Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στην διατροφή των δρομέων;

Η διατροφή των αθλητών που προετοιμάζονται για αγώνες δρόμου, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή τους στις προπονήσεις και τον αγώνα, οδηγεί σε βελτίωση του χρόνου των δρομέων και στην καθυστέρηση της κόπωσης.

Βέρα Γιαννακίτσα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
211 4174081
nutriology.gr
[email protected]

Είναι συχνό φαινόμενο ωστόσο οι αθλητές να κάνουν λαθεμένες διατροφικές επιλογές με σκοπό να πετύχουν καλύτερη αθλητική απόδοση, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν τους βοηθούν.

Τα πέντε πιο συχνά λάθη είναι τα παρακάτω:

  1. Μειώνουν πολύ τις συνολικές θερμίδες του διαιτολογίου ώστε να μειώσουν το βάρος τους πιστεύοντας ότι θα πετύχουν καλύτερη απόδοση χρονικά.

Με αυτόν τον τρόπο στερούνται την πρόσληψη της απαιτούμενης ποσότητας θρεπτικών συστατικών, όπως επίσης μειωμένη είναι και η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεται να περιλαμβάνει η διατροφή τους. Αυτό που χρειάζεται, είναι το να υπάρχει μία ισορροπία στην συνολική πρόσληψη των θερμίδων καθημερινά, χωρίς απότομες αλλαγές από μέρα σε μέρα.

2. Δοκιμάζουν νέα προϊόντα ή τροφές, όπως τζελ, αθλητικές μπάρες ή συμπληρώματα ώστε να έχουν περισσότερη ενέργεια, μην γνωρίζοντας  ωστόσο αν οι καινούργιες επιλογές, τους είναι ανεκτές.

Καλό είναι ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες πριν από έναν αγώνα, να επιλέγουν οικείες τροφές για αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών που μπορεί να τους δυσκολέψουν στις προπονήσεις.

3. Τα γεύματα πριν και μετά την άσκηση δεν περιέχουν τις κατάλληλες αναλογίες των μακροθρεπτικών συστατικών: υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

  • Είναι σημαντικό για την επιτυχή αναπλήρωση του μυικού γλυκογόνου, οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες να είναι σε επαρκή ποσότητα στο διαιτολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες να είναι υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή πλήρεις πρωτεΐνες, περιέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, όπως οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα αυγά.

Επιπλέον η πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων να προτιμάται από άπαχες πηγές κρέατος, όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα ή αν αναφερόμαστε σε κάποιο μικρό γεύμα, από γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά.

Στους υδατάνθρακες καλό είναι να υπάρχει συνδυασμός σύνθετων και απλών υδατανθράκων, για πιο άμεση επανάκτηση της ενέργειας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχονται στα φρούτα, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, τα λαχανικά. Οι απλοί στο μέλι, την σοκολάτα, τα φρούτα, την ζάχαρη. Καλό θα ήταν ένας συνδυασμός από τις δύο κατηγορίες ώστε ναι μεν να εξασφαλίσουμε την άμεση αναπλήρωση του γλυκογόνου, αλλά την ομαλή άνοδο και πτώση του σακχάρου του αίματος και την σταδιακή απορρόφηση των υδατανθράκων, που οδηγούν σε ταχύτερο κορεσμό.


4. Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η συνολική μείωση του ποσοστού υδατανθράκων στην διατροφή των αθλητών για τον ίδιο λόγο που μειώνουν αρκετά και τις συνολικές θερμίδες: την απώλεια του βάρους. Η μείωση αυτή συνεπάγεται την άμεση εμφάνιση της κόπωσης στους δρομείς λόγω της γρήγορης εξάντλησης του μυικού γλυκογόνου.

5. Επιλέγουν συμπληρώματα διατροφής τα οποία δεν τους είναι απαραίτητα. Τα συμπληρώματα διατροφής καλό είναι να προτιμώνται σε περίπτωση που κάποιος έχει έλλειψη σε βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία η οποία δεν καλύπτεται επαρκώς μέσω ισορροπημένης διατροφής και υπάρχει άμεση ανάγκη να καλυφθεί.

Συμπερασματικά,

με την κατάλληλη ενημέρωση από τους ειδικούς και την εφαρμογή των εξατομικευμένων οδηγιών για κάθε δρομέα, η μέγιστη αθλητική απόδοση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κόπωση και πιθανές αρνητικές συνέπειες από λάθος συμβουλές και τις εφαρμογές αυτών.

Δείτε Επίσης

Διοργάνωση ημερίδας και του 1ου συμμετοχικού εργαστηρίου για το μέλλον του Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα

Διοργάνωση ημερίδας και του 1ου συμμετοχικού εργαστηρίου για το μέλλον του Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022, στην Αθήνα

Οι εταίροι του έργου ‘ΝΑΥΤΙΛΟΣ’, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Διαρθρωτικό και Επενδυτικό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (EMFF), προσκαλούν τη γαλάζια κοινότητα να διερευνήσει το μέλλον του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού και να συζητήσει για τις τάσεις, τα καινοτόμα εργαλεία και τις προοπτικές διατομεακής συνεργασίας για βιωσιμότητα και αειφορία.