήσαν τις ελληνικές δυνάμεις στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου εναντίον του περσικού στόλου. 

Στις μικρότερες αποστάσεις έπεσαν αθλητές όπως ο Γιώργος Αρνιακός και η Ηλέκτρα Λεμπλ στα 3 χιλιόμετρα που ήταν οι νικητές, αλλά και ο Παναγιώτης Μπαλάνος και ο Δημήτρης Νέγρης που είναι κολυμβητές πισίνας και έδειξαν όλοι τους ότι είναι σε άριστη κατάσταση. Στα 5 χιλιόμετρα ξεχώρισε ο 15χρονος Γιώργος Δουβανάς που κέρδισε μετά από μία δυνατή μάχη με τη Βουλγάρα αθλήτρια Georgieva Liliyana, ενώ στην τρίτη θέση ήταν ο Χριστόφορος Θεοφάνους. 

Ένας θρύλος της ανοιχτής θάλασσας και με τεράστιες περγαμηνές ο 56χρονος Γερμανός Christof Wandratsch ήταν ο νικητής στα 10 χιλιόμετρα. Με απίθανο χρόνο και με το γεγονός ότι το Σάββατο είχε πέσει και στα 14.5 χιλιόμετρα. 

Υπήρχαν όλες τις μέρες μουσικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή ελληνική μουσική και με τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που προωθούσε τα τοπικά προιόντα της περιοχής. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι αν μπορούν να συνεργαστούν οι Δήμοι με ιδιώτες μπορούν να γίνουν θαύματα. Για την αναγέννηση της περιοχής ο συμβολισμός του κολυμβητικού μαραθωνίου έχει το δικό του αποτύπωμα. 

Δείτε Επίσης

Με επιτυχία στέφθηκε το 1ο “Olympus Adrenaline & Nature Festival” στην Πιερία

Το 1ο Olympus Adrenaline & Nature Festival ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο 25 και 26 Μαΐου 2024, στην πανέμορφη Πιερία. Η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μοναδικές δωρεάν εμπειρίες, μέσα από ποικιλία προτάσεων σε υπηρεσίες, δραστηριότητες και προϊόντα, που πρόσφεραν οι τοπικοί επιχειρηματίες και φορείς. Να γνωρίσουν την […]