Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Adidas and Parley for the Oceans: Πέντε Χρόνια Συνεργασίας Και Δέσμευση Για Ένα Μέλλον Χωρίς Πλαστικά Απορρίμματα

Επιμέλεια: Ζαχαρένια Πιλιτσίδου

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της συνεργασίας τους, adidas και Parley for the Oceans επιβεβαιώνουν τη δέσμευση στο κοινό τους όραμα να βοηθήσουν στον τερματισμό της παγκόσμιας κρίσης πλαστικών απορριμμάτων, να φέρουν οικολογική καινοτομία και αλλαγή στον κλάδο των αθλητικών ειδών και να προωθήσουν μια Επανάσταση Υλικών για τη συνολική αντικατάσταση του πλαστικού.

ADIDAS

Η συνεργασία των δύο οργανισμών είχε ανακοινωθεί αρχικά στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 2015 Parley “Oceans. Climate. Life”, στα Ηνωμένα Έθνη. Εκεί, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Parley, Cyrill Gutsch, παρουσίασε ένα φιλόδοξο όραμα: να μπει τέλος στη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικό, μέσω της στρατηγικής Parley AIR. Αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες δράσεων: Αποφυγή της χρήσης πλαστικού, όπου είναι εφικτό. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων πλαστικού από το περιβάλλον και μετατροπή τους σε Ocean Plastic, όταν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση πλαστικού. Επανασχεδιασμός του πλαστικού μέσω της ανακάλυψης νέων υλικών. Σε εκείνη την εκδήλωση, η adidas και το Parley παρουσίασαν, για πρώτη φορά στη βιομηχανία αθλητικών ειδών, ένα concept παπούτσι, του οποίου το πάνω μέρος αποτελούνταν από νήματα, φτιαγμένα από ανακυκλωμένα απορρίμματα και παράνομα δίχτυα ψαρέματος βαθέων υδάτων που συλλέχθηκαν από τους ωκεανούς.

ADIDAS

Από τότε, η συνεργασία της adidas με το Parley for the Oceans οδήγησε τις εξελίξεις στην οικολογική καινοτομία του κλάδου, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα για τους ωκεανούς, μέσω της δύναμης των σπορ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η adidas σταδιακά εξαλείφει τον παρθένο πολυεστέρα από τα προϊόντα της και μέχρι το τέλος του 2020 πάνω από το 50% το συνολικού πολυεστέρα που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της εταιρείας, θα είναι ανακυκλωμένος. Αυτή η επιτυχία δείχνει πως η adidas βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη συνολική εξάλειψη του παρθένου πολυεστέρα από τα προϊόντα της μέχρι το 2024. Επίσης, οι δύο συνεργάτες ανέπτυξαν από κοινού το Primeblue, ένα νήμα υψηλής απόδοσης για την κλάδο των αθλητικών ειδών, κατασκευασμένο από Parley Ocean Plastic, με το οποίο η adidas θα έχει κατασκευάσει πάνω από 30 εκατ. ζευγάρια παπούτσια, μέχρι το τέλος του 2020.

Προχωρώντας μπροστά, η adidas και το Parley θα συνεχίζουν να εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη, τη δοκιμή και την εφαρμογή νέων υλών για την οριστική αντικατάσταση του πλαστικού. Η adidas εντάσσεται στο Ινστιτούτο Parley για την Επιστήμη των Υλικών ως συνιδρυτής. Το Ινστιτούτο ειδικεύεται στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των υλικών που μπορούν να αντικαταστήσουν το πλαστικό και άλλα επιβλαβή, τοξικά ή επιβαρυντικά για το περιβάλλον υλικά.

ADIDAS

Για να γιορτάσουν την επέτειο της έναρξης της συνεργασίας τους, adidas και Parley παρουσίασαν το adidas Parley UltraBOOST DNA, ένα παπούτσι εμπνευσμένο από το ιστορικό πρωτότυπο που παρουσιάστηκε το 2015. Για κάθε ζευγάρι αυτής της ειδικής έκδοσης που πωλήθηκε μεταξύ 26 και 29 Ιουνίου, η adidas θα συνεισφέρει με 30 USD/ EUR για την υποστήριξη του Parley.

Δείτε Επίσης

Πρωταθλήτρια Ελλάδος η Γκλόρια Πριβιλέτζιο στα 10.000 μ.

Επιμέλεια: Ζαχαρένια Πιλιτσίδου Η Γκλόρια Πριβιλέτζιο βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ το οποίο ήταν 35.40.04 από το 2008 στην αντίστοιχη διοργάνωση των Μεγάρων. Δεύτερη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα βγήκε η Μοσχούλα Μανούσου Παρασκευοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς) με χρόνο 36.19.90 και τρίτη η Φωτεινή Μυστακίδου (ΓΑΣ Μ. Αλέξανδρος Γ.) με 36.38.18. Η Πριβιλέτζιο θα συνεχίσει την προετοιμασία της […]