Στο Athletics Magazine θα βρείτε ό,τι συμβαίνει στον Στίβο, στο Τρέξιμο, στην Ποδηλασία και στο Τρίαθλο.

Συμβουλές από τον προπονητή Δημήτρη Τζεφαλή

Ενημέρωση από τον γ.γ. του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή

Επιστολή στις ΕΑΣ-ΤΕ, στα Σωματεία, τον Σύνδεσμο Προπονητών, τους τεχνικούς και εργαζόμενους του ΣΕΓΑΣ απέστειλε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας και αναφέρεται σε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο.

Το Athletics magazine έλαβε το συγκεκριμένο κείμενο και το δημοσιεύει.

“Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι,

Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι σε συνθήκες «Lockdown» και μάλιστα σε μια κορύφωση της πανδημίας, όπου καθημερινά χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των λειτουργών της Υγείας. Ας ευχηθούμε αυτό το κακό να τελειώσει σύντομα και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, σε ανθρώπινες ζωές και στο επίπεδο υγείας όλων.

Για να συμβούν αυτά, φυσικά, απαιτείται η συμβολή όλων μας στην σχολαστική τήρηση των μέτρων.

Τουλάχιστον αυτή τη φορά , δεν έκλεισαν τα Στάδια για τους πιο προχωρημένους Αθλητές και Αθλήτριες μας, παρότι αρχικά επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Βεβαίως τα προαγωνιστικά τμήματα και οι Ακαδημίες δεν λειτουργούν και αυτό έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά των Σωματείων και μεσοπρόθεσμες στην εξέλιξη των αναπτυξιακών ηλικιών, όσο και των μεγαλύτερων.

Από αυτή την επιβράδυνση της αθλητικής δραστηριότητας και ανάπτυξης, δεν θα μείνει ανεπηρέαστο ούτε και το κομμάτι του Πρωταθλητισμού. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει σύντομα.

Από μια άποψη θα λέγαμε ότι αυτή η περίοδος θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει κανείς από μια σχετική απόσταση τα δομικά και στρατηγικά προβλήματα του Ελληνικού Αθλητισμού και να επιχειρήσει μια επαναξιολόγηση, η οποία θα οδηγούσε σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις και γιατί όχι, σε ένα νέο Σχέδιο για τον Ελληνικό Αθλητισμό.

Ας δούμε που εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα του Ελληνικού Αθλητισμού.

 • Είναι στο ανθρώπινο δυναμικό, δηλ. στα παιδιά μας;
 • Είναι στη δομή και την οργάνωσή του;
 • Είναι στους πόρους που διαθέτει το Κράτος;
 • Είναι στην υποδομές του;
 • Είναι στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα Μέσα;
 • Είναι στην επιστημονική του υποστήριξη;
 • Είναι στο Προπονητικό, Τεχνικό και Επιστημονικό του προσωπικό;
 • Ή είναι στα Διοικητικά του Στελέχη;

Η αθλητική  ηγεσία και συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης αποφάσισε! ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ, ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, είναι τα Φίλαθλα, Αιρετά και Άμισθα στελέχη των Σωματείων, των Ενώσεων και κυρίως των Ομοσπονδιών! Όσο πιο παλιά μάλιστα και έμπειρα, τόσο το χειρότερο!

Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης στον Αθλητισμό δεν ασχολήθηκαν:

 • Με την υποκινητικότητα και τους δείκτες παχυσαρκίας των Ελληνόπουλων, ιδιαίτερα στις μικρές – σχολικές ηλικίες.
 • Με την αποκέντρωση των υπηρεσιών και των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το αντίθετο.
 • Με την ουσιαστική αύξηση των πόρων για τον Αθλητισμό και τους Φορείς του. Το αντίθετο.
 • Με την ουσιαστική συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του. Μόνο πελατειακού τύπου επιλογές στις προτεραιότητες.
 • Με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και των Μέσων. Ας είναι καλά τα Σωματεία και οι χορηγοί.
 • Με την ουσιαστική αναβάθμιση των Φορέων Επιστημονικής υποστήριξης με έργα και όχι με λόγια.
 • Με την αναβάθμιση των σπουδών, της επιμόρφωσης και της μετεκπαίδευσης του προπονητικού, τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

Τι απέμεινε;

Τα Διοικητικά Στελέχη του Αθλητισμού! Ειδικά των Ομοσπονδιών!

