H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την έναρξη των εργασιών της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 21 Ιουνίου.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη της 64ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ

Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Ο αθλητής στην κοινωνία» και το ειδικό Θέμα: «Ο αθλητής στη σύγχρονη κοινωνία: εμπνέοντας και προάγοντας την ενότητα».

Τους νέους Πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, κ. Ισίδωρος Κούβελος, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης: «Σε λίγες ημέρες η Ολυμπιακή φλόγα θα λάμψει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού, στον Σηκουάνα και στον Πύργο του Άιφελ, μεταφέροντας ιδέες και Αξίες από την Αρχαία Ολυμπία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας και μέσω αυτής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 έχουν χαρακτηριστεί, και δικαίως, ως οι πιο δύσκολοι Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπισμού! Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται Αγώνες κάτω από τους ήχους των όπλων και τις κραυγές θανάτου πολλών άμαχων πολιτών. Δύο μεγάλες ένοπλες συγκρούσεις σε δύο ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη…

Το Ολυμπιακό Κίνημα δοκιμάζεται για άλλη μία φορά! Πολύ πιο έντονα όμως αυτή τη φορά και πολύ πιο δραματικά! Στο Βερολίνο του 1936, στο Μόναχο του 1972, στη Μόσχα του 1980, στο Λος Άντζελες του 1984, το Κίνημα κλήθηκε να δώσει τη μάχη των ιδεών και των Αξιών του απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τους Αγώνες για την προώθηση των πολιτικών και ιδεολογικών τους θέσεων…

Τότε, ο Ολυμπισμός νίκησε! Είναι σε θέση και τώρα, για άλλη μια φορά, η Φλόγα του Ολυμπισμού να σταματήσει, έστω και για λίγο, τις πολεμικές επιχειρήσεις;  Έχει τη δύναμη ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιβάλουν ένα διάλειμμα, αν όχι κατάπαυση, των πολεμικών επιχειρήσεων;

Απόλυτα επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, είναι η «Ωδή στον Αθλητισμό» του Pierre de Coubertin, που του χάρισε το Χρυσό μετάλλιο στη λογοτεχνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη.»

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δρ. Τόμας Μπαχ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024. «Οι αθλητές θα μας δείξουν τη μεγαλοσύνη των ανθρωπίνων επιτευγμάτων, με την υπεροχή, την αποφασιστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Αυτή η δύναμη του αθλητισμού θα αναδείξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 ως σύμβολο αριστείας και ενότητας όλης της ανθρωπότητας με σεβασμό της διαφορετικότητας. Αυτές τις προσδοκίες συμμερίζονται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να κατακλύζονται καθημερινά από μίσος, επιθετικότητα και αρνητικές ειδήσεις. Στις καρδιές τους, στο βάθος της καρδιάς όλων μας, προσβλέπουμε σε κάτι που να μας ενώνει. Λαχταρούμε κάτι που μας δίνει ελπίδα.

Στο Παρίσι, οι αθλητές θα μας εμπνεύσουν με τα επιτεύγματά τους – θα εμπνεύσουν τον κόσμο βιώνοντας το Ολυμπιακό μας σύνθημα: Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά – Μαζί. Γι’ αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, υπό την εξαιρετική ηγεσία του Προέδρου της Ισίδωρου Κούβελου, επειδή σε αυτή τη Διεθνή Σύνοδο έθεσε ως επίκεντρο τον ρόλο του αθλητή στην κοινωνία. Οι αθλητές δεν είναι μόνον η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων – οι αθλητές είναι και η καρδιά του Ολυμπιακού Κινήματος. Δεν θα μπορούσατε να επιλέξετε καταλληλότερο θέμα γι’ αυτό το Ολυμπιακό Έτος.

Οι αθλητές δεν εμπνέουν τον κόσμο μόνο με τα επιτεύγματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί αθλητές πηγαίνουν στους Αγώνες για να γίνουν πρότυπα και να προσφέρουν κάτι στις κοινωνίες τους μετά από αυτή την εποικοδομητική εμπειρία τους. Με το αυστηρά επιμελημένο πρόγραμμα που ο Πρόεδρος Κούβελος και η ομάδα του έχουν αναμφίβολα προετοιμάσει για εσάς, είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσετε, στη διάρκεια αυτής της Διεθνούς Συνόδου, πολλά παραδείγματα  για το πώς και πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι αθλητές κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους σε όλο τον κόσμο.»

