Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Η εικόνα ντοκουμέντο για τα 10 χρόνια Zagori Race

Ένα βλέμα, ένα άγγιγμα, μία σχέση ζωής

Του Λευθέρη Πλακίδα
Φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνη

Η σχέση παππού και εγγονού είναι πολλές φορές καθοριστική και για τις δύο πλευρές και αναδεικνύει χαρακτηριστικά που μπορούν να εκτοξεύσουν τη σύνδεση. Είναι μαγική η σχέση ειδικά όταν υπάρχει η παρακίνηση και έμπνευση από τον πομπό (παππούς) προς τον δέκτη (εγγονό).

Στην περίπτωση του Κώστα Καλόγηρου ο παππούς δεν είναι απλά ένας παππούς. Όπως και ο εγγονός Απόστολος Τζουμάκας δεν είναι μία απλή περίπτωση εγγονού. Ο παππούς έτρεξε φέτος τα 80 χιλιόμετρα για μία ακόμη χρονιά. Στα 70 του. Και αφιέρωσε τον τερματισμό και την προσπάθεια του στην αδικοχαμένη (από τον Κορωνοϊό) γυναίκα του και γιαγιά του Αποστόλη.  Ο εγγονός απέναντι έγινε ο μικρότερος σε ηλικία που μπήκε σε αυτόν τον αγώνα και τερμάτισε, μάλιστα τρίτος. 

Την εικόνα αποτύπωσε ο Γιώργος Ζαρζώνης. Ο φωτογράφος των βουνών. Ένας από τους πιο γνωστούς για τα υπέροχα λευκώματα και για τη διαδρομή του στα ταξιδιωτικά και γενικής ύλης περιοδικά, φωτογράφος. Το κλικ του στο βλέμμα των δύο ανδρών είναι έκδηλο όλων όσων αιωρούνταν εκείνη τη στιγμή. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 24 Ιουλίου. Λίγα λεπτά πριν την εκκίνηση της διαδρομής των 80 χιλιομέτρων στα Zagori Race που έκλεισε φέτος τα 10 χρόνια διοργάνωσης. Ο παππούς περήφανος που θα ήταν στην ίδια γραμμή εκκίνησης με τον εγγονό του. Περήφανος που συνεχίζει τη διαδρομή τη δική του, της μητέρας και κόρης του, του πατέρα του, του θείου του. Όλη η οικογένεια τρέχει στα βουνά. Έτρεχε και πριν τη διοργάνωση. Για τον παππού Κώστα έτρεχαν όλοι και πριν από εκείνον, όχι τόσο για να γυμνάζονται, αλλά γιατί τότε πριν από πολλές δεκαετίες, δεν είχαν άλλον τρόπο μετακίνησης. 

Ο Απόστολος, ο εγγονός ήθελε να πάρει την ενέργεια του παππού, γνωρίζοντας ότι θα τη χρειαστεί στο εγχείρημα του. Ήξερε ο νεαρός ότι είχε να αντιμετωπίσει ένα τέρας, όσο και αν του το είχαν συστήσει οι γονείς του και ο μέντοράς του Δημήτρης Θεοδωρακάκος. 

Σε κάθε αθλητική διοργάνωση πάντα υπάρχουν κορυφαίες στιγμές. Μόνο όταν τις αποτυπώνουν σπουδαίοι φωτογράφοι μπορούν να γίνουν ιστορικά ντοκουμέντα. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία μίας διοργάνωσης. Όταν έχει συνεργάτες αυτού του επιπέδου. Τον Απόστολο Τζουμάκα τον έχει αγκαλιάσει και τον υποστηρίζει η The North Face Ελλάδος και επιβεβαιώνει το σύνθημα της “Μη σταματάς να εξερευνάς”. Τον τόπο σου, τον εαυτό σου, τις δυνατότητές σου. 

Δείτε Επίσης

Πρόσκληση συμμετοχής από τον δήμο Χαλκηδόνας στο 2ο Axios Running Festival

Πρόσκληση συμμετοχής από τον δήμο Χαλκηδόνας στο 2ο Axios Running Festival

Μέσα στη φύση, μέσα στο πράσινο, δίπλα στον Αξιό ποταμό, η πλέον περιβαλλοντολογική διαδρομή για τρέξιμο, η διαδρομή που μπορούν να απολαύσουν κάθε μέτρο της οι δρομείς, σ ένα τοπίο που η ίδια η φύση δημιούργησε τα μονοπάτια της, το 2ο Axios Running Festival ανοίγει τις πύλες του στο δρομικό κίνημα, σαφώς πιο έτοιμο, σαφώς […]