«Από αυτούς θα ξεκινήσουμε τη «Μεταρρύθμιση» στον Αθλητισμό είπαν».

«Αυτοί πρέπει να φύγουν»

«Να φυσήξει νέος αέρας»

«Είναι πολλά χρόνια στις καρέκλες τους»

Γιατί; Αναρωτιέται κανείς.

 • Απέτυχαν;

Όχι. Το αντίθετο μάλιστα! Ο Ελληνικός Αθλητισμός κάνει αισθητή την παρουσία του Διεθνώς, κυρίως με τους Αθλητές και  τις Αθλήτριες του αλλά και με τα αθλητικά του στελέχη, που μετέχουν στα Δ.Σ των Διεθνών Ομοσπονδιών.

 • Έκλεψαν;

Όχι. Το αντίθετο μάλιστα. Πολλοί βάζουν και από την τσέπη τους! Όλοι προσφέρουν αμισθί.

 • Προσέφεραν θετικά ή αρνητικά;

Θα τους κρίνουν αυτοί που τους εξέλεξαν και όχι ο κάθε «περαστικός» Υφυπουργός.

Θα πει πάλι κάποιος: «Η ανανέωση προσώπων είναι καλό πράγμα. Πρέπει να γίνεται». Ναι. Αλλά πως;

 • Συναινετικά ή αναγκαστικά;
 • Σταδιακά ή Συλλήβδην;
 • Με δημοκρατικές διαδικασίες ή με Νομοθετικές αυθαιρεσίες και κομματικές παρεμβάσεις;

Σε ποιο άλλο Τομέα της Δημόσιας ζωής, έχει επιχειρηθεί τέτοιας έκτασης βίαιη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις Φορέων, που έχουν Συνταγματικά αυτονομία και θεσμική αυτοτέλεια, που προστατεύεται από τον Ολυμπιακό Χάρτη;

Ο ΣΕΓΑΣ μάλιστα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του, αν όχι τον κυριότερο.

Παρόλα αυτά, δεν αρκούν όλες οι μεθοδεύσεις που έχουν επιχειρήσει τον τελευταίο χρόνο. Πρέπει να «πείσουν» και αυτούς που τελικά θα αποφασίσουν, δηλαδή τα Σωματεία.

Γι’ αυτό έχουν βάλει μπροστά κάποιους αθλητές, προσπαθώντας να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις, τα σχέδια και τα πρόσωπα που υποκρύπτονται στο παρασκήνιο.

Εμφανίζουν στο προσκήνιο κάποια επώνυμα πρόσωπα, τα οποία στο σύνολο τους έχουν σχεδόν ελάχιστη έως και μηδαμινή σχέση και πολύ περισσότερο ενασχόληση με τα αθλητικά Σωματεία.

Αντίθετα, τα στελέχη και οι υποψήφιοι της ΑΚΑΣ από το νυν Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και όσα στελέχη έχουν δημόσια δηλώσει ότι στρατεύονται με την ΑΚΑΣ και θα είναι υποψήφιοι για το νέο Δ.Σ., είναι καταξιωμένα στελέχη των Σωματείων (Πρόεδροι, Έφοροι, Μέλη Δ.Σ.), Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, Επιστήμονες, Επαγγελματίες με πολύχρονη και πλούσια προσφορά στον Σωματειακό αθλητισμό, ενώ πολλοί από αυτούς είναι και παλιοί αθλητές, πρωταθλητές κ.λπ. με επικεφαλής μάλιστα μία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια με περγαμηνές στη δημόσια ζωή, τους δημοκρατικούς αγώνες και την κοινωνική προσφορά, τη Σοφία Σακοράφα.

Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω.

Ο ΣΕΓΑΣ είναι «Σύνδεσμος Σωματείων»!

Το Διοικητικό του Συμβούλιο πρέπει να αποτελείται κατά κύριο λόγο από ανθρώπους που εργάστηκαν στα Σωματεία μας, που σήκωσαν το βάρος της δημιουργίας και της ανάπτυξης ως Σωματείο, την καθημερινή φροντίδα της λειτουργίας του, της αντιμετώπισης των οικονομικών αναγκών, της προσέλκυσης, υποστήριξης και ανάδειξης νέων ταλαντούχων παιδιών και της υποστήριξης της δουλειάς των προπονητών για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

Παλιοί πρωταθλητές ή προπονητές με αξιόλογο έργο και φίλαθλοι με ειδικές γνώσεις και ενδιαφέρον για το άθλημα συμπληρώνουν ιδανικά ένα λειτουργικό και παραγωγικό Δ.Σ., τα μέλη του οποίου πρέπει να είναι μακριά από κομματικές συντεχνιακές ή οικονομικές εξαρτήσεις και σχέσεις με διάφορα συμφέροντα.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι φιλοδοξούν να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα της ανανέωσης του Δ.Σ. ότι ο ΣΕΓΑΣ έχει μακριά παράδοση συμμετοχής, στο μέτρο που του αναλογεί, στους κοινωνικούς, δημοκρατικούς, ακόμα και τους εθνικούς αγώνες της κάθε εποχής.