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Α’ Αντιπρόεδρος και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιος Αγγελούδης: «Eδώ και πάρα πολλά χρόνια, η ετήσια Διεθνής Σύνοδος για τους Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές, αποτελεί θεσμό όχι μόνο για τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, αλλά για ολόκληρο τον Ολυμπισμό, καθώς στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αρχαία Ολυμπία, προετοιμάζονται οι αυριανοί πρεσβευτές του Ολυμπιακού Κινήματος.

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος, αφού για δύο εβδομάδες νέοι και νέες από όλο τον κόσμο θα ανταλλάξουν ιδέες για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων, θα διδαχθούν την ιστορία τους και θα εμπνευσθούν από τις αρχές και τις αξίες που τους διέπουν.

Πέρα από την εκπαίδευση των νέων, η Σύνοδος για τους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της διαχρονικής συμβολής και συνεισφοράς του Ολυμπισμού στον σύγχρονο πολιτισμό και την κοινωνία και αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει διαχρονικά η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία ως πρωτοπόρος στη διάδοση της Ολυμπιακής παιδείας, συνιστώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό ίδρυμα κι ένα μοναδικό πεδίο διαλόγου και ανάπτυξης ιδεών.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρο Κούβελο αλλά και τους συνεργάτες του στη ΔΟΑ για το υψηλού επιπέδου έργο που επιτελούν αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, την εκπαίδευση πάνω στις Ολυμπιακές αξίες.»

Στην τελετή, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος απένειμε την τιμητική διάκριση «Ολυμπία», στην κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη για τη συνεισφορά της στην εξαιρετική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». «Προσωπικά είναι υπερήφανη που ήμουν μέρος αυτής της υπέροχης περιπέτειας. Και παραλαμβάνω αυτό το βραβείο με αίσθηση τιμής και ευγνωμοσύνης. Δεν το αποδέχομαι για λογαριασμό του εαυτού μου, αλλά εκ μέρους και στο όνομα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν ή ήταν εθελοντές στους Αγώνες της Αθήνας. Στο όνομα των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων που έκαναν την επιτυχία των Αγώνων προσωπικό τους στοίχημα και χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε αυτή την επιτυχία. Και κράτησαν στην καρδιά τους την ανάμνηση των Αγώνων ως μία λαμπρή κορυφή στην οποία ανεβήκαμε όλοι μαζί», είπε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Επίσης, έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία του Μπαχρέιν, με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μπαχρέιν Khalid bin Hamad Al Khalifa.

Στην Τελετή Εναρξης που συντόνισε ο Διευθυντής της ΔΟΑ κ. Μάκης Ασημακόπουλος, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, η Βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, η κα Μαριάννα Λάτση, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας Εμμανουήλ Κατσιαδάκης και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας, Prince Fahd bin Jalawi bin Abdulaziz bin Musaed.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Γεώργιου Αραβίδη και τραγούδησε ο διεθνούς φήμης ερμηνευτής Γιώργος Περρής, ενώ συμμετείχε και η Χορωδία των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ερμήνευσε τον Ολυμπιακό και Εθνικό ύμνο.

Στη Σύνοδο, παίρνουν μέρος 140 νέοι από 80 χώρες, ενώ θα υπάρχουν

20 συντονιστες και 11 ομιλητές.

Δείτε Επίσης

Το πρόγραμμα της Team Hellas στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους προκριματικούς αγώνες και χωρίς την κλήρωση στα αθλήματα και στα γκρουπ. ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Kωπηλασία 10:00 προκριματικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος Κολύμβηση 12:00 προκριματικά 100μ πεταλούδα γυναικών – Αννα Ντουντουνάκη, Γεωργία Δαμασιώτη 4Χ100μ ελεύθερο ανδρών  – Στέργιος Μπίλας/Ανδρέας Βαζαίος/Κριστιάν Γκολομέεβ/Οδυσσέας Μελαδίνης ή […]