Μεγάλος νικητής του 41ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ο Φώτης Ζησιμόπουλος με νέο ρεκόρ αγώνα 19:55:02

255 οι τερματίσαντες  αθλητές!

Ο 41ος, ιστορικός αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον», μήκους 245χιλιομέτρων, ολοκληρώθηκε προσφέροντας για ακόμη μια χρονιά, απίστευτες στιγμές συγκίνησης, χαράς, και ενθουσιασμού, τόσο στους δρομείς, όσο και στους εθελοντές που συμμετείχαν, αλλά και στους λειτουργούς των Δήμων όπου διέσχισε ο αγώνας. Άξια συγχαρητηρίων ήταν, η αθρόα προσέλευση των κατοίκων, όχι μόνο της Σπάρτης ,οι οποίοι  κατέκλεισαν, το σημείο τερματισμού, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής όπου, χειροκρότησαν τους δρομείς με όλες τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι την ολοκλήρωση του 41ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

255 οι τερματίσαντες  αθλητές!

Με καλές καιρικές συνθήκες στο πλευρό τους, τερμάτισαν οι 255 δρομείς την διαδρομή των 245,3 χλμ από την Αθήνα στην Σπάρτη, εντός του χρονικού ορίου των 36 ωρών, ολοκληρώνοντας έτσι με επιτυχία τον δύσκολο άθλο τους.

Στις 3 πρώτες θέσεις του αγώνα τερμάτισαν οι:

1ος ο Έλληνας Φώτης Ζησιμόπουλος (Νο.124)  με χρόνο 19:55:02 ο οποίος ξεπέρασε το ρεκόρ της διοργάνωσης το οποίο κατείχε ο Γιάννης Κούρος από το 1984. Ακολούθησε ο Νορβηγός Holvik Simen (No.375), στη 2η θέση, φετινός νικητής του Badwater και 3η γενικής η Αμερικάνιδα, Camille Herron (No.56).

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις των Ελλήνων δρομέων οι οποίοι αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη του αγώνα! Συνολικά, τερμάτισαν 32 άντρες και 5 γυναίκες. Από αυτούς, οι δύο ήταν εντός της πρώτης δεκάδας, στους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την επίδοσή τους.

Πρώτος Έλληνας τερμάτισε ο μεγάλος νικητής του 41ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, Φώτης Ζησιμόπουλος, δεύτερος Έλληνας ο Γιώργος Δημουλάς (Νο.145) στην 9η θέση, και τρίτος Έλληνας ο Ιωάννης Πανταζής (No.158) ο οποίος τερμάτισε στην 23η θέση της γενικής κατάταξης.  Συνολικά, από Ελληνικής πλευράς στην κατηγορία ανδρών τερμάτισαν 32 δρομείς .

Εκπληκτική η επίδοση των γυναικείων συμμετοχών. Τρεις στην πρώτη δεκάδα.

Στην κατηγορία των γυναικών την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν, η Camille Herron (No.56) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 3η στη γενική κατάταξη, η οποία ήταν η νικήτρια του 39ου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, κάνοντας τον καλύτερο χρόνο στην κατηγορία των γυναικών. Στην 2η και 3η θέση τερμάτισαν οι Φινλανδές, Honkala Noora (No.288) και Lipiainen Satu (No.122), οι οποίες κατετάγησαν στην 4η και στην 8η θέση της γενικής αντίστοιχα.

Στην κατηγορία των Ελληνίδων αθλητριών, συνολικά τερμάτισαν 5, με τις τρεις πρώτες να είναι: 1η η Μάρθα Ξηροφώτου (Νο.199) 39η γενικής, 2η τερμάτισε η Πέγκυ Στάρφα Παπαφίλη (Νο.171) 71η στη γενική κατάταξη, και στην 3η θέση τερμάτισε η Μαρία Πολυζώη (Νο.184) 159η στη γενική κατάταξη. Και στις 5 αθλήτριες αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για το θάρρος που επέδειξαν όσο και για την προσπάθεια που κατέβαλαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα των 245 χλμ.

Με απόλυτη επιτυχία έλαβε χώρα η τελετή απονομής των βραβείων που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο Δήμος Σπάρτης του οποίου την Αιγίδα φέρει ο ιστορικός αγώνας. Ο Δήμαρχος Σπάρτης  κ. Πέτρος Δούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αφού ευχαρίστησε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες για τη συμμετοχής τους, προσφώνησε και τις 50 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι 350 αθλητές που έλαβαν μέρος στον αγώνα, και τους οποίους ξαναπροσκάλεσε στην Σπάρτη και την επόμενη χρονιά.