Τι πιστεύουν αυτοί που επιχειρούν να «αλώσουν»  τον ΣΕΓΑΣ με τις «πλάτες» του κ. Αυγενάκη, ότι οι άνθρωποι του Στίβου θα ξεχάσουν το «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της χρηματοδότησης του site της παραπληροφόρησης, τα Συμβόλαια «σκλαβιάς» των νέων αθλητών μας, τις απειλές  και τους εκβιασμούς που δέχονται καθημερινά, προκειμένου να υποκύψουν στις επιθυμίες των κομματικών εγκαθέτων ή των κέντρων διαπλοκής που κρύβονται πίσω από τους αθλητές μας, χρησιμοποιώντας τους;

Πιστεύουν ότι οι εκπρόσωποι των Σωματείων μπροστά στην κάλπη, θα ξεχάσουν τις απειλές και τους εκβιασμούς των κομματαρχών ή το θράσος κάποιας κυρίας Ρετσινά, που μέσα από τα κομματικά γραφεία και παντελώς άγνωστη και άσχετη με τον χώρο, παρενοχλεί τηλεφωνικά εδώ  και μήνες  στους ανθρώπους των Σωματείων, προσπαθώντας να τους πείσει, να ψηφίσουν τον κ. Οικονόμου και την λεγόμενη «Αναγέννηση»;

Δυστυχώς πρέπει να ξαναπώ ότι τέτοιες καταστάσεις, δεν είχαμε ζήσει στον χώρο του Αθλητισμού, εδώ και 45 χρόνια.

Έχω μάλιστα την απορία: Όλα αυτά εκφράζουν τους πολλούς πρωταθλητές μας; Την Τασούλα, τον Άγγελο, τον Κώστα, τον Αλέξη, την Όλγα κ.λπ.;

 • Επιδοκιμάζουν αυτές τις μεθόδους;
 • Προσυπογράφουν τις ανακοινώσεις της Αναγέννησης, που είναι γεμάτες  ανακρίβειες, φανατισμό και απαξίωση για το χώρο;
 • Υιοθετούν το περιεχόμενο των αναρτήσεων στο διαδίκτυο ορισμένων υποστηρικτών της «Αναγέννησης», οι οποίοι  βυσσοδομούν και δυσφημούν τον χώρο;
 • Επιδοκιμάζουν τις πρακτικές των ιδιοκτητών του   site της παραπληροφόρησης, που είναι οι ίδιοι που υφαρπάζουν την υπογραφή νέων ταλαντούχων αθλητών, συνάπτοντας μαζί τους Συμβόλαια σκλαβιάς για ολόκληρη την αθλητική τους καριέρας;
 • Θα πάρουν δημόσια θέση, καταδικάζοντας αυτές τις πρακτικές ή θα σιωπήσουν επειδή το συγκεκριμένο site, τους υποστηρίζει στην προσπάθειά τους να εμπλακούν στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ;

Ο κόσμος του Στίβου, αλλά και συνολικά του Αθλητισμού, παρακολουθεί και κρίνει όλους μας!

Βλέπει και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τι διακυβεύεται στο χώρο του Ελληνικού Αθλητισμού και ειδικά του Κλασικού  Αθλητισμού.

Προσωπικά για ένα πράγμα είναι σίγουρος, ότι θα πάρει τις σωστές Αποφάσεις στη σωστή Ώρα!

Μέχρι τότε, μην ακούτε τα παπαγαλάκια και την παραπληροφόρηση!.

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμη Δημοκρατία!

Τους θεσμούς της έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε.

Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει όλοι να είμαστε εκεί και να είμαστε γεροί!

Γι’ αυτό, προσέχουμε και τηρούμε τα Μέτρα!.

Εμείς οι άνθρωποι του Αθλητισμού είμαστε καλοί σ’ αυτό.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Βασίλης Σεβαστής”.

Δείτε Επίσης