Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» αγκαλιάζει όλους τους δρομείς και υποδέχεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ

Ο συμπεριληπτικός χαρακτήρας και η κοινωνική διάσταση του 17ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα αναδειχθούν φέτος περισσότερο από κάθε άλλη φορά, στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής 30 Απριλίου 2023.

Ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» αγκαλιάζει όλους τους δρομείς και υποδέχεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ

Όπως ακριβώς διαμηνύει το σύνθημα της διοργάνωσης «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» θα είναι μία γιορτή για όλους, δίνοντας σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να απολαύσει ισότιμα μία μοναδική δρομική εμπειρία.

Η φετινή διοργάνωση, που είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, θα δώσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευπαθείς ομάδες και θα στείλει ισχυρά μηνύματα κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από την παρουσία των ΑμεΑ, των πραγματικών νικητών της ζωής, που δηλώνουν σταθερά παρόντες στην εκκίνηση όλων των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος και ξεπερνούν κάθε εμπόδιο, ώστε να φτάσουν μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.

Παράλληλα, μάλιστα, με τον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin της 30ής Απριλίου, πρόκειται να διεξαχθεί το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ, σε συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ).

Την πρωτοποριακή αυτή σύμπραξη σχολίασε η Πρόεδρος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, Ιωάννα Καρυοφύλλη, τονίζοντας τα εξής: «Ο αθλητισμός ενώνει και σπάει κατεστημένα. Σ’ ένα αθλητικό, αλλά και κοινωνικό γεγονός, δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές, ούτε διακρίσεις. Είναι όλοι Αθλητές και Αθλήτριες με δικαίωμα στη συμμετοχή!»

Δυναμικό «παρών» θα δώσει και η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» (https://trexe.gr), που θα πάρει μέρος με επτά αμαξίδια, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία και σε ισάριθμους συνοδούς μία εμπειρία που εξυψώνει…

Ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, Βασίλης Γερογιάννης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η ιστορία ξεκίνησε όταν συναντηθήκαμε τυχαία στον Μαραθώνιο της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2013, τότε που ο Αχιλλέας συνόδευε τον Γιαννάκη σε αμαξίδιο και τρέξαμε μαζί τα τελευταία δύο χιλιόμετρα της διαδρομής.

Λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2014, συμμετείχαμε παρέα στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Αυτός ήταν ο πρώτος Μαραθώνιος της κόρης μου Μαριλένας και έκτοτε συμμετέχουμε ανελλιπώς στους Μαραθωνίους της Αθήνας. Μετά από οκτώ χρόνια επιστρέψαμε στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη όπου συμμετείχαμε στον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο με μια μεγαλύτερη “παρέα”. Πλέον η ομάδα “Τρέξε Μαζί Μου” συμμετέχει με επτά αμαξίδια και ευελπιστεί να τα πολλαπλασιάσει στο άμεσο μέλλον για να σκορπίσει χαρά σε περισσότερα ΑμεΑ και να υποστηρίξει με τον μοναδικό τρόπο την συμπερίληψη!»

Αντίστοιχη πρωτοβουλία αποτελεί η ομάδα “NeverGiveUp”, πού έχει ως κύριο σκοπό τη συνοδεία ατόμων με αναπηρία σε αγώνες τρεξίματος και πρόκειται να συμμετέχει στον Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ για έβδομη χρονιά. Στη φετινή διοργάνωση της Κυριακής 30 Απριλίου, η ομάδα θα συμμετάσχει συμβολικά στη διαδρομή των 10.000μ..

Ο Θωμάς Τάτσιος δήλωσε ενόψει του επερχόμενου αγώνα: «Με νέο θεσμικό ρόλο και μετά την απόκτηση δύο επιπλέον ειδικών αμαξιδίων, η ομάδα μας είναι έτοιμη να συνοδεύει έως και τρία παιδιά στους αγώνες. Στόχος είναι να μεταφέρει χαμόγελα, καθώς και το μήνυμα της συμπερίληψης όλων σε μεγάλες κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Ραντεβού στην εκκίνηση…».

Στη φετινή διοργάνωση θα λάβει μέρος και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όπου θα συμμετάσχουν περιθαλπόμενοι και ωφελούμενοι των δομών, συνοδοί, εργαζόμενοι, σύλλογοι και φίλοι του φορέα, τονίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης και την ανάγκη μιας κοινωνίας ανοικτής προς όλους.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin έχει ως εξής:

Ώρα 07:45: Εκκίνηση Μαραθωνίου από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία της Πέλλας.

Ώρα 09:00: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ για μαθητές δημοτικών σχολείων από την Πλατεία Αριστοτέλους.

Ώρα 09:00: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. από το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων.

Ώρα 13:00: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Κοινός Τερματισμός όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος στο ύψος της πλατείας του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη παραλία της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί πλήθος εκδηλώσεων που αφορούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο Δρόμος μαθητών δημοτικών Σχολείων αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε χρώμα και συμμετοχή παιδιών, το πρόγραμμα παιδαγωγικών παιχνιδιών και δημιουργικής απασχόλησης Kids Athletics που θα ακολουθήσει και θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του Διεθνούς Μαραθωνίου, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, το παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, καθώς και πρόγραμμα περιηγήσεων και ξεναγήσεων, θα καταστήσουν τον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- bwin αθλητική και κοινωνική γιορτή για τη Θεσσαλονίκη, ιδανικό τουριστικό αθλητικό προορισμό για όλη την οικογένεια, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Προθεσμία ολοκλήρωσης των ομαδικών συμμετοχών είναι η Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ενώ των ατομικών εγγραφών η Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.alexanderthegreatmarathon.org, www.atgm.gr.

Δείτε Επίσης