Εν συνεχεία, στη διάρκεια της τελετής, τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», κ. Κωστής Παπαδημητρίου, ο οποίος, απευθυνόμενος σε όλες τις αρχές  και τους κατοίκους της  Σπάρτης, είπε τα εξής: Η πόλη της Σπάρτης, αποτελεί το μισό της λέξης «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» ενώ, το άλλο μισό, αναφέρεται στον άθλο που κάνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα προκειμένου να φτάσουν μέχρι εδώ! Σπάρτη λοιπόν και άθλος, αποτελούν την πραγματική ετοιμολογία της λέξης «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Εν συνεχεία, την παράσταση κατά τη διάρκεια της βράβευσης του πρώτου νικητή του αγώνα, έκλεψε υψίφωνος κ. Μουζάκη, η οποία έψαλε τον εθνικό μας ύμνο ξεσηκώνοντας ευχάριστα τα πλήθη του κόσμου. Αμέσως μετά την απονομή των επάθλων στους τρεις πρώτους άνδρες δρομείς, ο πρωταγωνιστής του αγώνα Φώτης Ζησιμόπουλος, δήλωσε  «Ο κόσμος ήταν η δύναμή μου! Κουράστηκα για να φτάσω σε αυτόν εδώ το χρόνο, έκανα πάρα πολλές προπονήσεις! Τα μεγάλα πράγματα θέλουν μεγάλες θυσίες. Ραντεβού του χρόνου».

Στη συνέχεια, οι τρεις πρώτοι άνδρες νικητές απαθανάτισαν τη στιγμή με την καθιερωμένη φωτογραφία..

Στιγμές αργότερα τη σκυτάλη των βραβεύσεων πήραν οι τρεις πρώτες γυναίκες, όπου η Αμερικανίδα Camille  Herron , δήλωσε ότι ευχαριστεί μέσα από την καρδιά της τον άνδρα της και τον Πρόεδρο του Διεθνούς συνδέσμου, που πίστεψαν σε αυτή και τη στήριξαν προκειμένου να επιτύχει το σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα, γράφοντας την καλύτερη επίδοση στη γυναικεία κατηγορία, τερματίζοντας και στην 3η  θέση της γενικής. 

Ο Δήμος Σπάρτης βράβευσε επίσης τον Γερμανό Σπαρταθλητή Karl Hubert, ο οποίος τερμάτισε τον αγώνα για 25η φορά.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Δευτέρα 2/10/2023 ο Δήμος Σπάρτης παραθέτει γεύμα σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος στον αγώνα. Εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί μια αρμονική συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Συνδέσμου και του Δήμο Σπάρτης, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο μετά από την τελετή των βραβείων που διοργανώνει ο δήμος Σπάρτης.  

Στη φετινή διοργάνωση, οι φίλοι των υπεραποστάσεων είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω ζωντανής μετάδοσης livestreaming, τον άθλο των Σπαρταθλητών, μέσα από στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνδέσμου, www.spartathlon.gr.

Όλα τα τελικά αποτελέσματα του αγώνα μπορείτε να τα δείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.spartathlon.gr/spartathlon/results/search

Αδύνατη θα ήταν η διεξαγωγή του αγώνα χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Εθελοντών οι οποίοι για 36 ώρες υποστηρίζουν ασταμάτητα τους δρομείς με όλες τις δυνάμεις τους σε όλο το μήκος της διαδρομής των 245,3χλμ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την σημαντική συμβολή των οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα των 36 ωρών, συνόδευαν και προστάτευαν του προπορευόμενους αθλητές & αθλήτριες με υπευθυνότητα εγγυώμενοι για την προσωπική τους ασφάλεια!

Μια εικόνα χίλιες λέξεις! Και αυτό έκαναν τα μέλη της ΛΕΦΩΣ τα οποία αποθανάτισαν χιλιάδες στιγμές από την υπερπροσπάθεια των αθλητών οι οποίοι, θα απολαύσουν αρκετές φωτογραφίες οι οποίες θα τους εμφανίζουν σε διαφορετικά μέρη της διαδρομής, δια χειρός των ακούραστων εθελοντών της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης!

Η φετινή διοργάνωση του 41ου Διεθνούς Αγώνα Υπεραποστάσεων ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, τελεί υπό την Αιγίδα των Δήμων: Αθηναίων & Σπάρτης καθώς και του Υπουργείου Τουρισμού & Εθνική Άμυνας, έχει δε την άμεση εποπτεία και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων (Ι.Α.U.).

Γραφείο Τύπου ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

Τζερτζεβέλης Παντελής

Δείτε Επίσης